Manager

Google toži Uber zaradi kraje tehnologije za samovozeča vozila

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
Manager
ManagerRedakcija Finance Managerja Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
FINANCE
Manager
TOP 101 na enem mestu
Manager
ManagerBojana Humar TOP 101 na enem mestu

Kdo je prvi med največjimi in najboljšimi, kdo je presenečenje med novinci, kdo je z devetimi zaposlenimi ustvaril 80 milijonov dobička, kdo bo letos vlagal in zaposloval, kdo je skopal največjo luknjo …

02.03.2017 22:30
Čas branja: 1 min
Google toži Uber zaradi kraje tehnologije za samovozeča vozila
Uber je start-up Otto s tehnologijo za samovozeče dostavno vozilo od nekdanjega Googlovega inženirja Anthonya Levandowskega kupil lani avgusta.

Za Uber, podjetje iz Silicijeve doline, ki prek računalniške aplikacije povezuje voznike s potniki, so na obzorju težki časi. Zaradi kraje tehnologije za samovozeča vozila, med drugim tudi sistema lidar, s katerim samovozeče vozilo določa svoj položaj v prostoru, je namreč tožbo proti Uberju vložil drugi velikan iz Silicijeve doline Google. Natančneje, Uber toži podjetje Waymo, ki je do lani decembra delovalo kot Googlova enota za samovozeča vozila.

Google oziroma Waymo obtožuje svojega nekdanjega sodelavca Anthonyja Levandowskega, da je, preden je januarja lani zapustil Google, da bi ustanovil start-up Otto za razvoj avtonomnih tovornjakov, z Googlovih strežnikov na skrivaj skopiral 14 tisoč zaupnih dokumentov s tehnično vsebino. V tožbi med drugim navajajo, za koliko gigabajtov podatkov je Levandowski prenesel na svoj prenosni računalnik.

Uber je start-up Otto s tehnologijo za samovozeče dostavno vozilo od Anthonyja Levandowskega za 642 milijonov evrov kupil avgusta lani, Levandowskega pa postavil na čelo razvoja samovozečih vozil.

Kako hude posledice bo imela Googlova tožba za Uber, ta hip še ni gotovo. Google bi lahko od sodišča denimo zahteval, da Uberju do konca sodnega postopka prepove vse dejavnosti na področju razvoja samovozečih osebnih in dostavnih vozil, zahteval pa bi lahko tudi, da Uberjeva samovozeča vozila zaseže sam. V Uberju tožbo zavračajo z besedami, da zanjo ni nikakršne podlage, ter da gre zgolj za poskus, s katerim jih želi tekmec upočasniti.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Gašperšič napisal zakon za Uber. Bomo zdaj dobili Uber? Verjetno ne
Finance
Rok Pikon Gašperšič napisal zakon za Uber. Bomo zdaj dobili Uber? Verjetno ne 2

Razloga za to sta dva: predlog zakona prinaša nove zaplete in ministrstvo za infrastrukturo ima zelo malo časa za sprejetje zakona

FINANCE
Okolje & energija
(video) Samovozeči Uber povzročil nesrečo s smrtnim izidom
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar (video) Samovozeči Uber povzročil nesrečo s smrtnim izidom 65

Vozilo z vključenim sistemom za avtonomno vožnjo je v Arizoni povozilo žensko, ki ni uporabljala označenega prehoda za pešce. Ponesrečenka je za posledicami nesreče umrla.

FINANCE
Manager
Uber obupal nad jugovzhodno Azijo
FINANCE
IKT
Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!
IKT
SPLETNO POSLOVANJE
IKTFinance PRO Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!

Z izborom želimo ozaveščati o pomenu in koristih digitalizacije medpodjetniškega poslovanja ter predstaviti slovenske dobre prakse spletnega poslovanja na področju B2B

FINANCE
Okolje & energija
(video) Policija objavila posnetek nesreče Uberjevega samovozečega vozila
Okolje & energija
Okolje & energijaSTA (video) Policija objavila posnetek nesreče Uberjevega samovozečega vozila 71

Posnetek kamere prve nesreče samovozečega avtomobila s smrtnim izidom je razkril, da je bila upravljavka, ki je sedela na vozniškem sedežu, pred trčenjem v peško nepozorna. Nesreča testnega avtonomnega vozila podjetja Uber se je zgodila v nedeljo v mestu Tempe v ameriški zvezni državi Arizona.

FINANCE
Lahko Uber postane največji IPO vseh časov?
FINANCE
Manager
To je gurujka, ki bo Uber dvignila v nebo
Manager
ManagerVanja Tekavec To je gurujka, ki bo Uber dvignila v nebo 2

Celina Mikolajczak je pognala tesle, da se je mogoče danes z njimi brez ustavljanja voziti do 300 kilometrov. Še večji izziv jo čaka pri Uberju, ki želi že do leta 2020 narediti prototip povsem električnega leteča taksija.

FINANCE
Nova revija Finance: panoge prihodnosti
PRO
Finance
NOVA REVIJA FINANCE
Finance PRO Nova revija Finance: panoge prihodnosti (PRO)

Vabljeni v zakulisje šestih prepletenih panog prihodnosti