Manj čakanja na cestah, kilometri v rabljenih avtih, nadzor nad poslanci - kaj imajo s tem odprti podatki Manj čakanja na cestah, kilometri v rabljenih avtih, nadzor nad poslanci - kaj imajo s tem odprti podatki Tudi zaradi rešitev, ki temeljijo na prosto dostopnih podatkih, se vinogradniki lažje odločijo, kdaj škropiti, kupci rabljenih vozil hitreje prepoznajo goljufe, Rimljani imajo boljši pregled nad kakovostjo šol, Evropejci pa manj čakamo v gneči na cestah. Trg odprtih podatkov v EU je vreden 184 milijard evrov in bo po napovedih hitro rasel.
Imamo podatke o vsem mogočem, zakaj jih ne izkoristimo bolje v javno dobro? Imamo podatke o vsem mogočem, zakaj jih ne izkoristimo bolje v javno dobro? Dober primer uporabe prosto dostopnih podatkov je portal Avtolog.si, prek katerega je mogoče preveriti podatke o rabljenem vozilu, če ga kupujete, recimo kilometrih in prejšnjih lastništvih.
(intervju) Matjaž Čemažar, šef Domela: Z naložbami gremo s polno paro naprej (intervju) Matjaž Čemažar, šef Domela: Z naložbami gremo s polno paro naprej Predsednik uprave Domela o pol manjših naročilih avtomobilske industrije, o tem, kako pri glavnih naložbah ne popuščajo, o zanimivem novem ameriškem poslu in pomoči države, od katere bodo odvisni odpuščanja in poslovni izid.
Delnice bank kot da bi bile kužne. Do kdaj? Delnice bank kot da bi bile kužne. Do kdaj? Dokler se ne razjasni splošno okrevanje povpraševanja, je varneje razmišljati o delnicah v drugih panogah.
(intervju) Slovenka na Forbesovem seznamu naj evropskih umetnikov (intervju) Slovenka na Forbesovem seznamu naj evropskih umetnikov Ilustratorka in oblikovalka Alja Horvat svoje slike in vzorce uspešno prodaja tako velikim modnim znamkam kot spletnim kupcem po vsem svetu. Poslovna revija Forbes jo je letos uvrstila med 30 pomembnih evropskih umetnikov, mlajših od 30 let. 

Slovenija bo med velikonočnimi prazniki začasno odstopila od strogega nadzora

Čas branja: 1 min
13.04.2017  21:30
Slovenija bo med velikonočnimi prazniki začasno odstopila od strogega nadzora
V Bruslju so v sredo iskali rešitve za dolge zastoje, ki jih je prinesla uredba o izvajanju sistematičnega nadzora na zunanji šengenski meji.

Obveščaj me o novih člankih:  

Se za velikonočne praznike zaradi sistematičnega nadzora lahko izognemo dolgim kolonam na slovensko-hrvaški meji, ki je tudi zunanja šengenska meja? To so na tiskovni konferenci v Bruslju v sredo vprašali pristojnega evropskega komisarja Dimitrisa Avramopulosa in tudi, kakšna so njegova pričakovanja glede sestanka strokovnjakov iz držav članic s predstavniki evropske komisije glede izvajanja uredbe o sistematičnem nadzoru potnikov na zunanjih šengenskih mejah.

Neposrednega odgovora na prvo vprašanje Avramopulos ni ponudil. Glede drugega pa je dejal: »Zavedamo se razmer na hrvaško-slovenski meji. Bili smo in še vedno smo v stikih z vladama obeh držav. Prepričan sem, da bo srečanje ekspertov razjasnilo vse podrobnosti, in prepričan sem, da ne bomo imeli težav v prihodnje.« Ob tem je Avramopulos obrnil ost v hrvaško in slovensko vlado: »Naj povem, da je v redu, če evropska komisija intervenira, je pa bolje, če se sosednji državi pogovarjata druga z drugo. Dialog vedno pelje v pozitiven sklep za vse.«

Slovenija in Hrvaška sta zaradi dolgih zastojev, ki so nastali zaradi sistematičnega nadzora vseh potnikov, ne le držav­ljanov tretjih držav kot doslej, temveč tudi državljanov EU, ob vstopu in izstopu, že v nedeljo začasno delno opustili izvajanje ukrepa EU, ki je bil uveden zaradi varnostnih razlogov in povečane grožnje terorizma. In sicer pri potnikih, ki so pomenili manjše varnostno tveganje, otrocih in starejših.

Kot je po sestanku v Bruslju v sredo povedal državni sekretar Boštjan Šefic, naj bi Slovenija med velikonočnimi prazniki na podlagi ocen tveganj, ki so jih pripravili, uveljavila izjemo – začasno odstopila od sistematičnega nadzora na zunanji šengenski meji. Na določenih prehodih bodo v kritičnih obdobjih preverjali tiste potnike, ki jih je po kazalnikih treba.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
MANAGER
Manager
Manager Lomilci koronakrize: ta podjetja so odporna proti virusu

Poiskali smo podjetja, ki so kljub gospodarskemu mrku ohranila naročila ali pa celo pridobila nove kupce

MANAGER
Manager
Manager Warren Buffett ne kupuje, Bank of America čaka novo dno 1

V tečaje na newyorški borzi je vgrajenega preveč optimizma, da bi bilo to vzdržno, ocenjuje ameriška banka

MANAGER
Manager
Manager Dočakali smo maj, čas sprostitve in krutega obračuna. Kaj sledi? 6

Jesen 2021 bo zlata. Tedaj bo zavladala nova normala in črepinje bodo pobrane.

MANAGER
Manager
Manager Merklova gre nad Kurza, Kurz nad Janšo, vsi pa nad ZDA in Kitajce 4

V EU si bomo nagajali, vsi pa bomo proti Kaliforniji in Kitajski.

MANAGER
Manager
Manager Tesla prehiteva po desni, a Volkswagen že stopa na plin 3

Elon Musk premaguje borzo, »butasto« kalifornijsko koronazaporo, a ni edini, ki se pripravlja na vojno za kupce avtov.

MANAGER
Manager
Manager Spoznajte inštruktorja matematike, ki je postal milijarder 3

Kako se je indijski matematik Bidžu Ravendran s startupom za spletno izobraževanje letos uvrstil med najbogatejše ljudi na svetu.

MANAGER
Manager
Manager Menedžerske veteranke in veterani o lekcijah iz krize ob razpadu Jugoslavije 2

Vse krize so različno grde: kako so podjetja preživela izgubo trgov in več zaporednih let krčenja BDP in kateri nauki te krize so še...

MANAGER
Manager
Manager Kako se na sezono pripravljajo turistične kmetije – dva primera

Že prihodnji teden bi vrata lahko odprli tudi manjši ponudniki prenočitev. To je dobra novica za turistične kmetije. Pogledali smo,...