Manager

Zelena luč SDH za prodajo polovice NLB

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
Manager
ManagerRedakcija Finance Managerja Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
FINANCE
Manager
TOP 101 na enem mestu
Manager
ManagerBojana Humar TOP 101 na enem mestu

Kdo je prvi med največjimi in najboljšimi, kdo je presenečenje med novinci, kdo je z devetimi zaposlenimi ustvaril 80 milijonov dobička, kdo bo letos vlagal in zaposloval, kdo je skopal največjo luknjo …

Avtor
avtor
18.05.2017 22:30
Čas branja: 1 min
Zelena luč SDH za prodajo polovice NLB
10% Toliko delnic bo pri prodaji polovice NLB na voljo malim vlagateljem.

Nadzorni svet SDH je uradno potrdil začetek prodaje polovice največje državne banke NLB. Deset odstotkov prodajanega kapitala bo ponujenih malim vlagateljem, preostanek bo na voljo institucionalnim.

Kakšna je časovnica? SDH naj bi ali v petek, 26. maja, ali v ponedeljek, 29. maja, potrdil prospekt. S tem se bo določil tudi razpon cene, po kateri bo država prodajala NLB. Po objavi prospekta se bodo začeli tudi tako imenovali deal road showi, torej končne predstavitve potencialnim vlagateljem. Ti bodo na sestankih tudi povedali, koliko so pripravljeni odšteti za delnico. Na podlagi teh izjav pa se bo oblikovala končna cena.

Predstavitve bodo potekale v Londonu in New Yorku, možno je, da še v Bostonu, Frankfurtu in Varšavi, morda, po naših informacijah to ni zelo verjetno, tudi v Aziji. Predstavitve se bodo končale 10. junija.

Na Seonetu je bil objavljen tudi dokument »intention to float«, torej namera za uvrstitev delnic in globalnih potrdil o lastništvu (GDR) na londonsko in ljubljansko borzo. Če bo prodaja uspešna, bodo delnice NLB kotirale do 15. junija.

Kot smo že razkrili, se je vlada za nakup »znatnega deleža« NLB že dogovorila z banko EBRD in finančnim skladom Svetovne banke IFC.

K prodaji 75 odstotkov minus ene delnice NLB se je slovenska vlada zavezala ob obsežni državni sanaciji NLB konec 2013. Evropska komisija je prejšnji mesec ugodila prošnji Slovenije, da NLB proda v dveh delih - najmanj polovico do konca tega leta, preostanek pa do konca prihodnjega.

Skupina NLB je v prvem četrtletju ustvarila 81,6 milijona evrov čistega dobička, kar je 56 odstotkov več kot v istem obdobju lani in več kot dve tretjini lanskega skupnega rezultata. Matična banka pa je v tem obdobju ustvarila 58,9 milijona evrov čistega dobička, kar je 39 odstotkov več kot v istem obdobju lani in praktično toliko, kot je znašal lanski dobiček.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Manager
Želje vlade glede privatizacije NLB v Bruslju
FINANCE
Tako so si Cerar, Židan in Erjavec pred volitvami 2018 naredili medvedjo uslugo
Finance
Petra Sovdat Tako so si Cerar, Židan in Erjavec pred volitvami 2018 naredili medvedjo uslugo 10

Načrt, da se pred volitvami izognejo (demonizirani) privatizaciji NLB, bo bržčas propadel - v volilnem letu privatizacija dveh največjih bank

FINANCE
Neuradno: skupina NLB lani z več kot 220 milijoni evrov čistega dobička
Finance
Petra Sovdat Neuradno: skupina NLB lani z več kot 220 milijoni evrov čistega dobička 12

To se ne bo več ponovilo, pravijo naši neuradni viri – velik del dobička izvira iz enkratnih dogodkov

FINANCE
Vlagatelj Maks
(Maks webinar, v živo ob 11. uri) Kaj oblikuje bikovski trg delnic, zlata in kriptovalut
Vlagatelj Maks
DANES V ŽIVO
Vlagatelj MaksVlagatelj Maks (Maks webinar, v živo ob 11. uri) Kaj oblikuje bikovski trg delnic, zlata in kriptovalut

Prisluhnite brezplačnemu pogovoru z vodilnim strokovnjakom Michaelom Howllom, ustanoviteljem CrossBorder Capitala, v živo.

FINANCE
Evropska komisija je uradno objavila začetek poglobljene preiskave v zvezi z NLB. Kaj to pomeni?
Finance
Petra Sovdat Evropska komisija je uradno objavila začetek poglobljene preiskave v zvezi z NLB. Kaj to pomeni? 16

Neuradno: veliko možnosti je, da bo treba NLB prodati do konca tega leta. Koliko bomo še izgubili davkoplačevalci - bi lahko šlo že za prodajo v stiski?

FINANCE
Obračun pri E. K. krjavlju: prodajmo NLB še letos, a po izplačilu dobička!
Finance
Tadej Kotnik Obračun pri E. K. krjavlju: prodajmo NLB še letos, a po izplačilu dobička! 20

Sporočilo EK o uvedbi preiskave zaradi spreminjanja zavez o prodaji NLB vsebuje nekaj očitnih izkrivljanj dejstev, ki mečejo senco dvoma tako na dobronamernost EK kot na sposobnosti slovenskih pogajalcev; a bistvo pri NLB ostaja: čim prej pripraviti in revidirati letno poročilo, sklicati skupščino in izplačati dobiček v proračun, zatem pa se lotiti resne in transparentne prodaje

FINANCE
Tako se dela posel v kmetijstvu
PRO
Finance
Podjetno kmetijstvo 2024
Uredništvo Agrobiznisa Tako se dela posel v kmetijstvu (PRO)

V posebni reviji (Podjetno kmetijstvo) predstavljamo uspešne zgodbe s podeželja. Učijo nas, da je možno tudi v zahtevnih časih ustvarjati dodano vrednost. Brezplačno si jo lahko prenesete prek obrazca spodaj.