Manj čakanja na cestah, kilometri v rabljenih avtih, nadzor nad poslanci - kaj imajo s tem odprti podatki Manj čakanja na cestah, kilometri v rabljenih avtih, nadzor nad poslanci - kaj imajo s tem odprti podatki Tudi zaradi rešitev, ki temeljijo na prosto dostopnih podatkih, se vinogradniki lažje odločijo, kdaj škropiti, kupci rabljenih vozil hitreje prepoznajo goljufe, Rimljani imajo boljši pregled nad kakovostjo šol, Evropejci pa manj čakamo v gneči na cestah. Trg odprtih podatkov v EU je vreden 184 milijard evrov in bo po napovedih hitro rasel.
Imamo podatke o vsem mogočem, zakaj jih ne izkoristimo bolje v javno dobro? Imamo podatke o vsem mogočem, zakaj jih ne izkoristimo bolje v javno dobro? Dober primer uporabe prosto dostopnih podatkov je portal Avtolog.si, prek katerega je mogoče preveriti podatke o rabljenem vozilu, če ga kupujete, recimo kilometrih in prejšnjih lastništvih.
(intervju) Matjaž Čemažar, šef Domela: Z naložbami gremo s polno paro naprej (intervju) Matjaž Čemažar, šef Domela: Z naložbami gremo s polno paro naprej Predsednik uprave Domela o pol manjših naročilih avtomobilske industrije, o tem, kako pri glavnih naložbah ne popuščajo, o zanimivem novem ameriškem poslu in pomoči države, od katere bodo odvisni odpuščanja in poslovni izid.
Delnice bank kot da bi bile kužne. Do kdaj? Delnice bank kot da bi bile kužne. Do kdaj? Dokler se ne razjasni splošno okrevanje povpraševanja, je varneje razmišljati o delnicah v drugih panogah.
(intervju) Slovenka na Forbesovem seznamu naj evropskih umetnikov (intervju) Slovenka na Forbesovem seznamu naj evropskih umetnikov Ilustratorka in oblikovalka Alja Horvat svoje slike in vzorce uspešno prodaja tako velikim modnim znamkam kot spletnim kupcem po vsem svetu. Poslovna revija Forbes jo je letos uvrstila med 30 pomembnih evropskih umetnikov, mlajših od 30 let. 

EU je proti Italiji sprožila postopek zaradi afere Dieselgate

Čas branja: 1 min
25.05.2017  22:30
EU je proti Italiji sprožila postopek zaradi afere Dieselgate
EU Italijo sumi, da je po izbruhu afere dieselgate italijanskemu proizvajalcu Fiat Chrysler Automobiles gledala skozi prste. Foto: Shutterstock

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Volkswagen dodaj
Fiat dodaj
Chrysler dodaj

Ker Italija po izbruhu tako imenovane afere Dieselgate, v katero se je leta 2015 zaradi goljufanja na testih vozil z dizelskimi motorji zapletel nemški avtomobilski velikan Volkswagen, menda ni zadostno preiskala obtožb o podobnem goljufanju italijanskega proizvajalca Fiat Chrysler Automobiles, je evropska komisija proti njej sprožila postopek ugotavljanja kršitev pravnega reda EU.

Kot so pojasnili v Bruslju, so nacionalni organi v skladu z veljavnim pravom EU odgovorni za preverjanje, ali tip osebnega vozila izpolnjuje vse standarde EU, preden se posamezna vozila lahko prodajajo na enotnem trgu. Zakonodaja EU za homologacijo pa prepoveduje odklopne naprave, kot so programska oprema, časovne naprave ali temperaturna okna, ki povzročajo večje izpuste dušikovih oksidov zunaj preizkusnega cikla, razen če jih je mogoče upravičiti s potrebo po zaščiti motorja pred okvarami ali poškodbami ali z varnim delovanjem vozila.

Komisija zdaj uradno poziva Italijo, naj v dveh mesecih odgovori na njene pomisleke, da Fiat ni ustrezno utemeljil tehnične potrebe – in s tem zakonitosti – uporabljene odklopne naprave. Poleg tega želi, da Italija razjasni, ali ni izpolnila svoje obveznosti sprejetja popravljalnih ukrepov ter naložitve kazni proizvajalcu avtomobilov.

Nemški Volkswagen, ki zaradi goljufije, ko je milijone dizelskih avtomobilov po vsem svetu opremil s programsko opremo, ki je v času testiranj zagotovila nižje izpuste škodljivih plinov, kot so jih avtomobili dejansko proizvajali na cesti, je plačal že milijardne kazni in odškodnine, skupno pa za ta namen oblikoval že več kot 22 milijard evrov rezervacij.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
MANAGER
Manager
Manager Lomilci koronakrize: ta podjetja so odporna proti virusu

Poiskali smo podjetja, ki so kljub gospodarskemu mrku ohranila naročila ali pa celo pridobila nove kupce

MANAGER
Manager
Manager Warren Buffett ne kupuje, Bank of America čaka novo dno 1

V tečaje na newyorški borzi je vgrajenega preveč optimizma, da bi bilo to vzdržno, ocenjuje ameriška banka

MANAGER
Manager
Manager Dočakali smo maj, čas sprostitve in krutega obračuna. Kaj sledi? 6

Jesen 2021 bo zlata. Tedaj bo zavladala nova normala in črepinje bodo pobrane.

MANAGER
Manager
Manager Merklova gre nad Kurza, Kurz nad Janšo, vsi pa nad ZDA in Kitajce 4

V EU si bomo nagajali, vsi pa bomo proti Kaliforniji in Kitajski.

MANAGER
Manager
Manager Tesla prehiteva po desni, a Volkswagen že stopa na plin 3

Elon Musk premaguje borzo, »butasto« kalifornijsko koronazaporo, a ni edini, ki se pripravlja na vojno za kupce avtov.

MANAGER
Manager
Manager Spoznajte inštruktorja matematike, ki je postal milijarder 3

Kako se je indijski matematik Bidžu Ravendran s startupom za spletno izobraževanje letos uvrstil med najbogatejše ljudi na svetu.

MANAGER
Manager
Manager Menedžerske veteranke in veterani o lekcijah iz krize ob razpadu Jugoslavije 2

Vse krize so različno grde: kako so podjetja preživela izgubo trgov in več zaporednih let krčenja BDP in kateri nauki te krize so še...

MANAGER
Manager
Manager Kako se na sezono pripravljajo turistične kmetije – dva primera

Že prihodnji teden bi vrata lahko odprli tudi manjši ponudniki prenočitev. To je dobra novica za turistične kmetije. Pogledali smo,...