Manj čakanja na cestah, kilometri v rabljenih avtih, nadzor nad poslanci - kaj imajo s tem odprti podatki Manj čakanja na cestah, kilometri v rabljenih avtih, nadzor nad poslanci - kaj imajo s tem odprti podatki Tudi zaradi rešitev, ki temeljijo na prosto dostopnih podatkih, se vinogradniki lažje odločijo, kdaj škropiti, kupci rabljenih vozil hitreje prepoznajo goljufe, Rimljani imajo boljši pregled nad kakovostjo šol, Evropejci pa manj čakamo v gneči na cestah. Trg odprtih podatkov v EU je vreden 184 milijard evrov in bo po napovedih hitro rasel.
Imamo podatke o vsem mogočem, zakaj jih ne izkoristimo bolje v javno dobro? Imamo podatke o vsem mogočem, zakaj jih ne izkoristimo bolje v javno dobro? Dober primer uporabe prosto dostopnih podatkov je portal Avtolog.si, prek katerega je mogoče preveriti podatke o rabljenem vozilu, če ga kupujete, recimo kilometrih in prejšnjih lastništvih.
(intervju) Matjaž Čemažar, šef Domela: Z naložbami gremo s polno paro naprej (intervju) Matjaž Čemažar, šef Domela: Z naložbami gremo s polno paro naprej Predsednik uprave Domela o pol manjših naročilih avtomobilske industrije, o tem, kako pri glavnih naložbah ne popuščajo, o zanimivem novem ameriškem poslu in pomoči države, od katere bodo odvisni odpuščanja in poslovni izid.
Delnice bank kot da bi bile kužne. Do kdaj? Delnice bank kot da bi bile kužne. Do kdaj? Dokler se ne razjasni splošno okrevanje povpraševanja, je varneje razmišljati o delnicah v drugih panogah.
(intervju) Slovenka na Forbesovem seznamu naj evropskih umetnikov (intervju) Slovenka na Forbesovem seznamu naj evropskih umetnikov Ilustratorka in oblikovalka Alja Horvat svoje slike in vzorce uspešno prodaja tako velikim modnim znamkam kot spletnim kupcem po vsem svetu. Poslovna revija Forbes jo je letos uvrstila med 30 pomembnih evropskih umetnikov, mlajših od 30 let. 

UKC Ljubljana z rekordno izgubo, tudi Mariboru se spet slabša

Čas branja: 1 min
23.03.2017  22:30
UKC Ljubljana z rekordno izgubo, tudi Mariboru se spet slabša
NA POMOČ! Ljubljanski Klinični center je samo lani pridelal 25 milijonov evrov izgube (ob 16 milijonov evrov višjih stroških dela), kumulativno je v minusu že za sto milijonov evrov.

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

V zadnjem tednu objavljeni podatki dveh največjih slovenskih bolnišnic odsevajo precejšnje poslabšanje razmer v zdravstvu: ljubljanski univerzitetni klinični center (UKC) je imel rekordno izgubo, mariborski pa je iz presežka v zadnjih dveh letih znova zabredel v minus.

UKC Ljubljana je imel lani ob 468 milijonih evrov prihodkov 25,5 milijona evrov izgube oziroma 5,5 odstotka prihodkov, kar je več kot v doslej najslabšem poslovnem letu 2013. Najbolj so se lani povišali stroški dela, kar za 16,1 milijona evrov, večinoma zaradi zvišanja plač, le 2,5 milijona pa zaradi novih zaposlitev. Povišali so se tudi materialni stroški, med njimi najbolj (za 5,1 milijona evrov) stroški gotovih zdravil.

Predlanskim je izguba znašala 6,3 milijona evrov, lani se je torej povečala štirikratno. Kumulativna izguba UKC Ljubljana dosega že sto milijonov evrov. Skupne obveznosti do dobaviteljev so se lani spet povečale (za četrtino) in so konec prejšnjega leta znašale 107 milijonov evrov. Račune je UKCL plačeval povprečno v 128 dneh, piše v poslovnem poročilu.

UKC Maribor je imel lani 2,4 milijona evrov izgube, potem ko je v prejšnjih dveh letih ustvaril po slab milijon dobička. Lanska izguba pomeni 1,3 odstotka vseh prihodkov – ti so znašali 186,5 milijona evrov. UKC Maribor je sicer najslabše posloval v letu 2012, ko je imel šest milijonov minusa. Konec prejšnjega leta UKC Maribor ni imel zapadlih neporavnanih obveznosti do dobaviteljev, plačeval pa je v 30-dnevnem roku, izhaja iz poslovnega poročila.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
MANAGER
Manager
Manager Lomilci koronakrize: ta podjetja so odporna proti virusu

Poiskali smo podjetja, ki so kljub gospodarskemu mrku ohranila naročila ali pa celo pridobila nove kupce

MANAGER
Manager
Manager Warren Buffett ne kupuje, Bank of America čaka novo dno 1

V tečaje na newyorški borzi je vgrajenega preveč optimizma, da bi bilo to vzdržno, ocenjuje ameriška banka

MANAGER
Manager
Manager Dočakali smo maj, čas sprostitve in krutega obračuna. Kaj sledi? 6

Jesen 2021 bo zlata. Tedaj bo zavladala nova normala in črepinje bodo pobrane.

MANAGER
Manager
Manager Merklova gre nad Kurza, Kurz nad Janšo, vsi pa nad ZDA in Kitajce 4

V EU si bomo nagajali, vsi pa bomo proti Kaliforniji in Kitajski.

MANAGER
Manager
Manager Tesla prehiteva po desni, a Volkswagen že stopa na plin 3

Elon Musk premaguje borzo, »butasto« kalifornijsko koronazaporo, a ni edini, ki se pripravlja na vojno za kupce avtov.

MANAGER
Manager
Manager Spoznajte inštruktorja matematike, ki je postal milijarder 3

Kako se je indijski matematik Bidžu Ravendran s startupom za spletno izobraževanje letos uvrstil med najbogatejše ljudi na svetu.

MANAGER
Manager
Manager Menedžerske veteranke in veterani o lekcijah iz krize ob razpadu Jugoslavije 2

Vse krize so različno grde: kako so podjetja preživela izgubo trgov in več zaporednih let krčenja BDP in kateri nauki te krize so še...

MANAGER
Manager
Manager Kako se na sezono pripravljajo turistične kmetije – dva primera

Že prihodnji teden bi vrata lahko odprli tudi manjši ponudniki prenočitev. To je dobra novica za turistične kmetije. Pogledali smo,...