Manj čakanja na cestah, kilometri v rabljenih avtih, nadzor nad poslanci - kaj imajo s tem odprti podatki Manj čakanja na cestah, kilometri v rabljenih avtih, nadzor nad poslanci - kaj imajo s tem odprti podatki Tudi zaradi rešitev, ki temeljijo na prosto dostopnih podatkih, se vinogradniki lažje odločijo, kdaj škropiti, kupci rabljenih vozil hitreje prepoznajo goljufe, Rimljani imajo boljši pregled nad kakovostjo šol, Evropejci pa manj čakamo v gneči na cestah. Trg odprtih podatkov v EU je vreden 184 milijard evrov in bo po napovedih hitro rasel.
Imamo podatke o vsem mogočem, zakaj jih ne izkoristimo bolje v javno dobro? Imamo podatke o vsem mogočem, zakaj jih ne izkoristimo bolje v javno dobro? Dober primer uporabe prosto dostopnih podatkov je portal Avtolog.si, prek katerega je mogoče preveriti podatke o rabljenem vozilu, če ga kupujete, recimo kilometrih in prejšnjih lastništvih.
(intervju) Matjaž Čemažar, šef Domela: Z naložbami gremo s polno paro naprej (intervju) Matjaž Čemažar, šef Domela: Z naložbami gremo s polno paro naprej Predsednik uprave Domela o pol manjših naročilih avtomobilske industrije, o tem, kako pri glavnih naložbah ne popuščajo, o zanimivem novem ameriškem poslu in pomoči države, od katere bodo odvisni odpuščanja in poslovni izid.
Delnice bank kot da bi bile kužne. Do kdaj? Delnice bank kot da bi bile kužne. Do kdaj? Dokler se ne razjasni splošno okrevanje povpraševanja, je varneje razmišljati o delnicah v drugih panogah.
(intervju) Slovenka na Forbesovem seznamu naj evropskih umetnikov (intervju) Slovenka na Forbesovem seznamu naj evropskih umetnikov Ilustratorka in oblikovalka Alja Horvat svoje slike in vzorce uspešno prodaja tako velikim modnim znamkam kot spletnim kupcem po vsem svetu. Poslovna revija Forbes jo je letos uvrstila med 30 pomembnih evropskih umetnikov, mlajših od 30 let. 

Za slovensko-hrvaški projekt pametnih omrežij 40 evropskih milijonov

Čas branja: 1 min
01.06.2017  22:30
Za slovensko-hrvaški projekt pametnih omrežij 40 evropskih milijonov
26,9 milijona evrov bo počrpala Slovenija.

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

Predstavniki partnerskih družb Eles, hrvaškega operaterja prenosnega omrežja HOPS, slovenskega operaterja distribucijskega omrežja SODO in hrvaškega operaterja distribucijskega omrežja HEP-ODS v skupnem projektu SINCRO.GRID so v Bruslju podpisali pogodbo o dodelitvi nepovratnih sredstev. Projekt pametnih omrežij, sofinanciran v višini 40,5 milijona evrov, je eden od 18 glavnih projektov, ki jih je evropska komisija za področje ključnih energetskih infrastrukturnih projektov predlagala državam članicam v sprejetje.

Skupni nastop bo Sloveniji omogočil izkoriščanje 26,9 milijona evrov nepovratnih sredstev iz mehanizma CEF do leta 2021. Namen projekta je omogočiti učinkovitejšo uporabo zdajšnjega elektroenergetskega omrežja v Sloveniji in na Hrvaškem. To bo infrastrukturi zagotovilo sprejemanje večjih količin električne energije iz obnovljivih virov in zanesljivejšo oskrbo z električno energijo.

Doslej so se posamezni operaterji reševanja navedene problematike lotevali različno, za učinkovito obvladovanje izzivov pa je smiselno združiti in poenotiti aktivnosti, s katerimi bodo doseženi večji sinergijski učinki. Oba operaterja distribucijskih sistemov, SODO in HEP-ODS, bosta v okviru tega projekta okrepila zaznavnost distribucijskega sistema z zagotavljanjem orodij za napovedovanje proizvodnje iz razpršenih virov energije. Operaterja prenosnega omrežja Eles in HOPS pa bosta odgovorna za izvajanje predvidenih tehnologij vsak v svojem omrežju. To bo obema operaterjema prenosnega omrežja pomagalo napovedovati potrebe za sistemske storitve in zagotavljanje ustreznega profila napetosti.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
MANAGER
Manager
Manager Lomilci koronakrize: ta podjetja so odporna proti virusu

Poiskali smo podjetja, ki so kljub gospodarskemu mrku ohranila naročila ali pa celo pridobila nove kupce

MANAGER
Manager
Manager Warren Buffett ne kupuje, Bank of America čaka novo dno 1

V tečaje na newyorški borzi je vgrajenega preveč optimizma, da bi bilo to vzdržno, ocenjuje ameriška banka

MANAGER
Manager
Manager Dočakali smo maj, čas sprostitve in krutega obračuna. Kaj sledi? 6

Jesen 2021 bo zlata. Tedaj bo zavladala nova normala in črepinje bodo pobrane.

MANAGER
Manager
Manager Merklova gre nad Kurza, Kurz nad Janšo, vsi pa nad ZDA in Kitajce 4

V EU si bomo nagajali, vsi pa bomo proti Kaliforniji in Kitajski.

MANAGER
Manager
Manager Tesla prehiteva po desni, a Volkswagen že stopa na plin 3

Elon Musk premaguje borzo, »butasto« kalifornijsko koronazaporo, a ni edini, ki se pripravlja na vojno za kupce avtov.

MANAGER
Manager
Manager Spoznajte inštruktorja matematike, ki je postal milijarder 3

Kako se je indijski matematik Bidžu Ravendran s startupom za spletno izobraževanje letos uvrstil med najbogatejše ljudi na svetu.

MANAGER
Manager
Manager Menedžerske veteranke in veterani o lekcijah iz krize ob razpadu Jugoslavije 2

Vse krize so različno grde: kako so podjetja preživela izgubo trgov in več zaporednih let krčenja BDP in kateri nauki te krize so še...

MANAGER
Manager
Manager Kako se na sezono pripravljajo turistične kmetije – dva primera

Že prihodnji teden bi vrata lahko odprli tudi manjši ponudniki prenočitev. To je dobra novica za turistične kmetije. Pogledali smo,...