Manager

Odločitev arbitražnega sodišča bo znana 29. junija

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
Manager
ManagerRedakcija Finance Managerja Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
FINANCE
Manager
TOP 101 na enem mestu
Manager
ManagerBojana Humar TOP 101 na enem mestu

Kdo je prvi med največjimi in najboljšimi, kdo je presenečenje med novinci, kdo je z devetimi zaposlenimi ustvaril 80 milijonov dobička, kdo bo letos vlagal in zaposloval, kdo je skopal največjo luknjo …

Avtor
22.06.2017 22:30
Čas branja: 1 min
Odločitev arbitražnega sodišča bo znana 29. junija
Hrvaške v spoštovanje odločitve arbitražnega sodišča ne bo mogoče prisiliti, zato bo po njeni objavi najpomembnejša spretna diplomacija.

Arbitražno sodišče bo sodbo o meji med Slovenijo in Hrvaško objavilo prihodnji četrtek, 29. junija. V Palači miru v Haagu jo bo med drugo in četrto uro popoldne javno predstavil predsednik Gilbert Guillaume, takoj zatem pa bo objavljena na spletni strani Stalnega arbitražnega sodišča.

Državi bosta imeli potem v skladu z arbitražnim sporazumom pol leta časa, da ukreneta vse potrebno za izvajanje te odločbe. Tu pa se bo zapletlo, saj je Hrvaška po razkritju afere o dogovarjanju med arbitrom Jernejem Sekolcem in tedanjo slovensko agentko Simono Drenik pred dvema letoma sporočila, da je arbitraža zanjo končana. Slovenija je temu oporekala in tudi sodišče je odločilo, da je Slovenija sicer kršila arbitražni sporazum, da pa te kršitve niso bile takšne, da bi Hrvaška lahko izstopila iz sporazuma.

Hrvaške v spoštovanje odločitve arbitraže ne bo mogoče prisiliti, tako da bo po objavi odločitve arbitražnega sodišča najpomembnejša spretna diplomacija, da bi državi dosegli dogovor o načinu izvajanja razsodbe.

O čem so odločali arbitri? V skladu s 3. členom arbitražnega sporazuma, ki je bil sklenjen leta 2009 v Stockholmu, so določali potek meje na morju in na vseh 670 kilometrih kopenske meje, pa tudi »junction« oziroma stik Slovenije z odprtim morjem ter režim za uporabo ustreznih morskih območij. Pri tem so upoštevali ključni datum - 25. junij 1991. Na kopni meji je spornih le nekaj točk, meja na morju pa se določa povsem na novo, saj v nekdanji skupni državi na morju meje med republikami ni bilo. Slovenija je zahtevala 12 morskih milj teritorialnega morja od rta Savudrija in območje epikontinentalnega pasu od slovenskega stika z odprtim morjem do vzporednika na 45 stopinjah in 10 minutah zemljepisne širine. Hrvaška po drugi želi mejo od ustja reke Dragonje po sredini Piranskega zaliva do meje z italijanskim teritorialnim morjem. S tem ne more priti do teritorialnega stika Slovenije z odprtim morjem, ampak bi določilo »junction« iz arbitražnega sporazuma lahko pomenilo le »dostop oziroma komunikacijo«, torej režim plovbe znotraj hrvaških teritorialnih voda.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Slovenija
Južna meja je zabetonirana. Bo zdaj kaj drugače?
Slovenija
SlovenijaJanez Tomažič Južna meja je zabetonirana. Bo zdaj kaj drugače? 6

Analiziramo posledice odločitve arbitražnega sodišča

FINANCE
IKT
Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!
IKT
SPLETNO POSLOVANJE
IKTFinance PRO Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!

Z izborom želimo ozaveščati o pomenu in koristih digitalizacije medpodjetniškega poslovanja ter predstaviti slovenske dobre prakse spletnega poslovanja na področju B2B

FINANCE
Vlagatelj Maks
Maksov piknik vlagateljev: resna vlagateljska vprašanja ob sproščenem ozračju