Manager

Turki podprli ustavne spremembe predsednika Erdogana

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
Manager
ManagerRedakcija Finance Managerja Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
FINANCE
Manager
TOP 101 na enem mestu
Manager
ManagerBojana Humar TOP 101 na enem mestu

Kdo je prvi med največjimi in najboljšimi, kdo je presenečenje med novinci, kdo je z devetimi zaposlenimi ustvaril 80 milijonov dobička, kdo bo letos vlagal in zaposloval, kdo je skopal največjo luknjo …

20.04.2017 22:30
Čas branja: 1 min
Turki podprli ustavne spremembe predsednika Erdogana
2029- do tega leta bo na podlagi izglasovanih ustavnih sprememb predsednik Redžep Tajip Erdogan lahko ostal na čelu 80-milijonske Turčije.

Za ustavne spremembe, ki uvajajo predsedniški sistem in dajejo predsedniku 80-milijonske Turčije Redžepu Tajipu Erdoganu precej večja pooblastila, je na nedeljskem referendumu glasovalo 51,4 odstotka volivcev. Predstavniki turške opozicije, ki ustavnim spremembam nasprotuje, so izrazili skrb zaradi izida glasovanja in napovedali, da bodo zaradi nepravilnosti in manipulacij rezultat izpodbijali.

V skladu z ustavnimi spremembami bo predsednik dobil izvršno oblast, položaj premiera bo umaknjen, dobil bo pooblastila na pravosodnem področju, na nekaterih področjih bo odločitve lahko sprejemal z dekreti, brez parlamenta, odločal bo o uvedbi izrednih razmer …

Erdogan, ki je izid referenduma pospremil z besedami, da je turški narod sprejel zgodovinsko odločitev, saj je bila sprejeta, kot je dejal, najpomembnejša reforma v turški zgodovini, bo na oblasti lahko ostal do leta 2029. Ob tem je druge države in mednarodne organizacije pozval, naj spoštujejo izid glasovanja.

V Evropski uniji so se na izid turškega referenduma odzvali zadržano. »Ustavne spremembe in še posebej njihovo uresničevanje v praksi bomo ocenjevali v luči obveznosti Turčije kot kandidatke za članstvo v EU in kot članice Sveta Evrope,« so v skupnem sporočilu zapisali predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncker, zunanjepolitična predstavnica Unije Federica Mogherini in evropski komisar za širitev Johannes Hahn. Tudi generalni sekretar Sveta Evrope Thorbjorn Jagland je Turčijo opozoril, da bo morala po referendumu ravnati previdno in ohraniti vladavino prava. »Izjemnega pomena je zagotoviti neodvisnost pravosodja v skladu z načelom vladavine prava, kot to določa Evropska konvencija o človekovih pravicah,« je zapisal.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Pregreta Turčija
Finance
Tadej Kotnik Pregreta Turčija 4

Da se v Turčiji nekaj pregreva, ni dvoma; stvar presoje je zgolj, ali se bolj pregreva turško gospodarstvo, ali turška inflacija, ali pa retorika predsednika Erdogana proti vsem, ki svarijo pred pregrevanjem turškega gospodarstva in turške inflacije

FINANCE
Manager
Ljudje, ki nam bodo letos krojili življenje in posel
Manager
ManagerGorazd Suhadolnik Ljudje, ki nam bodo letos krojili življenje in posel 2

Naredili smo nabor ljudi, ki se jih bomo letos nagledali, naposlušali in ki bodo vsak po svoje krojili podobo sveta, Evrope in Slovenije. Kaj nam bodo zakuhali?

FINANCE
Odločilno leto 2018
Finance
Matej Avbelj Odločilno leto 2018 7
FINANCE
Finančni vodnik 2024: Kam vlagati v času majhne rasti in velikih tveganj
PRO
Finance
Finance PRO Finančni vodnik 2024: Kam vlagati v času majhne rasti in velikih tveganj (PRO)

Če ste zamudili letošnjo izdajo Finančnega vodnika v tisku, si ga lahko preberete v spletni različici.

FINANCE
Več demokracije ali močvirje v Bruslju?
FINANCE
Referendum o drugem tiru bo 13. maja
FINANCE
SODOBNO BANČNIŠTVO: Kako varno bo digitalno plačevanje
PRO
Finance
BREZPLAČNO
Finance prPRO SODOBNO BANČNIŠTVO: Kako varno bo digitalno plačevanje (PRO)

Odgovor boste našli v prilogo Sodobno bančništvo in zavarovalništvo, ki si jo lahko brezplačno prenesete s spleta