Manager

Unilever bo prodal enoto za proizvodnjo margarine

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
Manager
ManagerRedakcija Finance Managerja Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
FINANCE
Manager
TOP 101 na enem mestu
Manager
ManagerBojana Humar TOP 101 na enem mestu

Kdo je prvi med največjimi in najboljšimi, kdo je presenečenje med novinci, kdo je z devetimi zaposlenimi ustvaril 80 milijonov dobička, kdo bo letos vlagal in zaposloval, kdo je skopal največjo luknjo …

13.04.2017 22:30
Čas branja: 1 min
Unilever bo prodal enoto za proizvodnjo margarine
6 milijard evrov prihrankov do leta 2019 načrtujejo v Unileverju, to je dve več, kot so načrtovali sprva. Foto: Shutterstock

Potem ko je nizozemski prehranski in kozmetični velikan Unilever, ki med drugim proizvaja juhe knorr in milo dove, februarja zavrnil 135 milijard evrov vredno prevzemno ponudbo ameriškega velikana Kraft Heinz, so prejšnji teden sporočili, da zaradi slabega poslovanja prodajajo svojo poslovno enoto za proizvodnjo margarine. Del te je med drugim tudi blagovna znamka Rama.

Odločitev o prodaji je posledica Unileverjeve zaveze ob zavrnitvi Kraftove prevzemne ponudbe, da bodo pod drobnogled vzeli vse svoje proizvodne programe, znižali stroške poslovanja in pretehtali, ali je dvojna kotacija delnic na Nizozemskem in v Veliki Britaniji še vedno ustrezna za družbo.

Svoje delničarje, med katerimi so bili nekateri nezadovoljni z zavrnitvijo Kraftove prevzemne ponudbe, za katero so v Unileverju dejali, da močno podcenjuje vrednost podjetja, so pomirili z napovedjo, da do leta 2019 načrtujejo za šest milijard evrov prihrankov, dve več, kot so načrtovali sprva. Samo pri trženju jih načrtujejo za dve milijardi, kar je milijarda več od prvotnih načrtov. V družbi napovedujejo še, da bodo letos dividende višje za 12 odstotkov, hkrati pa bodo po letu 2008 spet sprožili proces odkupovanja lastnih delnic. Do konca leta naj bi jih kupili za okoli pet milijard evrov.

Nizozemski prehranski in kozmetični velikan, ki po svetu zaposluje 173 tisoč ljudi in upravlja 400 blagovnih znamk, je lani ob 52,7 milijarde evrov prihodkov ustvaril 5,5 milijarde evrov dobička, kar je 5,5 odstotka več kot leta 2015. Prihodki družbe, v katerih ima prehranski del 40-odstotni delež, so bili za odstotek manjši. K večjemu dobičku je pripomogla predvsem boljša prodaja dezodorantov in sladoledov.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Slovenija
Evrski izvoz v tretje države lepo zrasel
FINANCE
Slovenija
Doma čisto prava veselica
Slovenija
SlovenijaMatej Kačič Doma čisto prava veselica 1
FINANCE
Vlagatelj Maks
(Maks webinar, v živo ob 11. uri) Kaj oblikuje bikovski trg delnic, zlata in kriptovalut
Vlagatelj Maks
DANES V ŽIVO
Vlagatelj MaksVlagatelj Maks (Maks webinar, v živo ob 11. uri) Kaj oblikuje bikovski trg delnic, zlata in kriptovalut

Prisluhnite brezplačnemu pogovoru z vodilnim strokovnjakom Michaelom Howllom, ustanoviteljem CrossBorder Capitala, v živo.

FINANCE
Članki
W. Buffett svari: Ne zadolžujte se za nakup delnic
Finance
FinanceAlbina Kenda W. Buffett svari: Ne zadolžujte se za nakup delnic 2

To je sloviti naložbenik Warren Buffett med drugim zapisal v pismu delničarjem svoje družbe Berkshire Hathaway, ki je z leti pridobilo sloves obveznega čtiva, saj ga Buffett začini z naložbenimi nasveti.

FINANCE
Slovenija
Dobri poslovni rezultati priklicali optimizem
FINANCE
Podjetnik
Najpodjetniška ideja: Kako si odrezati svoj kos trga pri naravni kozmetiki
Podjetnik
PodjetnikŠpela Mikuš Najpodjetniška ideja: Kako si odrezati svoj kos trga pri naravni kozmetiki

Izdelke že prodaja na Hrvaškem, kmalu načrtuje še prodor v Italijo

FINANCE
IKT
Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!
IKT
SPLETNO POSLOVANJE
IKTFinance PRO Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!

Z izborom želimo ozaveščati o pomenu in koristih digitalizacije medpodjetniškega poslovanja ter predstaviti slovenske dobre prakse spletnega poslovanja na področju B2B