Manager

Bezos prvič med tremi najbogatejšimi, na vrhu pa spet ta Gates

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Lestvica TOP 101: To so najboljši med največjimi in tako meljejo inflacijo
Manager
TOP 101
ManagerJure Ugovšek Lestvica TOP 101: To so najboljši med največjimi in tako meljejo inflacijo 1

Predstavljamo celosten pregled največjih slovenskih skupin in družb ter najboljših med njimi.

FINANCE
Manager
To je lestvica 100 najboljših in največjih slovenskih podjetij
Manager
MANAGER: TOP 101
ManagerJure Ugovšek To je lestvica 100 najboljših in največjih slovenskih podjetij 5

Sestavili smo lestvici največjih slovenskih podjetij in najboljših med njimi.

23.03.2017 22:30
Čas branja: 2 min

Revija Forbes je na najnovejšo lestvico ultrabogatašev prvič uvrstila nad dva tisoč milijarderjev, natančno 2.023, kar je 13 odstotkov več kot lani, njihovo skupno premoženje pa je večje celo za 18 odstotkov – skupaj imajo kar 7.670 milijard dolarjev premoženja.

Posebej debelo leto je bilo za tehnološke magnate. Najbolj od vseh je premoženje povečal šef Amazona Jeff Bezos, ki je zdaj težak 72,8 milijarde dolarjev, za dobrih 60 odstotkov več kot pred letom dni, in se je prvič uvrstil v prvo trojico. Ustanovitelj Facebooka Mark Zuckerberg pa je prvič med najbogatejšo peterico. Najbogatejši zemljan je s 86 milijardami (11 več kot lani) spet Microsoftov Bill Gates – v zadnjih 23 letih se mu je ta naziv izmuznil samo petkrat. Tudi legendarni investitor Warren Buffett, znan po svojih velikih dobrodelnih donacijah, ki se vsako leto štejejo v milijardah dolarjev, je imel zelo uspešno leto. Več ko daje, bogatejši je; lani je vrednost njegovega premoženja zrasla še za skoraj 15 milijard dolarjev in se je vrnil na drugo mesto.

Sicer tudi zdrsi na lestvici niso bili nujno za zjokati. Kar dve tretjini milijarderjev sta namreč lani povečali svoje bogastvo, le tretjini se je zmanjšalo, in zdrsi na lestvici pogosto pomenijo le, da so drugi zrasli močneje. Mehiški telekomunikacijski magnat Carlos Slim Helu (nekoč celo najbogatejši zemljan), ki je letos prvič po 12 letih zdrsnil iz prve peterice, je bil lani težak 50,6 milijarde dolarjev, ob letošnji sestavi lestvice pa skoraj štiri milijarde več.

Letošnje rekordne številke na Forbesovi lestvici so posledica močnih borznih rasti, »mikrolokacija« na letni lestvici je s tem pravzaprav precej stvar naključja. Forbes namreč pri sestavi lestvice upošteva vrednosti borznih in valutnih tečajev na določen dan, tokrat je bil to 17. februar. Zadnji dve leti Forbes na svoji spletni strani razvršča milijarderje tudi v realnem času in vrednosti ter uvrstitve se nenehno nekoliko spreminjajo. Ta torek, na primer, Jeff Bezos ni bil več tretji, ker je spet zaostal za ustanoviteljem Zare Amaciom Ortego, in Slim Helu je spet iztisnil Zuckerberga iz peterice, oba pa sta bila vsaj po številkah bogatejša kot 17. februarja, prvi za 3,9, drugi pa za 2,6 milijarde.

Seznam milijarderjev je naplavil tudi nekaj zanimivih novincev, široki javnosti bo šlo najbolj v uho ime ustanovitelja spletnega omrežja za izmenjavo fotografij Instagram Kevina Systroma, novinca pa sta tudi irska ustanovitelja start-upa za spletna plačila Stripe John in Patrick Collison, prvi je s 26 leti letos najmlajši »self made« milijarder. Nadvse zanimiva pa je tudi prva vietnamska milijarderka Ngujen Ti Pvong Tao, ustanoviteljica nizkocenovne letalske družbe.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Namesto da bi vzel lizing za avtomobil, sem raje vložil v zeleno obveznico

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

FINANCE
Manager
Kdo je Kitajec, ki je zgradil 'Alibabo za storitve'
Manager
ManagerTina Bernik Kdo je Kitajec, ki je zgradil 'Alibabo za storitve'

Podjetnik Vang Šing je posnemal uspešne ameriške start-upe, dokler ni ustvaril kopije, s katero je postal direktor 30 milijard dolarjev vrednega Meituan-Dianpinga.

Slovenija
Vztrajna raziskovalca, ki sta postavila temelje imunoterapije raka
Medicina danes
SlovenijaMag. Samo Pitamic* Vztrajna raziskovalca, ki sta postavila temelje imunoterapije raka

Letošnjo Nobelovo nagrado za medicino so podelili raziskovalcema, ki sta postavila temelje za četrti »steber« onkološkega zdravljenja. Pred slabim desetletjem so namreč z imunoterapijo raka dosegli takšne klinične rezultate, da jo lahko brez zadržkov dodamo k trem najpomembnejšim terapevtskim metodam: kirurški, radioterapevtski in sistemski (kemoterapija in tarčna zdravila). James Allison in Tasuku Honjo sta vsak v svojem okolju poskrbela za odkritje, ki je v temeljih spremenilo zdravljenje raka.

FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.

FINANCE
Manager
Kako Silicijeva dolina posluša tudi vaše najintimnejše trenutke
Novice
Uspešni podjetniki so starejši, kot si mislite
NoviceBlaž Abe Uspešni podjetniki so starejši, kot si mislite

Če vam v mladosti ni uspelo, lahko najboljše šele prihaja

FINANCE
Manager
To so avtorji najbolj znanih kriptovalut, ki osvajajo svet
Manager
ManagerŽiga Brdnik To so avtorji najbolj znanih kriptovalut, ki osvajajo svet 3

Vitalik Buterin je kot otrok sestavljal zajčke po enačbah, Charles Hoskinson je ljubitelj paradoksov in labirintov, Chris Larsen je z ripplom med najbogatejšimi na svetu, Charlie Lie pa je izkupiček od prodaje litecoinov podaril.

FINANCE
(E-knjižica) Kako zavarovati naše nepremičnine in avtomobile?
PRO
Finance
Finance PRO (E-knjižica) Kako zavarovati naše nepremičnine in avtomobile? (PRO)

Razkrivamo nekaj največjih pasti pri zavarovanju nepremičnin in avtomobilov.