Manager

Emmanuel Macron z velikopoteznimi reformnimi načrti

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
Manager
ManagerRedakcija Finance Managerja Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
FINANCE
Manager
TOP 101 na enem mestu
Manager
ManagerBojana Humar TOP 101 na enem mestu

Kdo je prvi med največjimi in najboljšimi, kdo je presenečenje med novinci, kdo je z devetimi zaposlenimi ustvaril 80 milijonov dobička, kdo bo letos vlagal in zaposloval, kdo je skopal največjo luknjo …

Avtor
avtor
22.06.2017 22:30
Čas branja: 1 min
Emmanuel Macron z velikopoteznimi reformnimi načrti
Francoski predsednik Emmanuel Macron je prepričan, da je reforma trga dela najboljše zdravilo zoper brezposelnost; analitiki pa dodajajo, da bo tudi prvi test njegove moči.

Po prvem krogu parlamentarnih volitev v Franciji je kazalo, da bi stranka novega francoskega predsednika Emmanuela Macrona Naprej (s polnim imenom Republika, naprej - LREM) v koalicijski navezi z demokratsko MoDem lahko dobila 390 do 400 sedežev ali okoli 70 odstotkov poslanskih mest v parlamentu s 577 sedeži. Izid drugega kroga pa kaže, da je Macronova stranka v parlamentu nesporno dobila večino (sama si je zagotovila 53,4-odstotno podporo oziroma 308 sedežev, njihova partnerica MoDem pa 7,3-odstotno podporo oziroma 42 sedežev).

Analitiki ob tem opozarjajo, da bo Macron kljub temu storil pametno, če bo za načrtovane reforme poskušal pridobiti podporo, širšo od navadne večine. Njegovi načrti so namreč kar velikopotezni, saj segajo od reforme trga dela, pokojninske reforme do reforme zakonske ureditve boja proti terorizmu oziroma področja nacionalne varnosti.

Francoski predsednik je prepričan, da je edino učinkovito sredstvo za znižanje francoske brezposelnosti v tem, da se poveča prožnost francoskega zakona o delovnih razmerjih. Med drugim načrtuje, da bi panožne kolektivne pogodbe z novelo zakona postavili v ozadje, namesto tega pa bi več pooblastil namenili upravam podjetij, da bi se lahko na nižji ravni s sindikati pogajale o pogojih zaposlitev. Določiti želi tudi minimum, obenem pa tudi zgornji prag za višino odpravnin, ki jih lahko neupravičeno odpuščenim prisodijo delovna sodišča. Pri tem zagovarja mnenje, da bodo podjetja več na novo zaposlovala, če bodo že v začetku vedela, kakšni stroški jim grozijo v primeru neupravičene odpustitve.

Macron ima veliko načrtov tudi zunaj Francije. Med drugim se v proevropski drži zavzema za poglobitev evrskega območja, v okviru česar predvideva tudi ustanovitev skupnega evrskega finančnega ministrstva in skupnega proračuna za evrsko območje (oboje bi sicer od držav članic zahtevalo, da spremenijo evropske pogodbe).

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Članki
Prvi veliki Macronov projekt – reforma trga dela
Finance
FinanceAlbina Kenda Prvi veliki Macronov projekt – reforma trga dela 4

Francoski presednik Emmanuel Macron je prepričan, da je reforma trga dela najboljše zdravilo zoper brezposelnost; analitiki dodajajo, da bo tudi prvi test njegove moči, potem ko je njegova stranka v parlamentu dobila večino, ki pa je manjša od predvidevanj

FINANCE
Manager
Novi francoski predsednik je Emmanuel Macron
FINANCE
Vlagatelj Maks
(Maks webinar, v živo ob 11. uri) Kaj oblikuje bikovski trg delnic, zlata in kriptovalut
Vlagatelj Maks
DANES V ŽIVO
Vlagatelj MaksVlagatelj Maks (Maks webinar, v živo ob 11. uri) Kaj oblikuje bikovski trg delnic, zlata in kriptovalut

Prisluhnite brezplačnemu pogovoru z vodilnim strokovnjakom Michaelom Howllom, ustanoviteljem CrossBorder Capitala, v živo.

FINANCE
Članki
Kaj Macron prinaša finančnim trgom
Finance
FinanceKarel Lipnik Kaj Macron prinaša finančnim trgom 2

Po Macronovi zmagi Evropa naenkrat bolj aktivna od ZDA

FINANCE
Dan D za Francijo - bodo izvolili predsednika ali predsednico?
Finance
Roza Kodelja Kovač Dan D za Francijo - bodo izvolili predsednika ali predsednico?

Ankete že vseskozi napovedujejo zmago Macronu. Nas lahko Le Penova preseneti?

FINANCE
IKT
Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!
IKT
SPLETNO POSLOVANJE
IKTFinance PRO Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!

Z izborom želimo ozaveščati o pomenu in koristih digitalizacije medpodjetniškega poslovanja ter predstaviti slovenske dobre prakse spletnega poslovanja na področju B2B