Manj čakanja na cestah, kilometri v rabljenih avtih, nadzor nad poslanci - kaj imajo s tem odprti podatki Manj čakanja na cestah, kilometri v rabljenih avtih, nadzor nad poslanci - kaj imajo s tem odprti podatki Tudi zaradi rešitev, ki temeljijo na prosto dostopnih podatkih, se vinogradniki lažje odločijo, kdaj škropiti, kupci rabljenih vozil hitreje prepoznajo goljufe, Rimljani imajo boljši pregled nad kakovostjo šol, Evropejci pa manj čakamo v gneči na cestah. Trg odprtih podatkov v EU je vreden 184 milijard evrov in bo po napovedih hitro rasel.
Imamo podatke o vsem mogočem, zakaj jih ne izkoristimo bolje v javno dobro? Imamo podatke o vsem mogočem, zakaj jih ne izkoristimo bolje v javno dobro? Dober primer uporabe prosto dostopnih podatkov je portal Avtolog.si, prek katerega je mogoče preveriti podatke o rabljenem vozilu, če ga kupujete, recimo kilometrih in prejšnjih lastništvih.
(intervju) Matjaž Čemažar, šef Domela: Z naložbami gremo s polno paro naprej (intervju) Matjaž Čemažar, šef Domela: Z naložbami gremo s polno paro naprej Predsednik uprave Domela o pol manjših naročilih avtomobilske industrije, o tem, kako pri glavnih naložbah ne popuščajo, o zanimivem novem ameriškem poslu in pomoči države, od katere bodo odvisni odpuščanja in poslovni izid.
Delnice bank kot da bi bile kužne. Do kdaj? Delnice bank kot da bi bile kužne. Do kdaj? Dokler se ne razjasni splošno okrevanje povpraševanja, je varneje razmišljati o delnicah v drugih panogah.
(intervju) Slovenka na Forbesovem seznamu naj evropskih umetnikov (intervju) Slovenka na Forbesovem seznamu naj evropskih umetnikov Ilustratorka in oblikovalka Alja Horvat svoje slike in vzorce uspešno prodaja tako velikim modnim znamkam kot spletnim kupcem po vsem svetu. Poslovna revija Forbes jo je letos uvrstila med 30 pomembnih evropskih umetnikov, mlajših od 30 let. 
Komentar

Pismo urednice: Zmagovalci – od tujih skladov do Uberjeve žvižgačice

Čas branja: 1 min
22.06.2017  22:30

Obveščaj me o novih člankih:  
Družba za upravljanje... dodaj
Trimo dodaj
Paloma dodaj
Nova KBM dodaj
Elan dodaj

V Družbi za upravljanje terjatev bank so se prejšnji teden pohvalili, da so unovčili že za več kot milijardo evrov oziroma dobro polovico vrednosti premoženja, ki je bilo kot tvegano preneseno nanjo iz slovenskih bank. Gre za nekakšen nov privatizacijski val pri nas. Kdo so novi lastniki teh družb, pa tudi nekaterih drugih, ki jih je kriza spravila na kolena ali jih je v finančnem krču prodajala država? Hiter pregled pokaže, da so nad nakupovanjem najbolj navdušeni tuji investicijski skladi, ki so prevzeli denimo Trimo, Palomo, NKBM, Elan, Adrio Airways, Fotono, s katero so Američani tudi že odlično zaslužili. Veliko manj je strateških partnerjev, v oči pa so nam padli tudi nekateri posamezniki, na primer Darko Martin Klarič, ki je brez hrupa ustvaril pravi prevozniški imperij.

Vse več Slovencev pa se po zaslužek podaja v kriptosvet, v katerem glavno vlogo igrajo digitalne valute in tehnologija blockchain. Kriptovročica je zajela tudi serijskega podjetnika, ki postavlja nekakšen pospeševalnik za kriptostart-upe, zanj je v pičlih dveh dneh zbral 13 milijonov evrov in je slovenski rekorder v množičnem financiranju. Kdo je Jan Isaković?

Zelo drugačna pa je zgodba o uspehu inženirke Susan Fowler. Premagala je veliki Uber, ker si je upala in ker ji je mar. Februarja je namreč v svojem blogu popisala spolno nadlegovanje, ki ga je doživljala v Uberju, a pri tem ostala brez vsakršne zaščite. S tem je sprožila preiskavo, ki je odnesla soustanovitelja, predsednika uprave in kreatorja sprevržene korporativne kulture v Uberju Travisa Kalanicka. Odšel je na dolg dopust, a tudi, ko se bo vrnil, prav veliko besede v podjetju menda ne bo imel. Vsaj malo zadoščenja za številne žrtve v še enem podjetju, ki beleži ekstremne rasti, za katero pa so zaposleni plačali prav tako ekstremno ceno.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
MANAGER
Manager
Manager Lomilci koronakrize: ta podjetja so odporna proti virusu

Poiskali smo podjetja, ki so kljub gospodarskemu mrku ohranila naročila ali pa celo pridobila nove kupce

MANAGER
Manager
Manager Warren Buffett ne kupuje, Bank of America čaka novo dno 1

V tečaje na newyorški borzi je vgrajenega preveč optimizma, da bi bilo to vzdržno, ocenjuje ameriška banka

MANAGER
Manager
Manager Dočakali smo maj, čas sprostitve in krutega obračuna. Kaj sledi? 6

Jesen 2021 bo zlata. Tedaj bo zavladala nova normala in črepinje bodo pobrane.

MANAGER
Manager
Manager Merklova gre nad Kurza, Kurz nad Janšo, vsi pa nad ZDA in Kitajce 4

V EU si bomo nagajali, vsi pa bomo proti Kaliforniji in Kitajski.

MANAGER
Manager
Manager Tesla prehiteva po desni, a Volkswagen že stopa na plin 3

Elon Musk premaguje borzo, »butasto« kalifornijsko koronazaporo, a ni edini, ki se pripravlja na vojno za kupce avtov.

MANAGER
Manager
Manager Spoznajte inštruktorja matematike, ki je postal milijarder 3

Kako se je indijski matematik Bidžu Ravendran s startupom za spletno izobraževanje letos uvrstil med najbogatejše ljudi na svetu.

MANAGER
Manager
Manager Menedžerske veteranke in veterani o lekcijah iz krize ob razpadu Jugoslavije 2

Vse krize so različno grde: kako so podjetja preživela izgubo trgov in več zaporednih let krčenja BDP in kateri nauki te krize so še...

MANAGER
Manager
Manager Kako se na sezono pripravljajo turistične kmetije – dva primera

Že prihodnji teden bi vrata lahko odprli tudi manjši ponudniki prenočitev. To je dobra novica za turistične kmetije. Pogledali smo,...