Manager

Državni zbor bo lex Mercator sprejemal prihodnji torek

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
Manager
ManagerRedakcija Finance Managerja Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
FINANCE
Manager
TOP 101 na enem mestu
Manager
ManagerBojana Humar TOP 101 na enem mestu

Kdo je prvi med največjimi in najboljšimi, kdo je presenečenje med novinci, kdo je z devetimi zaposlenimi ustvaril 80 milijonov dobička, kdo bo letos vlagal in zaposloval, kdo je skopal največjo luknjo …

20.04.2017 22:30
Čas branja: 1 min
Državni zbor bo lex Mercator sprejemal prihodnji torek
Izredni član uprave bi bil v družbah sistemskega pomena za Slovenijo (konkretno v Mercatorju) pristojen le za posle, ki so povezani z večinskim lastnikom (Agrokorjem).

Po vzoru Hrvaške, ki je za reševanje močno zadolženega Agrokorja v začetku meseca sprejela zakon o izredni upravi v sistemsko pomembnih podjetjih (takšnih, ki imajo več kot milijardo evrov dolgov in najmanj pet tisoč zaposlenih), je tudi slovenska vlada prejšnji teden sprejela predlog zakona o pogojih imenovanja izrednega člana uprave v družbah sistemskega pomena za Slovenijo in ga po nujnem postopku poslala v sprejetje državnemu zboru.

Za Slovenijo so sistemskega pomena družbe, ki imajo najmanj šest tisoč zaposlenih, čisti prihodki od prodaje morajo presegati milijardo evrov, večinski lastnik ali z njim povezane osebe morajo imeti v družbi več kot 50-odstotni delež.

Čeprav je gospodarski minister Zdravko Počivalšek ob predstavitvi zakona dejal, da je v Sloveniji nekaj takšnih podjetij, pa naštete pogoje izpolnjuje samo največji slovenski trgovec Mercator, ki je od leta 2014 v lasti hrvaškega Agrokorja. Krka in Gorenje sicer izpolnjujeta pogoje glede števila zaposlenih in prihodkov od prodaje, a imata razpršeno lastništvo.

Zakon, s katerim bi preprečili izčrpavanje Mercatorja, predvideva, da bo lahko vlada, če je lastnik družbe sistemskega pomena v insolvenčnih ali drugih postopkih – poljudno povedano, če bankrotira –, sprejela sklep, s katerim bo odprla pot do imenovanja izrednega člana uprave. Ta bi bil pristojen le za posle, ki so povezani z večinskim lastnikom, in ne bi imel pristojnosti pri vodenju rednih poslov družbe.

Vlada želi z zakonom zaščititi tudi slovenske dobavitelje, katerih izpostavljenost do Mercatorja je okoli 500 milijonov evrov. Izpostavljenost do Agrokorja pa po zadnjih podatkih znaša več kot 40 milijonov evrov.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Vrtno pohištvo za teraso in vrt: poiščite navdih v najnovejših trendih

Pomlad je čas, ko se ponovno povežemo z naravo, napolnimo z energijo ter uživamo v vseh lepotah, ki nam jih ponuja preživljanje časa...

FINANCE
Mercator in konec vmešavanja politike v gospodarstvo?! 'Joke', dokler so tu Jamnik, Počivalšek in Cerar
Finance
Petra Sovdat Mercator in konec vmešavanja politike v gospodarstvo?! 'Joke', dokler so tu Jamnik, Počivalšek in Cerar 4

Dnevnik: državni direktor Jamnik in politik v Cerarjevi vladi v odhodu Počivalšek sta od Agrokorja zahtevala menjavo nadzornikov. Trdita, da to ni vmešavanje politike. Ali Jamnik in Počivalšek ne vesta, da država ni lastnica Mercatorja? Ali pa je država že postala lastnica Mercatorja, pa tega davkoplačevalci ne vemo?

FINANCE
Italijanska Intesa prodaja terjatve do Mercatorja
Finance
Petra Sovdat Italijanska Intesa prodaja terjatve do Mercatorja 4

V dneh pred podpisovanjem dogovora z Agrokorjevimi upniki spremembe v največji trgovski družbi pri nas

FINANCE
Vladni 'politkomisar' v Mercatorju s plačo skoraj kot šef NLB
Finance
Petra Sovdat Vladni 'politkomisar' v Mercatorju s plačo skoraj kot šef NLB 2

Očetu plačne uravnilovke v državnih podjetjih Mateju Lahovniku za nadziranje trgovca lani 32.674 evrov bruto; šefu Mercatorja Tomislavu Čižmiću za devet mesecev 303.207 evrov bruto, Toniju Balažiču pa 338.896 evrov odpravnine

FINANCE
IKT
Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!
IKT
SPLETNO POSLOVANJE
IKTFinance PRO Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!

Z izborom želimo ozaveščati o pomenu in koristih digitalizacije medpodjetniškega poslovanja ter predstaviti slovenske dobre prakse spletnega poslovanja na področju B2B

FINANCE
Manager
Mercator prodal trgovski center v Beogradu
FINANCE
Mercator ima nove nadzornike
Finance
Redakcija Financ Mercator ima nove nadzornike 1
FINANCE
Tako se dela posel v kmetijstvu
PRO
Finance
Podjetno kmetijstvo 2024
Uredništvo Agrobiznisa Tako se dela posel v kmetijstvu (PRO)

V posebni reviji (Podjetno kmetijstvo) predstavljamo uspešne zgodbe s podeželja. Učijo nas, da je možno tudi v zahtevnih časih ustvarjati dodano vrednost. Brezplačno si jo lahko prenesete prek obrazca spodaj.