Novi načrt proti davčnim zvijačam: minimalni svetovni davek na dobiček Novi načrt proti davčnim zvijačam: minimalni svetovni davek na dobiček OECD snuje nove ukrepe proti izogibanju davkom s fiktivnim prikazovanjem dobičkov v davčno ugodnejših državah. Ideja o uvedbi minimalne svetovne stopnje davka na dobiček je zrasla na nemškem in francoskem zelniku, podpirajo pa jo tudi Američani.
Boeing na ražnju: kdo bo kupil letala, ki lahko strmoglavijo? Boeing na ražnju: kdo bo kupil letala, ki lahko strmoglavijo? Tako obsežne prepovedi letenja, kot se je prejšnji teden zgodila enemu izmed dveh največjih proizvajalcev letal na svetu, v zgodovini še ni bilo. Ogrožena so več kot 560 milijard evrov vredna naročila Boeingovih novih letal. Se je vodstvo Boeinga preveč ukvarjalo z lobiranjem in premalo z razvojem?
(intervju) Iz oči v oči z judovsko advokatko, ki brani Palestince v Izraelu (intervju) Iz oči v oči z judovsko advokatko, ki brani Palestince v Izraelu Grki so na festivalu v Solunu na evropski premieri zmagovalnega dokumentarnega filma Advocate s stoječimi ovacijami, toplimi besedami in stiski rok sprejeli njegovo glavno junaki­njo, izraelsko odvetnico Leah Tsemel, ki že 50 let brani pravice Palestincev in judovskih aktivistov na izraelskih sodiščih.
(intervju) Avtonomni robot bo imel tudi svoj bančni račun (intervju) Avtonomni robot bo imel tudi svoj bančni račun Kdo bo odgovarjal za nesrečo pametnega avtomobila? Bo robot lahko opravljal politično funkcijo? Kdo bo lastnik robotovega izuma – človek ali robot sam? Pametni avtonomni robot bo elektronska oseba s svojimi pravicami in obveznostmi, napoveduje Raphaël Rault, francoski odvetnik in strokovnjak za računalniško komunikacijsko pravo.
Ženske, moški in preostali spoli. Švicarji izganjajo gospe in gospode. Ženske, moški in preostali spoli. Švicarji izganjajo gospe in gospode.  V Swiss Re, če vas povabijo na večerjo, boste dobrodošli, če pridete s »tisto partner«.

Novi francoski predsednik je Emmanuel Macron

Čas branja: 1 min
11.05.2017  20:30
Novi francoski predsednik je Emmanuel Macron

Obveščaj me o novih člankih:  

Sredinski 39-letni kandidat Emmanuel Macron je v nedeljskem drugem krogu predsedniških volitev v Franciji ob približno 75-odstotni volilni udeležbi s 66 odstotki prejetih glasov premagal skrajno desničarko Marine Le Pen.

Zmagal je v vseh francoskih departmajih, razen v dveh na severu države. V Parizu je prejel skoraj 90 odstotkov glasov. Kot je napovedal odhajajoči predsednik Francois Hollande, bo Macron zaprisegel v nedeljo. Svoje gibanje En Marche! (Naprej ali Na pohodu) je ustanovil lani poleti, ko je izstopil iz Hollandove vlade in se podal v predsedniško volilno tekmo.

Zmaga Emmanuela Macrona na francoskih predsedniških volitvah za Evropo ni pomembna samo zato, ker se z njo napovedujejo velike politične spremembe v Franciji, ampak tudi zato, ker v supervolilnem evropskem letu, kot kaže, vendarle ne bodo prevladali nacionalisti. Spomnimo, nacionalistom je marca že spodletelo na volitvah na Nizozemskem.

Po prepričljivi zmagi Macrona na predsedniških volitvah se zdaj napoveduje še zmaga njegovega gibanja na parlamentarnih volitvah. Posledično pa to pomeni velik premik francoske politike in težave obeh tradicionalnih strank, konservativcev in socialistov, katerih kandidati so se doslej izmenjavali na čelu države.

Macron napoveduje finančno vzdržen proračun, a hkrati tudi nov naložbeni zagon. Denar bo prihranil na drugih področjih, vključno z izboljšanjem učinkovitosti javnega zdravstva in posodobitvijo javnega sistema (kar bi omogočilo zmanjšanje števila zaposlenih). Poleg tega napoveduje znižanje davka na dobiček podjetij z zdajšnjih 33 na 25 odstotkov. Ob znižanju davčnih stopenj je Macron napovedal tudi investicijske olajšave. Prav tako je obljubil zmanjšanje obremenitve nizkih plač in občutno znižanje premoženjskih davščin. Davčne spremembe so sicer pogojene z razmerami v proračunu in uspešno izvedbo sprememb javnega sektorja.

O novem francoskem predsedniku pišemo tudi v članku Kdo je Francoz, zaradi katerega si je oddahnila vsa Evropa.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Kaj Macron prinaša finančnim trgom 2

Po Macronovi zmagi Evropa naenkrat bolj aktivna od ZDA

FINANCE
Članki
Članki Prvi veliki Macronov projekt – reforma trga dela 4

Francoski presednik Emmanuel Macron je prepričan, da je reforma trga dela najboljše zdravilo zoper brezposelnost; analitiki dodajajo, da...

FINANCE
Dan D za Francijo - bodo izvolili predsednika ali predsednico?

Ankete že vseskozi napovedujejo zmago Macronu. Nas lahko Le Penova preseneti?

FINANCE
Vse, kar morate vedeti pred predsedniškimi volitvami v Franciji 1

Do prvega kroga predsedniških volitev v Franciji nas ločijo še manj kot štirje tedni – komu se obeta zmaga?

FINANCE
Macron ali Le Penova, vprašanje za drugi krog 3

Francoski volivci so - tako kažejo prvi delni rezultati nedeljskega prvega kroga predsedniških volitev - izglasovali, da bodo v drugem...