Manager

Ruski lastniki posegli v vrh skupine SIJ

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
Manager
ManagerRedakcija Finance Managerja Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
FINANCE
Manager
TOP 101 na enem mestu
Manager
ManagerBojana Humar TOP 101 na enem mestu

Kdo je prvi med največjimi in najboljšimi, kdo je presenečenje med novinci, kdo je z devetimi zaposlenimi ustvaril 80 milijonov dobička, kdo bo letos vlagal in zaposloval, kdo je skopal največjo luknjo …

18.05.2017 22:30
Čas branja: 1 min
Ruski lastniki posegli v vrh skupine SIJ
Denis Mancevič, glavni izvršni direktor in član uprave SIJ, in prvi finančnik SIJ ter član uprave Igor Malevanov (spodaj) sta uradno odstopila iz osebnih razlogov.

Z vrha jeklarske skupine Slovenska industrija jekla (SIJ), ki je od leta 2007 v lasti družine Zubitski, sta nepričakovano sestopila glavni izvršni direktor in član uprave SIJ Denis Mancevič in izvršni direktor za finance ter član uprave Igor Malevanov. Uradno iz osebnih razlogov, oba tudi zapuščata SIJ, so sporočili iz družbe.

Malevanov je bil v SIJ od prevzema, torej od leta 2007, Mancevič, ki je glavni izvršni direktor in član uprave postal januarja letos, po odhodu tedanjega glavnega izvršnega direktorja Antona Černiha, pa od leta 2014. Skupino SIJ, ki z lanskimi 842 milijoni evrov prihodkov sodi med pet največjih slovenskih izvoznikov, kot predsednik uprave še naprej vodi Andrej Zubitski. Nadzorni svet SIJ je za novega člana uprave imenoval Dmitrija Bočkareva, Dmitrij Bočkareva" title="Dmitrij Bočkareva"> ki prihaja iz Ruske federacije in ima izkušnje s področja finančnega prestrukturiranja in optimizacije poslovanja družb. Leta 2007 je za družino Zubitski vodil prevzem SIJ, med leti 2008 in 2010 pa je bil član nadzornega sveta družbe.

Uradnih pojasnil, zakaj prihaja do menjav v vodstvu SIJ, ni. Naši notranji viri, ki želijo ostati neimenovani, pravijo, da lastniki, največ besede ima brat Andreja Zubitskega Evgenij Zubitski, želijo spremembe. Po oceni Evgenija Zubitskega je bilo v preteklosti na vodilna mesta v jeklarskem delu imenovanih preveč ljudi, ki so sicer naredili MBA, a imeli premalo metalurških znanj. Ruski lastniki oziroma uslužbenci Evgenija Zubitskega že nekaj časa podrobno pregledujejo tudi poslovanje podjetij znotraj SIJ. Najbolj je na udaru Acroni, ki ima slabše rezultate kot Metal Ravne.

Brata Andrej in Evgenij sta sicer v sporu, o čemer je obširno poročal Siol. Ta se je razplamtel po smrti njunega očeta Borisa Zubickega, ki je pred smrtjo svoje delnice v IHM, ki lastniško obvladuje skupino Koks lastnika SIJ, prenesel na ženo in Evgenija. Evgenij obvladuje dobrih 45 odstotkov holdinga, Andrej 27 odstotkov delnic holdinga, preostali delež imajo v lasti drugi družinski člani.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
IZVOZNIKI
Novice
Tibor Šimonka bo poleg šefa Perutnine Ptuj še član uprave SIJ
FINANCE
Članki
Kako je mogoče, da v Sloveniji lahko največ zapravljajo Korošci
Finance
FinanceAna Turk Kako je mogoče, da v Sloveniji lahko največ zapravljajo Korošci 2

Skoraj tisoč evrov večje dohodke na leto imajo Korošci od slovenskega povprečja, kažejo podatki statističnega urada. Raziskali smo, kako jim to uspe.

FINANCE
Tako se dela posel v kmetijstvu
PRO
Finance
Podjetno kmetijstvo 2024
Uredništvo Agrobiznisa Tako se dela posel v kmetijstvu (PRO)

V posebni reviji (Podjetno kmetijstvo) predstavljamo uspešne zgodbe s podeželja. Učijo nas, da je možno tudi v zahtevnih časih ustvarjati dodano vrednost. Brezplačno si jo lahko prenesete prek obrazca spodaj.

IZVOZNIKI
Novice
Z novo pečjo se SIJ Metal Ravne bojuje proti trgovinski vojni
Izvozniki.si
NoviceMateja Bertoncelj Z novo pečjo se SIJ Metal Ravne bojuje proti trgovinski vojni

Z novo pečjo, ki jim omogoča izdelavo specialnih jekel, pričakujejo 200 milijonov evrov prihodkov

IZVOZNIKI
Novice
Generalna direktorica EBRD Charlotte Ruhe  se je sestala z upravo skupine SIJ
Izvozniki.si
NoviceAleš Ogorevc Generalna direktorica EBRD Charlotte Ruhe se je sestala z upravo skupine SIJ

Charlotte Ruhe je kot del svojega delovnega obiska v Sloveniji obiskala sedež največje slovenske metalurške skupine, kjer so razpravljali o trenutnem sodelovanju banke s skupino ter o možnostih sodelovanja v prihodnje, so sporočili iz SIJ.