Nevarna politična trenja po svetu – in katera bi nas morala najbolj skrbeti Nevarna politična trenja po svetu – in katera bi nas morala najbolj skrbeti Zahodni Balkan, vzpon skrajnih gibanj v Evropi, Ukrajina, trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko, Sirija, Iran, Severna Koreja … Pogledali smo nekatera največja politična trenja po svetu, ki se še intenzivirajo, s strokovnjakom za varnostna vprašanja Iztokom Prezljem pa poskušali oceniti njihov razvoj in katera nas najbolj ogrožajo.
Kako je Nike z oglasom sprovociral Trumpa in povečal vrednost podjetja Kako je Nike z oglasom sprovociral Trumpa in povečal vrednost podjetja Kampanja ameriške korporacije za športno obutev Nike ob 30-letnici slogana »Just do it« z uporniškim zvezdnikom ameriškega nogometa Colinom Kaepernickom v glavni vlogi v zadnjih tednih dviguje vse več prahu, pa tudi prodajo in vrednost delnice.
Start-up, ki naj bi postal kitajski Tesla, ali zakaj letijo milijarde na kitajski trg električnih avtov Start-up, ki naj bi postal kitajski Tesla, ali zakaj letijo milijarde na kitajski trg električnih avtov Nio je eden od številnih kitajskih start-upov, ki se spuščajo na rastoči trg električnih avtomobilov in dobivajo vlagateljske milijarde. Prejšnji teden je v New Yorku izpeljal prvo javno ponudbo delnic, analitiki pa opozarjajo, da so njegovi proizvodni cilji morda preveč ambiciozni.

Cimos v rokah Italijanov

Čas branja: 1 min
25.05.2017  22:30
Cimos v rokah Italijanov
Po prestrukturiranju bo Cimos spet med najboljšimi avtomobilskimi dobavitelji, je prepričan Gino Berti, ki v Palladiu Finanziaria vodi avtomobilski steber.

Koprski avtomobilski dobavitelj Cimos je po dolgotrajnem in večkrat prekinjenem procesu prodaje prejšnji četrtek le dobil novega lastnika, italijanski sklad Palladio Finanziaria oziroma njegovega avtomobilskega dobavitelja TCH Cogeme. Italijani so za Cimos nakazali simboličnih 100 tisočakov kupnine.

Uradno se je prodaja Cimosa sklenila to sredo, ko sta glavni izvršni direktor Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) Imre Balogh in hrvaški minister za državno premoženje Goran Marić na gradu Mokrice podpisala sporazum o poravnavi Cimosovega dolga na Hrvaškem. Z njim se ureja vprašanje terjatve iz devetdesetih let, ko je Cimos pri nekdanji Riječki banki najel 20 milijonov evrov posojila, tega pa je nato prevzela hrvaška slaba banka DAB in zoper koprsko družbo vložila tožbo. Kot določa sporazum, bo DUTB hrvaški slabi banki plačala sedem milijonov evrov, Hrvaška pa bo odstopila od morebitnih tožb.

Družba TCH Cogeme je za potrebe dokapitalizacije Cimosa že nakazala 18,3 milijona evrov svežega kapitala, ki bo namenjen posodobitvi proizvodnje in izboljšanju poslovanja ter upravljanja družbe ter poplačilu bilateralnih bank. Preostanek obveznosti do bilateralnih bank bo kupec poplačal do konca maja, z zagotovitvijo 15 milijonov evrov.

»Ne pričakujte revolucije. Prestrukturiranje še ni končano, po tem pa, smo prepričani, bo Cimos spet med najboljšimi avtomobilskimi dobavitelji, računamo predvsem na turbopolnilnike,« je povedal Gino Berti, ki v Palladiu Finanziaria vodi avtomobilski steber.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
FINANCE
Članki
Članki Končno! Cimos od danes ne bo več državen! 3

Finiširajo zadnje podrobnosti sklepa o prodaji: poravnava s Hrvati pa verjetno šele prihodnji teden

FINANCE
'V Cimosu ne pričakujte revolucije' 4

Tako po potrjeni prodaji koprskega dobavitelja avtomobilski industriji pravi njegov novi šef Gino Berti

FINANCE
Zakaj je vse tiho okoli prodaje Cimosa 9

Do konca maja naj bi lastnik Cimosa postal italijanski Palladio Finanziaria oziroma njegov avtomobilski steber TCH Cogeme