Manager

Evropski vozniki volkswagnov v skupinsko tožbo

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
Manager
ManagerRedakcija Finance Managerja Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
FINANCE
Manager
TOP 101 na enem mestu
Manager
ManagerBojana Humar TOP 101 na enem mestu

Kdo je prvi med največjimi in najboljšimi, kdo je presenečenje med novinci, kdo je z devetimi zaposlenimi ustvaril 80 milijonov dobička, kdo bo letos vlagal in zaposloval, kdo je skopal največjo luknjo …

Avtor
avtor
22.06.2017 22:30
Čas branja: 1 min
Evropski vozniki volkswagnov v skupinsko tožbo
4,5 milijarde evrov naj bi v skupinski tožbi zahtevala skupina iz Nizozemske, ki zastopa 180.000 lastnikov avtomobilov nemškega avtomobilskega proizvajalca Volkswagen v Evropi.

Skupina iz Nizozemske, ki zastopa 180 tisoč lastnikov avtomobilov nemškega avtomobilskega proizvajalca Volkswagen v Evropi, pripravlja skupinsko tožbo proti koncernu zaradi emisijskega škandala. Skupno naj bi terjali povrnitev škode v višini okoli 4,5 milijarde evrov. Kot so pojasnili v skupini, imenovani Stichting Volkswagen Car Claim Foundation, so se poskušali s Volkswagnom dogovoriti o poravnavi, a je bil koncern zanje gluh. Tožbo naj bi na sodišče vložili jeseni. Pri Volkswagnu zanjo ne vidijo pravne osnove.

Nemškega avtomobilskega velikana, ki je septembra 2015 priznal, da je nekatere avtomobile z dizelskim motorjem opremil z goljufivo programsko opremo, ki je poskrbela za prikazovanje nižjih izpustov škodljivih plinov v času uradnih testiranj od realnih, je škandal doslej stal 24 milijard dolarjev (21,4 milijarde evrov). Toliko je odštel za kazni, odškodnine in odkupe vozil. Odkup spornih vozil je med drugim ponudil kupcem v ZDA, kjer je prodal dobrega pol milijona takih avtomobilov. Po vsem svetu pa okoli 11 milijonov.

V Evropi, kjer je bilo z goljufivo programsko opremo opremljenih devet milijonov vozil, je Volkswagen zanikal kršenje zakonodaje in kupcem ni ponudil odškodnine, le popravila. Prejšnji teden je nemški proizvajalec dogovor sklenil tudi z evropsko komisijo. Po njem evropski kupci Volkswagnovih vozil z vgrajeno sporno programsko opremo za goljufanje na testih izpušnih plinov ne bodo deležni odškodnine, temveč le posebne dvoletne garancije na določene avtomobilske dele.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Avto
Volkswagen v novem škandalu: posojilo EIB naj bi dobili z goljufijo
Avto
AvtoBlaž Abe Volkswagen v novem škandalu: posojilo EIB naj bi dobili z goljufijo 3

Še en udarec za nemško avtomobilsko industrijo

FINANCE
Avto
Fantomski volkswagni v Franciji
Avto
AvtoMiloš Milač Fantomski volkswagni v Franciji 4

Skoraj 800 tisoč avtomobilov znamk skupine Volkswagen se je v Franciji znašlo na seznamu prodanih vozil, čeprav še niso imeli končnega kupca

FINANCE
Manager
VW do posojila EIB z goljufijo
FINANCE
Tako se dela posel v kmetijstvu
PRO
Finance
Podjetno kmetijstvo 2024
Uredništvo Agrobiznisa Tako se dela posel v kmetijstvu (PRO)

V posebni reviji (Podjetno kmetijstvo) predstavljamo uspešne zgodbe s podeželja. Učijo nas, da je možno tudi v zahtevnih časih ustvarjati dodano vrednost. Brezplačno si jo lahko prenesete prek obrazca spodaj.

FINANCE
Avto
Je afera Dieselgate ustvarila nov kartel?
Avto
AvtoMiloš Milač Je afera Dieselgate ustvarila nov kartel?

Volkswagen, Audi, BMW in Porsche naj bi sklenili kartelni dogovor o oblikovanju cen sistemov za čiščenje dizelskih motorjev, poroča nemški časnik Der Spiegel

FINANCE
Manager
Več kot dve desetletji goljufanja
FINANCE
Kibernetska varnost postaja glavno poslovno tveganje. Zakaj?
PRO
Finance
KIBERNETSKA VARNOST
Finance PRO Kibernetska varnost postaja glavno poslovno tveganje. Zakaj? (PRO)

Hekerski napadi lahko za več dni povsem ustavijo poslovanje podjetij – več o tem si preberite v posebni izdaji Kibernetska varnost.