Manager

Britanci tudi uradno sprožili brexit; kako ga boste občutili vi?

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
Manager
ManagerRedakcija Finance Managerja Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
FINANCE
Manager
TOP 101 na enem mestu
Manager
ManagerBojana Humar TOP 101 na enem mestu

Kdo je prvi med največjimi in najboljšimi, kdo je presenečenje med novinci, kdo je z devetimi zaposlenimi ustvaril 80 milijonov dobička, kdo bo letos vlagal in zaposloval, kdo je skopal največjo luknjo …

Avtor
avtor
30.03.2017 22:30
Čas branja: 2 min
Britanci tudi uradno sprožili brexit; kako ga boste občutili vi?
Zdaj gre zares – britanska premierka Theresa May je v torek tudi uradno začela ločitev Velike Britanije od EU.

Britanska premierka Theresa May je v torek pozno zvečer podpisala pismo, s katerim je Velika Britanija uradno obvetila EU o odločitvi za izstop. Gre za prvo uradno dejanje, ki bo sprožilo proces izstopnih pogajanj. Po 50. členu lizbonske pogodbe, gre za člen, ki formalno omogoča izstop posamezne članice iz EU, naj bi izstopna pogajanja trajala dve leti.

Velika Britanija želi z EU skleniti prostocarinski sporazum, a z možnostjo velikih izjem. Prav od teh izjem pa je tudi odvisno, ali bodo izdelki, denimo nemški avtomobili, na Otoku dodatno ocarinjeni in s tem dražji, in seveda nasprotno. Od teh izjem je tudi odvisno, ali bomo še vedno lahko brez težav in dodatnih stroškov denimo uporabljali spletne nakupe, kjer ima zdaj kar nekaj velikih spletnih trgovcev carinsko skladišče v Veliki Britaniji.

Velika Britanija je sicer med državami EU, ki so najmanj vključene v evropske povezave. Vseskozi ima vrsto posebnosti, od ohranitve mejnih kontrol, lastne valute, souporabe svojih merskih standardov, vožnje po levi strani do relativno skromnih trgovinskih vezi. Skromnih sicer le, ko jo primerjamo z drugimi evropskimi državami. Velika Britanija je tista država članica, ki je izvozno najmanj odvisna od EU. V države članice pošlje okoli 44 odstotkov vsega izvoza blaga. Je pa država z največjim primanjkljajem blagovne menjave znotraj EU med vsemi članicami. Leta 2015 je primanjkljaj znašal 119 milijard evrov.

Bolj kot poslovno sodelovanje pa bo zapleten proces administrativne osamosvojitve. V lastno zakonodajo mora namreč prenesti okoli 19 tisoč evropskih predpisov, aktov, navodil …, ki so zdaj v pristojnosti skupnih evropskih politik. Vrh tega niti nima vseh potrebnih ustanov za področja, ki so jih do zdaj urejali evropski birokrati, po odcepitvi pa bo morala nadzor opravljati sama Velika Britanija.

Največ se sicer govori o izstopnih pogajanjih, kjer se bodo Britanci pogajali z EU o načinu sodelovanja po izstopu. Britanska premierka Theresa May je že razkrila cilje pogajanj z EU. Velika Britanija denimo namerava zapustiti enotni evropski trg, doseči ambiciozen prostotrgovinski sporazum z EU, izstopiti namerava tudi iz evropske carinske unije. Je pa še vedno pripravljena plačevati del sredstev v blagajno EU, če bi ji to omogočilo dostop do evropskih sredstev za posamezne projekte.

Eden glavnih razlogov, ki so prinesli uspeh lanskega referenduma o izstopu, so migracije. Velika Britanija želi nadzirati obseg priseljevanja državljanov EU. To pa bi lahko bila velika ovira pri kakršnihkoli prostotrgovinskih dogovorih z EU. Del procesa bo sicer tudi določitev pravic državljanov EU, ki so se na Otok že preselili. Trenutna britanska vlada sicer pravi, da bodo njihove pravice spoštovali, vendar pa ne bo ponudila enostranskih jamstev državljanom EU, ki delajo na Otoku.

Dodajmo še, da je škotski parlament v torek podprl novi referendum o samostojnosti Škotske.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Članki
(časovnica) Brexit se bo zgodil marca prihodnje leto - katere odločitve je pričakovati do takrat
Finance
FinanceAlbina Kenda (časovnica) Brexit se bo zgodil marca prihodnje leto - katere odločitve je pričakovati do takrat

Spomnimo, kaj je pripeljalo do referenduma o brexitu, zlasti pa, katere prelomnice je še pričakovati do konca pogajalskega postopka oziroma do konca marca prihodnjega leta, ko bo Velika Britanija uradno izstopila iz EU

FINANCE
Članki
(brexit) Vse več pozivov, naj se podjetja pripravijo na vse scenarije
Finance
FinanceAlbina Kenda (brexit) Vse več pozivov, naj se podjetja pripravijo na vse scenarije

Pri evropski komisiji so pred nedavnim opozorili: Izstop Velike Britanije iz EU bo, ne glede na to, ali bosta partnerici dosegli dogovor ali ne, nedvomno povzročil motnje. Tudi zato so podjetja pozvali, naj pospešijo priprave na poslovanje po brexitu

FINANCE
Članki
V pričakovanju nepričakovanega
Finance
FinanceAlbina Kenda V pričakovanju nepričakovanega 1

Britanski izstop iz EU bo precedenčen, zato z gotovostjo ni mogoče napovedati ničesar. Se je pa mogoče na marsikaj pripraviti.

FINANCE
Tako se dela posel v kmetijstvu
PRO
Finance
Podjetno kmetijstvo 2024
Uredništvo Agrobiznisa Tako se dela posel v kmetijstvu (PRO)

V posebni reviji (Podjetno kmetijstvo) predstavljamo uspešne zgodbe s podeželja. Učijo nas, da je možno tudi v zahtevnih časih ustvarjati dodano vrednost. Brezplačno si jo lahko prenesete prek obrazca spodaj.

FINANCE
Kako rešiti Evropo?
Finance
George Soros Kako rešiti Evropo? 11
FINANCE
Članki
EU tlakuje pot za strožjo presojo kitajskih naložb
Finance
FinanceAlbina Kenda EU tlakuje pot za strožjo presojo kitajskih naložb

Nemčija, Francija in Italija so na začetku prejšnjega leta evropsko komisijo pozvale k ukrepom, da bi se v EU lahko zaščitili pred tako imenovanimi politično motiviranimi, zlasti kitajskimi prevzemi evropskih podjetij v strateških panogah; EU tako zdaj pripravlja poseben presojevalni mehanizem

FINANCE
Članki
(brexit) Kaj je dobro vedeti, če živite v V. Britaniji in si želite urediti status
Finance
FinanceAlbina Kenda (brexit) Kaj je dobro vedeti, če živite v V. Britaniji in si želite urediti status

Britanski izstop iz EU bo prinesel tudi obveznost, da si državljani drugih članic, tudi Slovenije, v Veliki Britaniji na novo uredijo status

FINANCE
SODOBNO BANČNIŠTVO: Kako varno bo digitalno plačevanje
PRO
Finance
BREZPLAČNO
Finance prPRO SODOBNO BANČNIŠTVO: Kako varno bo digitalno plačevanje (PRO)

Odgovor boste našli v prilogo Sodobno bančništvo in zavarovalništvo, ki si jo lahko brezplačno prenesete s spleta