Moderni vlaki na makadamu: naročili smo švicarske vlake. Kdaj se bomo vozili kot Švicarji? Moderni vlaki na makadamu: naročili smo švicarske vlake. Kdaj se bomo vozili kot Švicarji? Slovenske železnice so pri švicarskem proizvajalcu Stadler naročile za 320 milijonov evrov modernih potniških vlakov, ki pa bodo vozili tako rekoč po makadamu. Če hočemo spodobne proge, bomo morali vanje dolgoročno vložiti še približno pet milijard evrov, zgolj za drugi tir gorenjske proge potrebujemo 1,5 milijarde.
Gorenjski podjetnik, ki z Damianom Merlakom snuje gigantsko baterijo Gorenjski podjetnik, ki z Damianom Merlakom snuje gigantsko baterijo Kako se je Roman Bernard iz enega slovenskih pionirjev omrežij za kabelsko televizijo prelevil najprej v pionirja helikopterskih pregledov elektroenergetskih omrežij, zdaj pa sodeluje pri postavljanju največjega hranilnika električne energije v regiji.
Čip z intuicijo, podobno človeški, obljublja nov val umetne inteligence Čip z intuicijo, podobno človeški, obljublja nov val umetne inteligence Britanski startup Graphcore razvija povsem nove vrste čipov, ki bodo namesto z obdelavo ogromnih količin podrobnih podatkov, ki zahteva veliko energije, zmožni priti do rezultatov s poenostavljanjem, podobno kot človeški možgani. V vrsti zanje med drugimi stojijo snovalci avtonomnih avtomobilov in glasovnih pomočnikov.
(intervju) Upam, da bomo zaradi robotov lahko skrajšali delovnik (intervju) Upam, da bomo zaradi robotov lahko skrajšali delovnik Dela za ljudi bo sicer tudi v dobi robotizacije in pametnih tovarn dovolj, za strokovnjake morda še več kot zdaj, meni profesor na strojni fakulteti Niko Herakovič.

Google toži Uber zaradi kraje tehnologije za samovozeča vozila

Čas branja: 1 min
02.03.2017  22:30
Google toži Uber zaradi kraje tehnologije za samovozeča vozila
Uber je start-up Otto s tehnologijo za samovozeče dostavno vozilo od nekdanjega Googlovega inženirja Anthonya Levandowskega kupil lani avgusta.

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Uber dodaj
Google dodaj
Anthony Levandowskega dodaj

Za Uber, podjetje iz Silicijeve doline, ki prek računalniške aplikacije povezuje voznike s potniki, so na obzorju težki časi. Zaradi kraje tehnologije za samovozeča vozila, med drugim tudi sistema lidar, s katerim samovozeče vozilo določa svoj položaj v prostoru, je namreč tožbo proti Uberju vložil drugi velikan iz Silicijeve doline Google. Natančneje, Uber toži podjetje Waymo, ki je do lani decembra delovalo kot Googlova enota za samovozeča vozila.

Google oziroma Waymo obtožuje svojega nekdanjega sodelavca Anthonyja Levandowskega, da je, preden je januarja lani zapustil Google, da bi ustanovil start-up Otto za razvoj avtonomnih tovornjakov, z Googlovih strežnikov na skrivaj skopiral 14 tisoč zaupnih dokumentov s tehnično vsebino. V tožbi med drugim navajajo, za koliko gigabajtov podatkov je Levandowski prenesel na svoj prenosni računalnik.

Uber je start-up Otto s tehnologijo za samovozeče dostavno vozilo od Anthonyja Levandowskega za 642 milijonov evrov kupil avgusta lani, Levandowskega pa postavil na čelo razvoja samovozečih vozil.

Kako hude posledice bo imela Googlova tožba za Uber, ta hip še ni gotovo. Google bi lahko od sodišča denimo zahteval, da Uberju do konca sodnega postopka prepove vse dejavnosti na področju razvoja samovozečih osebnih in dostavnih vozil, zahteval pa bi lahko tudi, da Uberjeva samovozeča vozila zaseže sam. V Uberju tožbo zavračajo z besedami, da zanjo ni nikakršne podlage, ter da gre zgolj za poskus, s katerim jih želi tekmec upočasniti.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Trajnostni razvoj
Trajnostni razvoj Uber je krasen. Pa je tudi trajnosten? 30

So prevozi z Uberjem trajnostna rešitev, se je vprašala Joanna Syrda, predavateljica na včerajšnji konferenci krožno gospodarstvo v...

IZVOZNIKI
Novice
Novice Uber razvoj letečega taksija zaupal tudi Boscarolovemu Pipistrelu 8

Uber, ki ima 30-krat toliko uporabnikov, kot je prebivalcev Slovenije, je za partnerja izbral Pipistrel