Kaj vse se napoveduje s tehnologijo 6G? Sliši se kot znanstvena fantastika Kaj vse se napoveduje s tehnologijo 6G? Sliši se kot znanstvena fantastika Čeprav 5G še ni zares zaživel, se že živahno razpravlja o naslednji generaciji mobilne tehnologije, ki naj bi jo dočakali čez deset let in bi po napovedih omogočila neodvisne pametne stroje, internet čutov in morda celo sporazumevanje z živalmi.
(intervju) Violeta Bulc, nekdanja evropska komisarka: Globalna ekonomija ne bo ogrožena (intervju) Violeta Bulc, nekdanja evropska komisarka: Globalna ekonomija ne bo ogrožena Violeta Bulc o prihodnosti avtomobilov, prometa in globalizacije: Bistveno se bo spremenil odnos do hrane, pomembna bo lokalna pridelava. V prihodnje bo tudi precej bolj jasna delitev med tistim, kar se proizvaja globalno, kaj pa lokalno.
Korona je rahlo ustavila 5G, a mu tudi dala nov zalet Korona je rahlo ustavila 5G, a mu tudi dala nov zalet Telefoni, ki so dražji zaradi podpore za omrežja pete generacije, prihajajo v prodajo v neugodnem času
Turbulentni let Bransonovega Virgin Atlantica Turbulentni let Bransonovega Virgin Atlantica Britanski letalski prevoznik je, tako kot druge družbe v tej industriji, v velikih težavah. A je vanje zašel, še preden je udarila koronakriza.
Koliko stane prevoz od točke A do B? Odvisno, kdo računa Koliko stane prevoz od točke A do B? Odvisno, kdo računa Če bi bila prodaja avtomobilov naša edina težava, bi bil zagon gospodarske rasti po koronakrizi zelo preprost

Gospodarska rast Slovenije bo med večjimi v EU

Čas branja: 1 min
18.05.2017  22:30
Gospodarska rast Slovenije bo med večjimi v EU
Foto: Shutterstock

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

Evropska komisija je izboljšala napoved slovenske gospodarske rasti za tekoče (s 3,0 na 3,3 odstotka) in prihodnje leto (s 3,0 na 3,1 odstotka). Slovenska gospodarska rast bo tako med večjimi v Evropski uniji in tudi nad povprečjem, ki za obe leti znaša 1,9 odstotka. Večjo gospodarsko rast od slovenske analitiki v Bruslju za leto 2016 napovedujejo le šestim državam, za prihodnje leto pa osmim.

Analitiki evropske komisije so glede slovenske gospodarske rasti malenkost manj optimistični od vladnega urada za makroekonomske analize in razvoj, ki letos napoveduje 3,6-odstotno rast, prihodnje leto pa 3,2-odstotno. Je pa obrazložitev rasti podobna: temelji na rasti domačega povpraševanja, večinoma na rasti naložb, tako javnih kot zasebnih. Še vedno napovedujejo veliko rast izvoza (5,8 odstotka medletno v tekočem letu in 5,4 odstotka v letu 2018), a bo zaradi podobno velikega uvoza – ta raste zahvaljujoč rasti naložb in porabe gospodinjstev – neto prispevek trgovine h gospodarski rasti okoli ničle.

Slovenija je zadnja leta stalno v družbi držav, ki prikazujejo največjo rast v EU. Je pa v zgodnjih letih gospodarske krize preživljala najtežja leta, zato je pod črto v primerjavi z letom 2008 še vedno med državami, ki doživljajo najslabše gospodarsko desetletje. Če se napovedi evropske komisije uresničijo in bo slovenskemu gospodarstvu uspelo rasti po 3,3-odstotni in 3,1-odstotni stopnji, bo slovenski BDP leta 2018 za skromnega 4,1 odstotka večji od leta 2008 (realno, torej ob upoštevanju inflacije). S tem za rastjo celotne EU zaostajamo za pet odstotnih točk, po okrevanju pa smo le pred sedmimi državami EU.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
MANAGER
Manager
Manager Kdaj bomo plačali večerjo? 17

Rad bi, da se zavedamo, da od države nismo dobili darila. Moti me tudi miselnost velikega dela ljudi, da je treba zdaj, ko država deli...

MANAGER
Manager
Manager Lomilci koronakrize: ta podjetja so odporna proti virusu

Poiskali smo podjetja, ki so kljub gospodarskemu mrku ohranila naročila ali pa celo pridobila nove kupce

MANAGER
Manager
Manager Dočakali smo maj, čas sprostitve in krutega obračuna. Kaj sledi? 6

Jesen 2021 bo zlata. Tedaj bo zavladala nova normala in črepinje bodo pobrane.

MANAGER
Manager
Manager Janšev turistični vavčer veselo izkoristite 31

Danes je pametno zapravljati, ne pa brezglavo varčevati.

MANAGER
Manager
Manager Kaj vse se napoveduje s tehnologijo 6G? Sliši se kot znanstvena fantastika 23

Čeprav 5G še ni zares zaživel, se že živahno razpravlja o naslednji generaciji mobilne tehnologije, ki naj bi jo dočakali čez deset...

MANAGER
Manager
Manager Warren Buffett ne kupuje, Bank of America čaka novo dno 2

V tečaje na newyorški borzi je vgrajenega preveč optimizma, da bi bilo to vzdržno, ocenjuje ameriška banka

MANAGER
Manager
Manager Merklova gre nad Kurza, Kurz nad Janšo, vsi pa nad ZDA in Kitajce 4

V EU si bomo nagajali, vsi pa bomo proti Kaliforniji in Kitajski.

MANAGER
Manager
Manager Tesla prehiteva po desni, a Volkswagen že stopa na plin 3

Elon Musk premaguje borzo, »butasto« kalifornijsko koronazaporo, a ni edini, ki se pripravlja na vojno za kupce avtov.