Novi načrt proti davčnim zvijačam: minimalni svetovni davek na dobiček Novi načrt proti davčnim zvijačam: minimalni svetovni davek na dobiček OECD snuje nove ukrepe proti izogibanju davkom s fiktivnim prikazovanjem dobičkov v davčno ugodnejših državah. Ideja o uvedbi minimalne svetovne stopnje davka na dobiček je zrasla na nemškem in francoskem zelniku, podpirajo pa jo tudi Američani.
Boeing na ražnju: kdo bo kupil letala, ki lahko strmoglavijo? Boeing na ražnju: kdo bo kupil letala, ki lahko strmoglavijo? Tako obsežne prepovedi letenja, kot se je prejšnji teden zgodila enemu izmed dveh največjih proizvajalcev letal na svetu, v zgodovini še ni bilo. Ogrožena so več kot 560 milijard evrov vredna naročila Boeingovih novih letal. Se je vodstvo Boeinga preveč ukvarjalo z lobiranjem in premalo z razvojem?
(intervju) Iz oči v oči z judovsko advokatko, ki brani Palestince v Izraelu (intervju) Iz oči v oči z judovsko advokatko, ki brani Palestince v Izraelu Grki so na festivalu v Solunu na evropski premieri zmagovalnega dokumentarnega filma Advocate s stoječimi ovacijami, toplimi besedami in stiski rok sprejeli njegovo glavno junaki­njo, izraelsko odvetnico Leah Tsemel, ki že 50 let brani pravice Palestincev in judovskih aktivistov na izraelskih sodiščih.
(intervju) Avtonomni robot bo imel tudi svoj bančni račun (intervju) Avtonomni robot bo imel tudi svoj bančni račun Kdo bo odgovarjal za nesrečo pametnega avtomobila? Bo robot lahko opravljal politično funkcijo? Kdo bo lastnik robotovega izuma – človek ali robot sam? Pametni avtonomni robot bo elektronska oseba s svojimi pravicami in obveznostmi, napoveduje Raphaël Rault, francoski odvetnik in strokovnjak za računalniško komunikacijsko pravo.
Ženske, moški in preostali spoli. Švicarji izganjajo gospe in gospode. Ženske, moški in preostali spoli. Švicarji izganjajo gospe in gospode.  V Swiss Re, če vas povabijo na večerjo, boste dobrodošli, če pridete s »tisto partner«.

Epilog davčnega spora: Google bo Italiji plačal 306 milijonov evrov

Čas branja: 1 min
11.05.2017  20:30
Epilog davčnega spora: Google bo Italiji plačal 306 milijonov evrov
Italija je spor z Googlom zaradi po njeni oceni milijarde evrov premalo plačanih davkov začela lani.

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Google dodaj
Gabriel Zucman dodaj
Microsoft dodaj
Amazon dodaj
Apple dodaj

Ameriški spletni velikan Google se je z italijanskimi oblastmi dogovoril, da bo plačal 306 milijonov evrov zapadlih davkov. S tem se bo končal davčni spor, ki se nanaša na obdobje med letoma 2002 in 2015. Ob tem je privolil tudi v podpis dogovora, ki se nanaša na vse prihodnje odmerjene davke, povezane z dejavnostmi podjetja v tej državi.

Do spora z italijanskimi oblastmi je prišlo, ker je Google, ki ima evropsko podružnico na Irskem, del v Italiji ustvarjenih prihodkov po ugotovitvah italijanskih preiskovalcev prijavil na Irskem, kjer podjetja plačujejo precej nižje davke. Stopnja davka na dobiček je na Irskem denimo le 12,5 odstotka. Google je zadnja leta po lastnih računovodskih izkazih plačeval davek na dobiček po efektivni stopnji med dvema in osmimi odstotki, v svoji knjigi Skrito bogastvo držav ugotavlja strokovnjak svetovnih davčnih utaj Gabriel Zucman. Irska je sicer z davčnimi ugodnostmi privabila več kot 700 ameriških podjetij, med katerimi so tudi Microsoft, Google in Amazon.

V Italiji, ki je spor z Googlom zaradi po njeni oceni milijarde evrov premalo plačanih davkov začela lani, nameravajo premalo plačane davke izterjati tudi od drugih tehnoloških podjetij, ki imajo sedeže v državah z ugodnejšim davčnim okoljem. Decembra 2015 so podoben dogovor kot zdaj z Googlom dosegli tudi z Applom. Ta je na podlagi obtožb o utaji davkov privolil v plačilo 318 milijonov evrov.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
MANAGER
Manager
Manager Zakaj multinacionalke z oglasi bojkotirajo Google in kakšne so rešitve

Okoli 250 svetovnih korporacij se je zaradi umeščanja oglasov ob sporno vsebino vsaj začasno odpovedalo Googlovemu oglaševalskemu...

MANAGER
Manager
Manager Google z adblockerjem v boj proti blokadi oglasov. Kje je logika? 5

Googlova namera na prvi pogled ni logična, saj podjetje z oglasi ustvari veliko večino svojih prihodkov. A ideja je, da bo adblocker, ki...

FINANCE
Članki
Članki Dobra novica: Evroposlanci podprli znižanje DDV za e-knjige in digitalne naročnine 1

Če bodo spremembo sredi meseca potrdile še države članice, e-knjige in digitalne naročnine ne bodo več obdavčene višje kot tiskane...

FINANCE
Članki
Članki Je Snapchat povozila konkurenca, ker mu je v zelje skočil Instagram?

So delnice Snapa dober mesec dni po začetku borzne kotacije privlačna naložba ali pač ne? Vprašali smo analitike

FINANCE
Članki
Članki Je EU je po tihem že posekala ZDA v rasti BDP? 9

V minulih letih smo se navadili brati, da ameriško gospodarstvo okreva veliko močneje od evropskega. Pa to še drži?