Manj čakanja na cestah, kilometri v rabljenih avtih, nadzor nad poslanci - kaj imajo s tem odprti podatki Manj čakanja na cestah, kilometri v rabljenih avtih, nadzor nad poslanci - kaj imajo s tem odprti podatki Tudi zaradi rešitev, ki temeljijo na prosto dostopnih podatkih, se vinogradniki lažje odločijo, kdaj škropiti, kupci rabljenih vozil hitreje prepoznajo goljufe, Rimljani imajo boljši pregled nad kakovostjo šol, Evropejci pa manj čakamo v gneči na cestah. Trg odprtih podatkov v EU je vreden 184 milijard evrov in bo po napovedih hitro rasel.
Imamo podatke o vsem mogočem, zakaj jih ne izkoristimo bolje v javno dobro? Imamo podatke o vsem mogočem, zakaj jih ne izkoristimo bolje v javno dobro? Dober primer uporabe prosto dostopnih podatkov je portal Avtolog.si, prek katerega je mogoče preveriti podatke o rabljenem vozilu, če ga kupujete, recimo kilometrih in prejšnjih lastništvih.
(intervju) Matjaž Čemažar, šef Domela: Z naložbami gremo s polno paro naprej (intervju) Matjaž Čemažar, šef Domela: Z naložbami gremo s polno paro naprej Predsednik uprave Domela o pol manjših naročilih avtomobilske industrije, o tem, kako pri glavnih naložbah ne popuščajo, o zanimivem novem ameriškem poslu in pomoči države, od katere bodo odvisni odpuščanja in poslovni izid.
Delnice bank kot da bi bile kužne. Do kdaj? Delnice bank kot da bi bile kužne. Do kdaj? Dokler se ne razjasni splošno okrevanje povpraševanja, je varneje razmišljati o delnicah v drugih panogah.
(intervju) Slovenka na Forbesovem seznamu naj evropskih umetnikov (intervju) Slovenka na Forbesovem seznamu naj evropskih umetnikov Ilustratorka in oblikovalka Alja Horvat svoje slike in vzorce uspešno prodaja tako velikim modnim znamkam kot spletnim kupcem po vsem svetu. Poslovna revija Forbes jo je letos uvrstila med 30 pomembnih evropskih umetnikov, mlajših od 30 let. 

Alitalia se bo dvignila na krilih države

Čas branja: 1 min
23.03.2017  22:30
Alitalia se bo dvignila na krilih države
Foto: Shutterstock

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Alitalia dodaj
Corriere della Sera dodaj
UniCredit dodaj
intesa dodaj

Vodstvo italijanske letalske družbe Alitalia je delničarjem in predstavnikom vlade predstavilo sanacijski načrt, po katerem bi do konca leta 2019 dosegli pozitivno poslovanje. Minulo poslovno leto so namreč končali s 460 milijoni evrov izgube in če bi se enaka gibanja nadaljevala, bi letošnja izguba že presegla 600 milijonov evrov. Načrt rešitve predvideva, da bodo znižali stroške za milijardo dolarjev in hkrati povečali prihodke za 30 odstotkov.

Stroške nameravajo znižati z odpuščanjem in s krepkim znižanjem plač, tako da bi plače pilotov znižali do 28 odstotkov, stevardes pa do 32 odstotkov. Znižanje stroškov in tudi povečanje števila potnikov nameravajo doseči s pocenitvijo vozovnic z uvedbo poslovnih modelov nizkocenovnih letalskih družb, kar med drugim pomeni, da na manj kot štiriurnih poletih potnikom ne bodo ponudili brezplačnih obrokov, prednostnega vkrcavanja in vnaprej določenih sedežev.

Po poročanju časnika Corriere della Sera se je vlada odločila za sodelovanje pri reševanju Alitalie, ker ocenjuje, da bi sicer imela deset milijard evrov stroškov. Podporo bo izkazala s poroštvi za likvidnostna posojila, ki jih bosta Alitalii dali banki Unicredit in Intesa, ki sta tudi njeni delničarki. Sindikati pa so za 5. april napovedali stavko, če vodstvo družbe ne bo takoj preklicalo načrta za odpuščanje, po katerem nameravajo odpustiti dva tisoč letaliških delavcev in 400 kabinskih delavcev. Sindikati zahtevajo, naj se letalska družba rešuje samo z ukrepi za povečanje prihodkov.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
MANAGER
Manager
Manager Lomilci koronakrize: ta podjetja so odporna proti virusu

Poiskali smo podjetja, ki so kljub gospodarskemu mrku ohranila naročila ali pa celo pridobila nove kupce

MANAGER
Manager
Manager Warren Buffett ne kupuje, Bank of America čaka novo dno 1

V tečaje na newyorški borzi je vgrajenega preveč optimizma, da bi bilo to vzdržno, ocenjuje ameriška banka

MANAGER
Manager
Manager Dočakali smo maj, čas sprostitve in krutega obračuna. Kaj sledi? 6

Jesen 2021 bo zlata. Tedaj bo zavladala nova normala in črepinje bodo pobrane.

MANAGER
Manager
Manager Merklova gre nad Kurza, Kurz nad Janšo, vsi pa nad ZDA in Kitajce 4

V EU si bomo nagajali, vsi pa bomo proti Kaliforniji in Kitajski.

MANAGER
Manager
Manager Tesla prehiteva po desni, a Volkswagen že stopa na plin 3

Elon Musk premaguje borzo, »butasto« kalifornijsko koronazaporo, a ni edini, ki se pripravlja na vojno za kupce avtov.

MANAGER
Manager
Manager Spoznajte inštruktorja matematike, ki je postal milijarder 3

Kako se je indijski matematik Bidžu Ravendran s startupom za spletno izobraževanje letos uvrstil med najbogatejše ljudi na svetu.

MANAGER
Manager
Manager Menedžerske veteranke in veterani o lekcijah iz krize ob razpadu Jugoslavije 2

Vse krize so različno grde: kako so podjetja preživela izgubo trgov in več zaporednih let krčenja BDP in kateri nauki te krize so še...

MANAGER
Manager
Manager Kako se na sezono pripravljajo turistične kmetije – dva primera

Že prihodnji teden bi vrata lahko odprli tudi manjši ponudniki prenočitev. To je dobra novica za turistične kmetije. Pogledali smo,...