Manager

Toshiba v prodajo družinske srebrnine

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
Manager
ManagerRedakcija Finance Managerja Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
FINANCE
Manager
TOP 101 na enem mestu
Manager
ManagerBojana Humar TOP 101 na enem mestu

Kdo je prvi med največjimi in najboljšimi, kdo je presenečenje med novinci, kdo je z devetimi zaposlenimi ustvaril 80 milijonov dobička, kdo bo letos vlagal in zaposloval, kdo je skopal največjo luknjo …

06.04.2017 22:30
Čas branja: 1 min
Toshiba v prodajo družinske srebrnine
Za nakup Toshibine enote za spominske čipe je v prvem krogu zbiranja ponudb zanimanje izrazilo deset podjetij in skladov, skupno ponudbo so oblikovali tudi tehnološki velikani Apple, Google in Amazon. Foto: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Japonski tehnološki velikan Toshiba se je le dan zatem, ko je za svojo ameriško podružnico Westinghouse Electric na sodišču v ZDA prejšnji teden vložil zahtevo za stečajno zaščito po 11. poglavju, ki podjetja varuje v času, ko ta poskušajo urediti zdajšnje dolgove, odločil odprodati svojo enoto za spominske čipe, s katero so pokrivali približno petino svetovnega trga.

V prvem krogu zbiranja ponudb je zanimanje za nakup izrazilo deset podjetij in skladov. Ameriška investicijska družba Silver Lake Partners in ameriški proizvajalec čipov Broadcom naj bi za enoto skupaj ponudila okoli 16,79 milijarde evrov. Po poročanju medijev so skupno ponudbo zanjo oblikovali tudi ameriški tehnološki velikani Apple, Google in Amazon. Koliko ponujajo, ni znano.

Pogajanja z možnimi kupci se bodo začela prihodnji mesec. Morebitni tuji kupec bi sicer moral zaradi varnostnih vprašanj, povezanih s čipi Toshibe, prestati tudi pregled japonske vlade.

Delničarji enega največjih japonskih industrijskih konglomeratov so odločitev o prodaji enote za spominske čipe sprejeli potem, ko so se seznanili s slabimi poslovnimi rezultati družbe. Te naj bi Toshiba končno razkrila v torek, 11. aprila, potem ko je njihovo objavo že dvakrat preložila.

Skupino, ki je še lani zatrjevala, da bo svojo prihodnost gradila na jedrskem stebru in spominskih čipih, bremeni blizu 8,5 milijarde evrov velika izguba. Večinoma prav zaradi ameriške jedrske podružnice Westinghouse Electric, ki jo je Toshiba za dobrih pet milijard evrov prevzela leta 2006.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Kje bomo kupovali hrano čez 10 let?
FINANCE
IKT
Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!
IKT
SPLETNO POSLOVANJE
IKTFinance PRO Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!

Z izborom želimo ozaveščati o pomenu in koristih digitalizacije medpodjetniškega poslovanja ter predstaviti slovenske dobre prakse spletnega poslovanja na področju B2B

FINANCE
Manager
Kako je spletni trgovec postal tehnološki prvak
Manager
ManagerLojze Javornik Kako je spletni trgovec postal tehnološki prvak

Amazon je začel s spletno trgovino, potem pa dodajal različne nove dejavnosti, od pretakanja glasbe in videov, prek snemanja filmov in računalniških storitev v oblaku do prevoznih storitev za svoje dobavitelje, povsod pa uspešno uporablja umetno inteligenco.

FINANCE
Slovenija
Amazon vložil 800 milijonov v obetaven start-up
FINANCE
Slovenija
Vlagatelji izkoristili nakupne priložnosti
FINANCE
Kibernetska varnost postaja glavno poslovno tveganje. Zakaj?
PRO
Finance
KIBERNETSKA VARNOST
Finance PRO Kibernetska varnost postaja glavno poslovno tveganje. Zakaj? (PRO)

Hekerski napadi lahko za več dni povsem ustavijo poslovanje podjetij – več o tem si preberite v posebni izdaji Kibernetska varnost.