Manj čakanja na cestah, kilometri v rabljenih avtih, nadzor nad poslanci - kaj imajo s tem odprti podatki Manj čakanja na cestah, kilometri v rabljenih avtih, nadzor nad poslanci - kaj imajo s tem odprti podatki Tudi zaradi rešitev, ki temeljijo na prosto dostopnih podatkih, se vinogradniki lažje odločijo, kdaj škropiti, kupci rabljenih vozil hitreje prepoznajo goljufe, Rimljani imajo boljši pregled nad kakovostjo šol, Evropejci pa manj čakamo v gneči na cestah. Trg odprtih podatkov v EU je vreden 184 milijard evrov in bo po napovedih hitro rasel.
Imamo podatke o vsem mogočem, zakaj jih ne izkoristimo bolje v javno dobro? Imamo podatke o vsem mogočem, zakaj jih ne izkoristimo bolje v javno dobro? Dober primer uporabe prosto dostopnih podatkov je portal Avtolog.si, prek katerega je mogoče preveriti podatke o rabljenem vozilu, če ga kupujete, recimo kilometrih in prejšnjih lastništvih.
(intervju) Matjaž Čemažar, šef Domela: Z naložbami gremo s polno paro naprej (intervju) Matjaž Čemažar, šef Domela: Z naložbami gremo s polno paro naprej Predsednik uprave Domela o pol manjših naročilih avtomobilske industrije, o tem, kako pri glavnih naložbah ne popuščajo, o zanimivem novem ameriškem poslu in pomoči države, od katere bodo odvisni odpuščanja in poslovni izid.
Delnice bank kot da bi bile kužne. Do kdaj? Delnice bank kot da bi bile kužne. Do kdaj? Dokler se ne razjasni splošno okrevanje povpraševanja, je varneje razmišljati o delnicah v drugih panogah.
(intervju) Slovenka na Forbesovem seznamu naj evropskih umetnikov (intervju) Slovenka na Forbesovem seznamu naj evropskih umetnikov Ilustratorka in oblikovalka Alja Horvat svoje slike in vzorce uspešno prodaja tako velikim modnim znamkam kot spletnim kupcem po vsem svetu. Poslovna revija Forbes jo je letos uvrstila med 30 pomembnih evropskih umetnikov, mlajših od 30 let. 

Odločitev arbitražnega sodišča bo znana 29. junija

Čas branja: 1 min
22.06.2017  22:30
Odločitev arbitražnega sodišča bo znana 29. junija
Hrvaške v spoštovanje odločitve arbitražnega sodišča ne bo mogoče prisiliti, zato bo po njeni objavi najpomembnejša spretna diplomacija.

Obveščaj me o novih člankih:  

Arbitražno sodišče bo sodbo o meji med Slovenijo in Hrvaško objavilo prihodnji četrtek, 29. junija. V Palači miru v Haagu jo bo med drugo in četrto uro popoldne javno predstavil predsednik Gilbert Guillaume, takoj zatem pa bo objavljena na spletni strani Stalnega arbitražnega sodišča.

Državi bosta imeli potem v skladu z arbitražnim sporazumom pol leta časa, da ukreneta vse potrebno za izvajanje te odločbe. Tu pa se bo zapletlo, saj je Hrvaška po razkritju afere o dogovarjanju med arbitrom Jernejem Sekolcem in tedanjo slovensko agentko Simono Drenik pred dvema letoma sporočila, da je arbitraža zanjo končana. Slovenija je temu oporekala in tudi sodišče je odločilo, da je Slovenija sicer kršila arbitražni sporazum, da pa te kršitve niso bile takšne, da bi Hrvaška lahko izstopila iz sporazuma.

Hrvaške v spoštovanje odločitve arbitraže ne bo mogoče prisiliti, tako da bo po objavi odločitve arbitražnega sodišča najpomembnejša spretna diplomacija, da bi državi dosegli dogovor o načinu izvajanja razsodbe.

O čem so odločali arbitri? V skladu s 3. členom arbitražnega sporazuma, ki je bil sklenjen leta 2009 v Stockholmu, so določali potek meje na morju in na vseh 670 kilometrih kopenske meje, pa tudi »junction« oziroma stik Slovenije z odprtim morjem ter režim za uporabo ustreznih morskih območij. Pri tem so upoštevali ključni datum - 25. junij 1991. Na kopni meji je spornih le nekaj točk, meja na morju pa se določa povsem na novo, saj v nekdanji skupni državi na morju meje med republikami ni bilo. Slovenija je zahtevala 12 morskih milj teritorialnega morja od rta Savudrija in območje epikontinentalnega pasu od slovenskega stika z odprtim morjem do vzporednika na 45 stopinjah in 10 minutah zemljepisne širine. Hrvaška po drugi želi mejo od ustja reke Dragonje po sredini Piranskega zaliva do meje z italijanskim teritorialnim morjem. S tem ne more priti do teritorialnega stika Slovenije z odprtim morjem, ampak bi določilo »junction« iz arbitražnega sporazuma lahko pomenilo le »dostop oziroma komunikacijo«, torej režim plovbe znotraj hrvaških teritorialnih voda.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
MANAGER
Manager
Manager Lomilci koronakrize: ta podjetja so odporna proti virusu

Poiskali smo podjetja, ki so kljub gospodarskemu mrku ohranila naročila ali pa celo pridobila nove kupce

MANAGER
Manager
Manager Warren Buffett ne kupuje, Bank of America čaka novo dno 1

V tečaje na newyorški borzi je vgrajenega preveč optimizma, da bi bilo to vzdržno, ocenjuje ameriška banka

MANAGER
Manager
Manager Dočakali smo maj, čas sprostitve in krutega obračuna. Kaj sledi? 6

Jesen 2021 bo zlata. Tedaj bo zavladala nova normala in črepinje bodo pobrane.

MANAGER
Manager
Manager Merklova gre nad Kurza, Kurz nad Janšo, vsi pa nad ZDA in Kitajce 4

V EU si bomo nagajali, vsi pa bomo proti Kaliforniji in Kitajski.

MANAGER
Manager
Manager Tesla prehiteva po desni, a Volkswagen že stopa na plin 3

Elon Musk premaguje borzo, »butasto« kalifornijsko koronazaporo, a ni edini, ki se pripravlja na vojno za kupce avtov.

MANAGER
Manager
Manager Spoznajte inštruktorja matematike, ki je postal milijarder 3

Kako se je indijski matematik Bidžu Ravendran s startupom za spletno izobraževanje letos uvrstil med najbogatejše ljudi na svetu.

MANAGER
Manager
Manager Menedžerske veteranke in veterani o lekcijah iz krize ob razpadu Jugoslavije 2

Vse krize so različno grde: kako so podjetja preživela izgubo trgov in več zaporednih let krčenja BDP in kateri nauki te krize so še...

MANAGER
Manager
Manager Kako se na sezono pripravljajo turistične kmetije – dva primera

Že prihodnji teden bi vrata lahko odprli tudi manjši ponudniki prenočitev. To je dobra novica za turistične kmetije. Pogledali smo,...