Manj čakanja na cestah, kilometri v rabljenih avtih, nadzor nad poslanci - kaj imajo s tem odprti podatki Manj čakanja na cestah, kilometri v rabljenih avtih, nadzor nad poslanci - kaj imajo s tem odprti podatki Tudi zaradi rešitev, ki temeljijo na prosto dostopnih podatkih, se vinogradniki lažje odločijo, kdaj škropiti, kupci rabljenih vozil hitreje prepoznajo goljufe, Rimljani imajo boljši pregled nad kakovostjo šol, Evropejci pa manj čakamo v gneči na cestah. Trg odprtih podatkov v EU je vreden 184 milijard evrov in bo po napovedih hitro rasel.
Imamo podatke o vsem mogočem, zakaj jih ne izkoristimo bolje v javno dobro? Imamo podatke o vsem mogočem, zakaj jih ne izkoristimo bolje v javno dobro? Dober primer uporabe prosto dostopnih podatkov je portal Avtolog.si, prek katerega je mogoče preveriti podatke o rabljenem vozilu, če ga kupujete, recimo kilometrih in prejšnjih lastništvih.
(intervju) Matjaž Čemažar, šef Domela: Z naložbami gremo s polno paro naprej (intervju) Matjaž Čemažar, šef Domela: Z naložbami gremo s polno paro naprej Predsednik uprave Domela o pol manjših naročilih avtomobilske industrije, o tem, kako pri glavnih naložbah ne popuščajo, o zanimivem novem ameriškem poslu in pomoči države, od katere bodo odvisni odpuščanja in poslovni izid.
Delnice bank kot da bi bile kužne. Do kdaj? Delnice bank kot da bi bile kužne. Do kdaj? Dokler se ne razjasni splošno okrevanje povpraševanja, je varneje razmišljati o delnicah v drugih panogah.
(intervju) Slovenka na Forbesovem seznamu naj evropskih umetnikov (intervju) Slovenka na Forbesovem seznamu naj evropskih umetnikov Ilustratorka in oblikovalka Alja Horvat svoje slike in vzorce uspešno prodaja tako velikim modnim znamkam kot spletnim kupcem po vsem svetu. Poslovna revija Forbes jo je letos uvrstila med 30 pomembnih evropskih umetnikov, mlajših od 30 let. 

Italijansko sodišče prepovedalo delovanje Uberja

Čas branja: 1 min
13.04.2017  22:30
Italijansko sodišče prepovedalo delovanje Uberja
Uber mora v desetih dneh ugasniti svoje prevozniške storitve v Italiji, je odločilo tamkajšnje sodišče. Foto: Shutterstock

Več iz teme:  
Uber >
Obveščaj me o novih člankih:  
Uber dodaj

Italijansko sodišče je ameriškemu ponudniku prevozov Uber prepovedalo delovanje v Italiji, ker po njegovi odločitvi ta pomeni nepošteno konkurenco klasičnim taksistom. Na sodišču so poudarili, da je Uber prevozno podjetje, a ne spoštuje zakonov za prevoznike.

Ameriška družba je dobila deset dni časa, da ugasne promocijske, oglaševalske in prevozniške storitve v Italiji, sicer ji za vsak dan zamude grozi globa deset tisoč evrov. Pri Uberju so napovedali, da se bodo zoper odločitev sodišča pritožili, češ da je italijanski zakon za prevoze iz leta 1992 zastarel in ne koristi italijanskim uporabnikom.

Italijanska združenja taksistov so odločitev sodišča v Rimu sprejela z navdušenjem. Pravni zastopnik zadnjih je ob tem spomnil, da je to že četrta odločitev katerega od italijanskih sodišč proti Uberjevim oblikam nelojalne konkurence v državi od leta 2015.

Z 18. aprilom se bo ameriški ponudnik prevozov prek mobilne aplikacije umaknil tudi iz Danske, kjer imajo dva tisoč prevoznikov in 300 tisoč uporabnikov. Ne morejo namreč izpolniti zahtev nove zakonodaje, po kateri bi med drugim vsak avtomobil morali opremiti s taksimetrom in senzorji na sedežih, ki beležijo število potnikov, so predstavniki Uberja pojasnili svojo odločitev o umiku z danskega trga konec marca.


Več iz teme:  
Uber >

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
MANAGER
Manager
Manager Lomilci koronakrize: ta podjetja so odporna proti virusu

Poiskali smo podjetja, ki so kljub gospodarskemu mrku ohranila naročila ali pa celo pridobila nove kupce

MANAGER
Manager
Manager Warren Buffett ne kupuje, Bank of America čaka novo dno 1

V tečaje na newyorški borzi je vgrajenega preveč optimizma, da bi bilo to vzdržno, ocenjuje ameriška banka

MANAGER
Manager
Manager Dočakali smo maj, čas sprostitve in krutega obračuna. Kaj sledi? 6

Jesen 2021 bo zlata. Tedaj bo zavladala nova normala in črepinje bodo pobrane.

MANAGER
Manager
Manager Merklova gre nad Kurza, Kurz nad Janšo, vsi pa nad ZDA in Kitajce 4

V EU si bomo nagajali, vsi pa bomo proti Kaliforniji in Kitajski.

MANAGER
Manager
Manager Tesla prehiteva po desni, a Volkswagen že stopa na plin 3

Elon Musk premaguje borzo, »butasto« kalifornijsko koronazaporo, a ni edini, ki se pripravlja na vojno za kupce avtov.

MANAGER
Manager
Manager Spoznajte inštruktorja matematike, ki je postal milijarder 3

Kako se je indijski matematik Bidžu Ravendran s startupom za spletno izobraževanje letos uvrstil med najbogatejše ljudi na svetu.

MANAGER
Manager
Manager Menedžerske veteranke in veterani o lekcijah iz krize ob razpadu Jugoslavije 2

Vse krize so različno grde: kako so podjetja preživela izgubo trgov in več zaporednih let krčenja BDP in kateri nauki te krize so še...

MANAGER
Manager
Manager Kako se na sezono pripravljajo turistične kmetije – dva primera

Že prihodnji teden bi vrata lahko odprli tudi manjši ponudniki prenočitev. To je dobra novica za turistične kmetije. Pogledali smo,...