Manager

Avstrijci oktobra predčasno na parlamentarne volitve

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
Manager
ManagerRedakcija Finance Managerja Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
FINANCE
Manager
TOP 101 na enem mestu
Manager
ManagerBojana Humar TOP 101 na enem mestu

Kdo je prvi med največjimi in najboljšimi, kdo je presenečenje med novinci, kdo je z devetimi zaposlenimi ustvaril 80 milijonov dobička, kdo bo letos vlagal in zaposloval, kdo je skopal največjo luknjo …

18.05.2017 22:30
Čas branja: 1 min
Avstrijci oktobra predčasno na parlamentarne volitve
Novoizvoljeni predsednik ljudske stranke, sicer avstrijski zunanji minister, 30-letni Sebastian Kurz, bo svojo veliko priljubljenost oktobra preizkusil na parlamentarnih volitvah.

Ker je avstrijska vladajoča koalicija med socialdemokrati (SPÖ) in ljudsko stranko (ÖVP), ki je bila na oblasti od leta 2013, razpadla, se bodo avstrijski volivci 15. oktobra odpravili na predčasne parlamentarne volitve.

Zaradi razhajanj v vladni koaliciji, ki jo vodi socialdemokratski kancler Christian Kern, obojestranskega nezaupanja in blokade pri uresničevanju zadanih reform se je v Avstriji o predčasnih volitvah špekuliralo že nekaj časa. Precej verjetne pa so te postale prejšnji teden, po odstopu podpredsednika vlade Reinholda Mitterlehnerja, ki se je ob tem poslovil tudi od položaja predsednika ljudske stranke. Ko se je novoizvoljeni predsednik ljudske stranke, sicer avstrijski zunanji minister, 30-letni Sebastian Kurz, v javnem nastopu zavzel za predčasne volitve, je postalo jasno, da je vladne koalicije konec. Predstavniki parlamentarnih strank so z določitvijo datuma predčasnih volitev to le potrdili.

Redne parlamentarne volitve v Avstriji so bile predvidene za jesen prihodnje leto. Na oktobrskih predčasnih volitvah bodo v skladu z javnomnenjskimi raziskavami največji tekmeci za kanclerski položaj socialdemokratski kancler Christian Kern, novi vodja ljudske stranke in zunanji minister Sebastian Kurz ter prvak avstrijskih svobodnjakov (FPÖ) Heinz-Christian Strache.

Zaradi vladne krize je opozicijska stranka NEOS predlagala tako imenovani pakt odgovornosti, s katerim bi potrdili, da bodo do predčasnih volitev v parlamentu sprejeli samo tiste ukrepe, ki ne bodo imeli posledic za državni proračun. Prva moža socialdemokratov in ljudske stranke sta paktu izrekla podporo, preostale stranke v avstrijskem parlamentu, svobodnjaki, Zeleni in Team Stronach, pa so sporočile, da se paktu za zdaj ne nameravajo pridružiti.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Manager
Ljudje, ki nam bodo letos krojili življenje in posel
Manager
ManagerGorazd Suhadolnik Ljudje, ki nam bodo letos krojili življenje in posel 2

Naredili smo nabor ljudi, ki se jih bomo letos nagledali, naposlušali in ki bodo vsak po svoje krojili podobo sveta, Evrope in Slovenije. Kaj nam bodo zakuhali?

FINANCE
Rusom iPhoni in iPadi, samo da bi prišli na volitve
Finance
Uroš Božin Rusom iPhoni in iPadi, samo da bi prišli na volitve 3

V nedeljo se bo odvil prvi krog ruskih parlamentarnih volitev. Zmagovalec je bržkone že znan, ljudje pa vse bolj apatični.

FINANCE
Članki
Bodo nedeljske volitve Italiji prinesle stabilnost ali pač ne?
Finance
FinanceAlbina Kenda Bodo nedeljske volitve Italiji prinesle stabilnost ali pač ne?

Italiji bo predvidoma vladala (desna) koalicija, vprašanje pa je, kako težavno bo njeno sestavljanje

FINANCE
SODOBNO BANČNIŠTVO: Kako varno bo digitalno plačevanje
PRO
Finance
BREZPLAČNO
Finance prPRO SODOBNO BANČNIŠTVO: Kako varno bo digitalno plačevanje (PRO)

Odgovor boste našli v prilogo Sodobno bančništvo in zavarovalništvo, ki si jo lahko brezplačno prenesete s spleta

FINANCE
Manager
(intervju) Cerar se vrača v igro, Janša spreminja taktiko, Šarec jemlje prostor novim obrazom – in druge predvolilne zgodbe
Manager
ManagerLojze Javornik (intervju) Cerar se vrača v igro, Janša spreminja taktiko, Šarec jemlje prostor novim obrazom – in druge predvolilne zgodbe 13

Andraž Zorko, strokovnjak za javnomnenjske raziskave, o vplivu premierovega odstopa na politična razmerja v pripravah na državnozborske volitve.

FINANCE
Članki
Sanjske predvolilne obljube v Italiji
FINANCE
Tako se dela posel v kmetijstvu
PRO
Finance
Podjetno kmetijstvo 2024
Uredništvo Agrobiznisa Tako se dela posel v kmetijstvu (PRO)

V posebni reviji (Podjetno kmetijstvo) predstavljamo uspešne zgodbe s podeželja. Učijo nas, da je možno tudi v zahtevnih časih ustvarjati dodano vrednost. Brezplačno si jo lahko prenesete prek obrazca spodaj.