Manager

Epilog davčnega spora: Google bo Italiji plačal 306 milijonov evrov

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
Manager
ManagerRedakcija Finance Managerja Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
FINANCE
Manager
TOP 101 na enem mestu
Manager
ManagerBojana Humar TOP 101 na enem mestu

Kdo je prvi med največjimi in najboljšimi, kdo je presenečenje med novinci, kdo je z devetimi zaposlenimi ustvaril 80 milijonov dobička, kdo bo letos vlagal in zaposloval, kdo je skopal največjo luknjo …

11.05.2017 20:30
Čas branja: 1 min
Epilog davčnega spora: Google bo Italiji plačal 306 milijonov evrov
Italija je spor z Googlom zaradi po njeni oceni milijarde evrov premalo plačanih davkov začela lani.

Ameriški spletni velikan Google se je z italijanskimi oblastmi dogovoril, da bo plačal 306 milijonov evrov zapadlih davkov. S tem se bo končal davčni spor, ki se nanaša na obdobje med letoma 2002 in 2015. Ob tem je privolil tudi v podpis dogovora, ki se nanaša na vse prihodnje odmerjene davke, povezane z dejavnostmi podjetja v tej državi.

Do spora z italijanskimi oblastmi je prišlo, ker je Google, ki ima evropsko podružnico na Irskem, del v Italiji ustvarjenih prihodkov po ugotovitvah italijanskih preiskovalcev prijavil na Irskem, kjer podjetja plačujejo precej nižje davke. Stopnja davka na dobiček je na Irskem denimo le 12,5 odstotka. Google je zadnja leta po lastnih računovodskih izkazih plačeval davek na dobiček po efektivni stopnji med dvema in osmimi odstotki, v svoji knjigi Skrito bogastvo držav ugotavlja strokovnjak svetovnih davčnih utaj Gabriel Zucman. Irska je sicer z davčnimi ugodnostmi privabila več kot 700 ameriških podjetij, med katerimi so tudi Microsoft, Google in Amazon.

V Italiji, ki je spor z Googlom zaradi po njeni oceni milijarde evrov premalo plačanih davkov začela lani, nameravajo premalo plačane davke izterjati tudi od drugih tehnoloških podjetij, ki imajo sedeže v državah z ugodnejšim davčnim okoljem. Decembra 2015 so podoben dogovor kot zdaj z Googlom dosegli tudi z Applom. Ta je na podlagi obtožb o utaji davkov privolil v plačilo 318 milijonov evrov.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Topjob
Kaj se lahko o učinkovitih timih naučite od Googla
Topjob
TopjobLana Dakić Kaj se lahko o učinkovitih timih naučite od Googla

Ni toliko pomembno, kdo je v timu, temveč kako člani tima sodelujejo med sabo

FINANCE
IKT
Poglejte, kam vse bo Google vpregel umetno inteligenco
IKT
IKTMiran Varga Poglejte, kam vse bo Google vpregel umetno inteligenco

Na letošnji konferenci Google I/O je družba Alphabet, ki je svoj oddelek raziskav preimenovala v Google AI, razkrila prioritetna področja razvoja. To bodo računalniški vid, obdelava govora in nevronske mreže.

FINANCE
Tako se dela posel v kmetijstvu
PRO
Finance
Podjetno kmetijstvo 2024
Uredništvo Agrobiznisa Tako se dela posel v kmetijstvu (PRO)

V posebni reviji (Podjetno kmetijstvo) predstavljamo uspešne zgodbe s podeželja. Učijo nas, da je možno tudi v zahtevnih časih ustvarjati dodano vrednost. Brezplačno si jo lahko prenesete prek obrazca spodaj.

FINANCE
Članki
Bruselj je Googlu naložil kazen v višini 4,34 milijarde evrov
Finance
FinanceAlbina Kenda Bruselj je Googlu naložil kazen v višini 4,34 milijarde evrov 18

Evropska komisija je z rekordno kaznijo Google oglobila zaradi njegovih kršitev prevladujočega položaja, ki ga ima na trgu zaradi operacijskega sistema Android; prevladujoči položaj sam kot tak ni protikonkurenčen, je pa Google ta položaj zlorabil, ugotavlja Bruselj

FINANCE
Manager
20 let Googla - kako nam je obrnil življenje na glavo
Manager
ManagerGorazd Suhadolnik 20 let Googla - kako nam je obrnil življenje na glavo 1

Google je v dveh desetletjih spremenil način, kako komuniciramo, iščemo informacije, spremljamo novice in gledamo video, spremenil je našo mobilnost, način dela in modele poslovanja. Temeljito nam je spremenil celoten pogled na svet in vzorce razmišljanja.

FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.