Manager

UKC Ljubljana z rekordno izgubo, tudi Mariboru se spet slabša

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
Manager
ManagerRedakcija Finance Managerja Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
FINANCE
Manager
TOP 101 na enem mestu
Manager
ManagerBojana Humar TOP 101 na enem mestu

Kdo je prvi med največjimi in najboljšimi, kdo je presenečenje med novinci, kdo je z devetimi zaposlenimi ustvaril 80 milijonov dobička, kdo bo letos vlagal in zaposloval, kdo je skopal največjo luknjo …

23.03.2017 22:30
Čas branja: 1 min
UKC Ljubljana z rekordno izgubo, tudi Mariboru se spet slabša
NA POMOČ! Ljubljanski Klinični center je samo lani pridelal 25 milijonov evrov izgube (ob 16 milijonov evrov višjih stroških dela), kumulativno je v minusu že za sto milijonov evrov.

V zadnjem tednu objavljeni podatki dveh največjih slovenskih bolnišnic odsevajo precejšnje poslabšanje razmer v zdravstvu: ljubljanski univerzitetni klinični center (UKC) je imel rekordno izgubo, mariborski pa je iz presežka v zadnjih dveh letih znova zabredel v minus.

UKC Ljubljana je imel lani ob 468 milijonih evrov prihodkov 25,5 milijona evrov izgube oziroma 5,5 odstotka prihodkov, kar je več kot v doslej najslabšem poslovnem letu 2013. Najbolj so se lani povišali stroški dela, kar za 16,1 milijona evrov, večinoma zaradi zvišanja plač, le 2,5 milijona pa zaradi novih zaposlitev. Povišali so se tudi materialni stroški, med njimi najbolj (za 5,1 milijona evrov) stroški gotovih zdravil.

Predlanskim je izguba znašala 6,3 milijona evrov, lani se je torej povečala štirikratno. Kumulativna izguba UKC Ljubljana dosega že sto milijonov evrov. Skupne obveznosti do dobaviteljev so se lani spet povečale (za četrtino) in so konec prejšnjega leta znašale 107 milijonov evrov. Račune je UKCL plačeval povprečno v 128 dneh, piše v poslovnem poročilu.

UKC Maribor je imel lani 2,4 milijona evrov izgube, potem ko je v prejšnjih dveh letih ustvaril po slab milijon dobička. Lanska izguba pomeni 1,3 odstotka vseh prihodkov – ti so znašali 186,5 milijona evrov. UKC Maribor je sicer najslabše posloval v letu 2012, ko je imel šest milijonov minusa. Konec prejšnjega leta UKC Maribor ni imel zapadlih neporavnanih obveznosti do dobaviteljev, plačeval pa je v 30-dnevnem roku, izhaja iz poslovnega poročila.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Zdravstvena enigma, ki muči premiera Šarca
Finance
Andreja Rednak Zdravstvena enigma, ki muči premiera Šarca 5

Finance mu pomagamo razjasniti, zakaj je UKC Maribor dobil toliko manj denarja za pokrivanje izgub kot UKC Ljubljana – zato, ker je imel manj izgub!

FINANCE
Manager
Kako so ministri in sindikalisti pozabili na produktivnost
Manager
ManagerLojze Javornik Kako so ministri in sindikalisti pozabili na produktivnost 1

Če bi država podobno kot podjetja kaj storila za večjo produktivnost, bi ostalo več prostora tudi za rast plač, ki sicer niti v javnem sektorju ni bila slaba. Na ministrstvih za zdravje in za izobraževanje so nas produktivno zasuli z navajanjem predpisov in naložb, vprašanjem o učinkovitosti dela pa se bolj ali manj izognili. Podatki pa niso na njihovi strani.

FINANCE
UKCL bo spet pošiljal otroke k izraelskemu kirurgu Mishalyju, katerega so leta 2014 odslovili
Finance
Andreja Rednak UKCL bo spet pošiljal otroke k izraelskemu kirurgu Mishalyju, katerega so leta 2014 odslovili 4

Z njim so leta 2014 prekinili sodelovanje, potem ko je deset zdravnikov UKCL dalo ugovor vesti zaradi - po njihovem prepričanju - takratnega slabega programa srčnih operacij

FINANCE
Manager
(intervju) Slovenka iz Junckerjevega stroja za naložbe: Slovenija je še vedno v krču
Manager
ManagerNataša Koražija (intervju) Slovenka iz Junckerjevega stroja za naložbe: Slovenija je še vedno v krču 8

Andreja Kodrin iz investicijskega sklada EFSI: V 10 do 15 letih bodo panoge, od katerih živi slovensko gospodarstvo, močno spremenjene ali pa jih več ne bo. Pred nami je obdobje menjave tehnologij. Drugi ne spijo, Slovenija pa je še vedno v naložbenem krču.