Manager

Kaj se dogaja v Uberju, da se šef Kalanick umika iz operativnega vodenja

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
Manager
ManagerRedakcija Finance Managerja Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
FINANCE
Manager
TOP 101 na enem mestu
Manager
ManagerBojana Humar TOP 101 na enem mestu

Kdo je prvi med največjimi in najboljšimi, kdo je presenečenje med novinci, kdo je z devetimi zaposlenimi ustvaril 80 milijonov dobička, kdo bo letos vlagal in zaposloval, kdo je skopal največjo luknjo …

Avtor
avtor
15.06.2017 22:30
Čas branja: 1 min
Kaj se dogaja v Uberju, da se šef Kalanick umika iz operativnega vodenja
Šef Uberja Travis Kalanick (zgoraj) se od­­pravlja na do­pust za nedoločen čas, potem ko je zunanja revizija, ki jo je vodil nekdanji ameriški pravosodni minister Eric Holder, pokazala katastrofalno stanje v podjetju. Foto: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Glavni izvršni direktor podjetja Uber Travis Kalanick je v torek zaposlenim sporočil, da se odpravlja na dopust za nedoločen čas, med drugim zaradi nedavne smrti matere, pa tudi zato, ker prevzema odgovornost za slabo stanje v podjetju, ki je glede na zunanjo revizijo katastrofalno.

Težave so izbruhnile februarja, ko je nekdanja inženirka pri Uberju Susan Fowler v blogu objavila, da so jo leto dni, kolikor ji je uspelo tam zdržati, nenehno spolno nadlegovali. Začel je njen šef; ko ga je prijavila kadrovski službi, je dobila odgovor, da ne bo kaznovan, ker je zelo učinkovit.

Podobnih pritožb drugih zaposlenih se je nabralo več kot 200, podjetju grozijo bojkoti, tožbe in zvezna preiskava zaradi uporabe lažne različice aplikacije za prevoze, s katero naj bi zavedli preiskave o morebitnih kršitvah lokalnih zakonodaj.

Uber je z leti zrasel v svetovno velesilo, ki spodnaša taksi podjetja po velikih in majhnih mestih. V San Franciscu, kjer ima sedež, je s 70 milijardami dolarjev ocenjene tržne vrednosti največje podjetje. Ponudnik prevozov prek mobilne aplikacije Uber je zrasel v svetovnega velikana brez ustreznih etičnih pravil obnašanja, kar je razkrila zunanja revizija pod vodstvom nekdanjega pravosodnega ministra ZDA Erica Holderja.

Holder je objavil izsledke revizije s priporočili na 13 straneh, ki jih je nadzorni odbor Uberja potrdil v nedeljo. Med njimi je odprava vrednot »Divjega zahoda«, po katerih je podjetje delovalo doslej. Uber ni imel nobenih osnovnih zaščit zaposlenih pred spolnim nadlegovanjem, nasilništvom in podobnim vedenjem.

Holder priporoča oblikovanje jasnih navodil in politik za zaščito pred takšnim ravnanjem, kadrovska služba mora bolje delati in ukrepati po pritožbah, zaposleni morajo dajati račune za stroške, Kalanicku je treba odvzeti del pooblastil in odgovornost za vsakdanje vodenje podjetja prepustiti novoustanovljenemu glavnemu operacijskemu direktorju. Direktorji morajo dobiti pozitivno mnenje podrejenih, podjetje mora poskrbeti za večjo spolno in rasno raznolikost pri zaposlovanju in podobno, je še priporočil.

Uber je doslej že odpustil 20 ljudi, med njimi podpredsednika in Kalanickovega zaveznika Emila Michaela. Poslovil se je predsednik nadzornega odbora in soustanovitelj Garrett Camp, odprli pa so tudi posebno telefonsko številko za prijave 24 ur na dan.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Manager
Uber iz škandala v škandal – ga lahko reši odhod kontroverznega šefa?
Manager
ManagerTina Bernik Uber iz škandala v škandal – ga lahko reši odhod kontroverznega šefa? 3

Inženirka Susan Fowler je februarja razkrila spolno nadlegovanje v Uberju in sprožila preiskavo, ki je privedla do umika šefa Travisa Kalanicka, glavnega kreatorja »kulture« v podjetju. Zdaj se išče novi direktor, ki naj bi pravila in vrednote postavil na novo.

FINANCE
Uber v Sloveniji? Ne pred letom 2018!
FINANCE
Manager
V kaj vse bo moral zagristi sanator Uberja
Manager
ManagerGorazd Suhadolnik V kaj vse bo moral zagristi sanator Uberja 1

Dara Khosrowshahi, novi izvršni direktor Uberja, ima za sabo šolski primer uspešnega vodenja vodilne globalne korporacije v industriji potovanj, vprašanje pa je, ali bo našel pravo pot za Uber, ki ga pretresajo notranji boji, zastrupljena korporacijska kultura in težave z zakonitostjo poslovanja.

FINANCE
Finančni vodnik 2024: Kam vlagati v času majhne rasti in velikih tveganj
PRO
Finance
Finance PRO Finančni vodnik 2024: Kam vlagati v času majhne rasti in velikih tveganj (PRO)

Če ste zamudili letošnjo izdajo Finančnega vodnika v tisku, si ga lahko preberete v spletni različici.

IZVOZNIKI
Novice
Uber in Pipistrel bosta razvijala električno plovilo
Izvozniki.si
NoviceMateja Bertoncelj Uber in Pipistrel bosta razvijala električno plovilo 3

Uber zdaj v Dallasu predstavlja, kako namerava posel razširiti na nebo; Pipistrel Iva Boscarola bo zraven

FINANCE
Vlagatelj Maks
(Maks webinar, v živo ob 11. uri) Kaj oblikuje bikovski trg delnic, zlata in kriptovalut
Vlagatelj Maks
DANES V ŽIVO
Vlagatelj MaksVlagatelj Maks (Maks webinar, v živo ob 11. uri) Kaj oblikuje bikovski trg delnic, zlata in kriptovalut

Prisluhnite brezplačnemu pogovoru z vodilnim strokovnjakom Michaelom Howllom, ustanoviteljem CrossBorder Capitala, v živo.