Manj čakanja na cestah, kilometri v rabljenih avtih, nadzor nad poslanci - kaj imajo s tem odprti podatki Manj čakanja na cestah, kilometri v rabljenih avtih, nadzor nad poslanci - kaj imajo s tem odprti podatki Tudi zaradi rešitev, ki temeljijo na prosto dostopnih podatkih, se vinogradniki lažje odločijo, kdaj škropiti, kupci rabljenih vozil hitreje prepoznajo goljufe, Rimljani imajo boljši pregled nad kakovostjo šol, Evropejci pa manj čakamo v gneči na cestah. Trg odprtih podatkov v EU je vreden 184 milijard evrov in bo po napovedih hitro rasel.
Imamo podatke o vsem mogočem, zakaj jih ne izkoristimo bolje v javno dobro? Imamo podatke o vsem mogočem, zakaj jih ne izkoristimo bolje v javno dobro? Dober primer uporabe prosto dostopnih podatkov je portal Avtolog.si, prek katerega je mogoče preveriti podatke o rabljenem vozilu, če ga kupujete, recimo kilometrih in prejšnjih lastništvih.
(intervju) Matjaž Čemažar, šef Domela: Z naložbami gremo s polno paro naprej (intervju) Matjaž Čemažar, šef Domela: Z naložbami gremo s polno paro naprej Predsednik uprave Domela o pol manjših naročilih avtomobilske industrije, o tem, kako pri glavnih naložbah ne popuščajo, o zanimivem novem ameriškem poslu in pomoči države, od katere bodo odvisni odpuščanja in poslovni izid.
Delnice bank kot da bi bile kužne. Do kdaj? Delnice bank kot da bi bile kužne. Do kdaj? Dokler se ne razjasni splošno okrevanje povpraševanja, je varneje razmišljati o delnicah v drugih panogah.
(intervju) Slovenka na Forbesovem seznamu naj evropskih umetnikov (intervju) Slovenka na Forbesovem seznamu naj evropskih umetnikov Ilustratorka in oblikovalka Alja Horvat svoje slike in vzorce uspešno prodaja tako velikim modnim znamkam kot spletnim kupcem po vsem svetu. Poslovna revija Forbes jo je letos uvrstila med 30 pomembnih evropskih umetnikov, mlajših od 30 let. 

Zdravnik, ki ima tega dost', se bo boril za boljše zdravstvo

Čas branja: 2 min
04.05.2017  12:46
Zdravnik, ki ima tega dost', se bo boril za boljše zdravstvo
Foto: Jure Makovec

Obveščaj me o novih člankih:  

Ortopedski kirurg Danijel Bešič Loredan je prepričan, da spremembe zdravstvene zakonodaje, ki jih je pripravila ministrica Milojka Kolar Celarc, niso nikakršna zdravstvena reforma, čeprav reformo nujno potrebujemo. In se je odločil, da tega ne bo več mirno gledal. V predvidoma šestih kolumnah, ki jih bomo objavljali ob petkih v Managerju, bo predstavil svoje poglede na razmere v zdravstvu in predloge za skrajšanje čakalnih vrst, upravljanje javnih zavodov, ureditev koncesij, ureditev dodatnega zdravstvenega zavarovanja, ureditev javnih naročil ter razmejitev dela zdravnikov v javnem sistemu in zasebno.

Danijel Bešič Loredan se je v javnosti prvič izpostavil kot oster kritik razmer v zdravstvu in zdravstvene politike januarja 2013, ko je s skupino zdravnikov ustanovil Iniciativo zdravnikov za transparentno zdravstvo. Ta je od takratne vlade Alenke Bratušek zahtevala korenito zdravstveno reformo. Njihove zahteve, ki so vključevale večjo odgovornost direktorjev bolnišnic, boljši nadzor nad nabavami materiala, razmejitev med zasebno in javno zdravstveno prakso, nagrajevanje zdravnikov po učinku in še druge ukrepe, ki bi omogočili skrajšanje čakalnih dob, takrat niso prinesle rezultatov. Danijel Bešič Loredan, prej zaposlen v bolnišnici Valdoltra, je nato za dve leti odšel delat v Švico, po vrnitvi pa je zaposlen v Splošni bolnišnici Nova Gorica.

Danes Danijel Bešič Loredan napoveduje obuditev gibanja za boljše zdravstvo, in če bo našel pravo ekipo somišljenikov, ne izključuje niti možnosti, da bi s širšim programom nastopili celo na volitvah.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
MANAGER
Manager
Manager Lomilci koronakrize: ta podjetja so odporna proti virusu

Poiskali smo podjetja, ki so kljub gospodarskemu mrku ohranila naročila ali pa celo pridobila nove kupce

MANAGER
Manager
Manager Warren Buffett ne kupuje, Bank of America čaka novo dno 1

V tečaje na newyorški borzi je vgrajenega preveč optimizma, da bi bilo to vzdržno, ocenjuje ameriška banka

MANAGER
Manager
Manager Dočakali smo maj, čas sprostitve in krutega obračuna. Kaj sledi? 6

Jesen 2021 bo zlata. Tedaj bo zavladala nova normala in črepinje bodo pobrane.

MANAGER
Manager
Manager Merklova gre nad Kurza, Kurz nad Janšo, vsi pa nad ZDA in Kitajce 4

V EU si bomo nagajali, vsi pa bomo proti Kaliforniji in Kitajski.

MANAGER
Manager
Manager Tesla prehiteva po desni, a Volkswagen že stopa na plin 3

Elon Musk premaguje borzo, »butasto« kalifornijsko koronazaporo, a ni edini, ki se pripravlja na vojno za kupce avtov.

MANAGER
Manager
Manager Spoznajte inštruktorja matematike, ki je postal milijarder 3

Kako se je indijski matematik Bidžu Ravendran s startupom za spletno izobraževanje letos uvrstil med najbogatejše ljudi na svetu.

MANAGER
Manager
Manager Menedžerske veteranke in veterani o lekcijah iz krize ob razpadu Jugoslavije 2

Vse krize so različno grde: kako so podjetja preživela izgubo trgov in več zaporednih let krčenja BDP in kateri nauki te krize so še...

MANAGER
Manager
Manager Kako se na sezono pripravljajo turistične kmetije – dva primera

Že prihodnji teden bi vrata lahko odprli tudi manjši ponudniki prenočitev. To je dobra novica za turistične kmetije. Pogledali smo,...