Novi načrt proti davčnim zvijačam: minimalni svetovni davek na dobiček Novi načrt proti davčnim zvijačam: minimalni svetovni davek na dobiček OECD snuje nove ukrepe proti izogibanju davkom s fiktivnim prikazovanjem dobičkov v davčno ugodnejših državah. Ideja o uvedbi minimalne svetovne stopnje davka na dobiček je zrasla na nemškem in francoskem zelniku, podpirajo pa jo tudi Američani.
Boeing na ražnju: kdo bo kupil letala, ki lahko strmoglavijo? Boeing na ražnju: kdo bo kupil letala, ki lahko strmoglavijo? Tako obsežne prepovedi letenja, kot se je prejšnji teden zgodila enemu izmed dveh največjih proizvajalcev letal na svetu, v zgodovini še ni bilo. Ogrožena so več kot 560 milijard evrov vredna naročila Boeingovih novih letal. Se je vodstvo Boeinga preveč ukvarjalo z lobiranjem in premalo z razvojem?
(intervju) Iz oči v oči z judovsko advokatko, ki brani Palestince v Izraelu (intervju) Iz oči v oči z judovsko advokatko, ki brani Palestince v Izraelu Grki so na festivalu v Solunu na evropski premieri zmagovalnega dokumentarnega filma Advocate s stoječimi ovacijami, toplimi besedami in stiski rok sprejeli njegovo glavno junaki­njo, izraelsko odvetnico Leah Tsemel, ki že 50 let brani pravice Palestincev in judovskih aktivistov na izraelskih sodiščih.
(intervju) Avtonomni robot bo imel tudi svoj bančni račun (intervju) Avtonomni robot bo imel tudi svoj bančni račun Kdo bo odgovarjal za nesrečo pametnega avtomobila? Bo robot lahko opravljal politično funkcijo? Kdo bo lastnik robotovega izuma – človek ali robot sam? Pametni avtonomni robot bo elektronska oseba s svojimi pravicami in obveznostmi, napoveduje Raphaël Rault, francoski odvetnik in strokovnjak za računalniško komunikacijsko pravo.
Ženske, moški in preostali spoli. Švicarji izganjajo gospe in gospode. Ženske, moški in preostali spoli. Švicarji izganjajo gospe in gospode.  V Swiss Re, če vas povabijo na večerjo, boste dobrodošli, če pridete s »tisto partner«.
Komentar

Pismo urednice: Lepe in manj lepe zgodbe o dobrih idejah

Čas branja: 1 min
11.05.2017  20:30

Obveščaj me o novih člankih:  

Applov vpad na Xerox v analih panoge opisujejo kot eno največjih tatvin. Jobs se je občasno s takim pogledom ponosno strinjal. Nekoč je pripovedoval: »Picasso je rekel, da dobri umetniki kopirajo, veliki pa kradejo. Nikoli nas ni bilo strah krasti najboljših zamisli.« Tako je v izvrstni biografiji o ustanovitelju Appla Stevu Jobsu zapisal Walter Isaacson. Kdaj drugič pa naj bi Jobs zagovarjal, da »ni šlo toliko za krajo s strani Appla, temveč nerodnost Xeroxa … Pri inovacijah so nove zamisli le del enačbe. Izvedba je enako pomembna.« Zgodba se je končala na sodišču.

V skoraj štirih desetletjih, odkar so Jobs in njegovi inženirji hodili po Xeroxu, se je med tehnološkimi velikani razvila prava patentna vojna, v kateri podjetja izgubljajo debele milijarde. Ob tem se je razvila še posebna industrija, tako imenovano patentno trolanje; gre za manjše, po možnosti odvetniške družbe, ki recimo od propadlega podjetja odkupijo patent in nato terjajo odškodnine in licenčnine zaradi domnevne kršitve patentov. Pri Harvard Business Review so izračunali, da patentno trolanje toženim podjetjem samo v ZDA na leto povzroči za 60 milijard dolarjev škode.

O pogruntavščinah še dve lepši zgodbi. Prvo piše hrvaški podjetnik Mario Kralj, ki s svojo ekipo razvija pametne telefone. Na Hrvaškem si je kljub zasičenosti trga odrezal 15-odstotni delež, ambicije so še večje. Kakšen je njegov recept za uspeh? Drugo zgodbo pa piše Italijan Oscar Farinetti. Na veselje gurmanov je zasnoval centre Eataly, ki so trgovina, tržnica, restavracija in učilnica v enem – nam najbližjega so letos odprli v Trstu. Z njimi osvaja svet, hkrati pa je pokazal, da je mogoče tudi »samo« z domačimi dobrotami postati eden najbolj inovativnih ljudi na svetu.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Dobra novica: Evroposlanci podprli znižanje DDV za e-knjige in digitalne naročnine 1

Če bodo spremembo sredi meseca potrdile še države članice, e-knjige in digitalne naročnine ne bodo več obdavčene višje kot tiskane...

FINANCE
Članki
Članki Je Snapchat povozila konkurenca, ker mu je v zelje skočil Instagram?

So delnice Snapa dober mesec dni po začetku borzne kotacije privlačna naložba ali pač ne? Vprašali smo analitike

FINANCE
Uporabniki Appla pozor, hekerji grozijo z vdorom v vaš oblak

Turški hekerji od Appla zahtevajo več deset tisoč dolarjev, sicer bodo 7. aprila od uporabnikov iClouda ukradli podatke

FINANCE
Članki
Članki Je EU je po tihem že posekala ZDA v rasti BDP? 9

V minulih letih smo se navadili brati, da ameriško gospodarstvo okreva veliko močneje od evropskega. Pa to še drži?

FINANCE
Članki
Članki (novi krog pogajanj o brexitu) Bosta EU in Velika Britanija zbližali stališča?

V Bruslju se ob 17. uri začenja tretji krog britansko-evropskih pogajanj o brexitu; med težjimi je vprašanje o finančnih obveznostih V....

FINANCE
Članki
Članki Češki predsednik Zeman bi raje izgubil sredstva EU kot sprejel begunce 6

Iz višegrajskih članic so se burno odzvali na odločitev Sodišča EU, da zavrne njihovo tožbo proti evropskim begunskim kvotam; zdaj se...