Manager

EU je Googlu naložila 2,4 milijarde evrov visoko kazen

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
Manager
ManagerRedakcija Finance Managerja Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
FINANCE
Manager
TOP 101 na enem mestu
Manager
ManagerBojana Humar TOP 101 na enem mestu

Kdo je prvi med največjimi in najboljšimi, kdo je presenečenje med novinci, kdo je z devetimi zaposlenimi ustvaril 80 milijonov dobička, kdo bo letos vlagal in zaposloval, kdo je skopal največjo luknjo …

29.06.2017 22:30
Čas branja: 1 min
EU je Googlu naložila 2,4 milijarde evrov visoko kazen
8 milijard evrov kazni bi EK teoretično lahko naložil Googlu zaradi zlorabe prevladujočega položaja na trgu oziroma 10 odstotkov prihodkov v letu 2016. Foto: Shutterstock

Ker je ameriški spletni velikan Google svoj prevladujoči položaj na trgu zlorabljal pri storitvah primerjave cen, mu je evropska komisija (EK) izrekla 2,4 milijarde evrov »težko« kazen oziroma tri odstotke letnih prihodkov družbe.

Ta je večja od prvotnih ocen, ki so se vrtele okoli 1,1 milijarde evrov, a še vedno precej manjša od teoretične kazni, ki bi jo EK lahko naložil Googlu oziroma njegovemu matičnemu podjetju Alphabet. Če bi se EK odločil za maksimalno kazen v vrednosti desetih odstotkov letnih prihodkov, bi moral Google zaradi omejevanja konkurence plačati osem milijard evrov kazni. V Googlu odločitev EK spoštujejo, a se z njo ne strinjajo in se bodo po poročanju tujih medijev zoper to pritožili.

Kot pojasnjujejo v EK, je Google svoj prevladujoči položaj na trgu zlorabljal tako, da je svojo storitev primerjave cen Google Shopping (ta v Sloveniji ni na voljo) v rezultatih iskanja uvrščal višje, storitev konkurentov, ki prav tako ponujajo primerjave cen izdelkov in storitev, pa nižje. To prakso je po ugotovitvah EK uporabljal v vseh 13 državah EU, kjer je uvedel storitev primerjave cen. To je januarja 2008 najprej storil v Nemčiji in Veliki Britaniji, prakso je nato oktobra 2010 razširil na Francijo, maja 2011 na Italijo, Nizozemsko in Španijo, februarja 2013 na Češko in novembra 2013 na Avstrijo, Belgijo, Dansko, Norveško, Poljsko in Švedsko. Od začetka zlorab je Googlova storitev primerjave cen v Veliki Britaniji denimo dosegla 45-kratno povečanje prometa, v Nemčiji pa 35-kratno.

EK je Googlu naložil, da mora to prakso v 90 dneh opustiti, sicer mu grozi denarna kazen v višini do pet odstotkov povprečnega dnevnega svetovnega prometa matične družbe podjetja Google Alphabet. Oziroma več kot deset milijonov evrov na dan.

EK je Google začel podrobneje spremljati že leta 2010, ko so se nekatera konkurenčna podjetja pritožila, da Google izkorišča prevladujoč položaj na trgu spretnih iskalnikov. Ameriški velikan je pod drobnogledom EK tudi zaradi domnevnega zaviranja izbire in inovacij na področju aplikacij za operativni sistem Android in sumov omejevanja konkurence z oglaševalsko platformo AdSense.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Manager
Zakaj multinacionalke z oglasi bojkotirajo Google in kakšne so rešitve
Manager
ManagerBlažej Kupec Zakaj multinacionalke z oglasi bojkotirajo Google in kakšne so rešitve

Okoli 250 svetovnih korporacij se je zaradi umeščanja oglasov ob sporno vsebino vsaj začasno odpovedalo Googlovemu oglaševalskemu aparatu. Kako namerava Google težave rešiti, ali je popolna varnost za znamke na spletu sploh mogoča in zakaj morajo del odgovornosti nositi tudi oglaševalci?

FINANCE
Manager
Google z adblockerjem v boj proti blokadi oglasov. Kje je logika?
Manager
ManagerBlažej Kupec Google z adblockerjem v boj proti blokadi oglasov. Kje je logika? 5

Googlova namera na prvi pogled ni logična, saj podjetje z oglasi ustvari veliko večino svojih prihodkov. A ideja je, da bo adblocker, ki ga bodo sami upravljali, naredil manj škode kot jo že danes delajo tisti, ki jih razvijajo v tretjih podjetij in ki običajno blokirajo skoraj vse oglase.

FINANCE
IKT
Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!
IKT
SPLETNO POSLOVANJE
IKTFinance PRO Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!

Z izborom želimo ozaveščati o pomenu in koristih digitalizacije medpodjetniškega poslovanja ter predstaviti slovenske dobre prakse spletnega poslovanja na področju B2B

FINANCE
Manager
(intervju) Miha Mikek, Celtra: Lahko postanemo desetkrat večji, kot smo danes
Manager
ManagerNataša Koražija (intervju) Miha Mikek, Celtra: Lahko postanemo desetkrat večji, kot smo danes 1

Tako pravi Miha Mikek, ustanovitelj softverskega podjetja Celtra, ki ga je Google prejšnji mesec predstavil na svoji letni konferenci za razvojnike Google I/O.

FINANCE
Tomáš Sedláček: Digitalizacija nam daje moč boga
Finance
Jure Ugovšek Tomáš Sedláček: Digitalizacija nam daje moč boga 8

Češki ekonomist in filozof na Finančni konferenci o izzivih, ki jih naši družbi prinaša digitalizacija; finančni svet ne bo izjema

FINANCE
Tako se dela posel v kmetijstvu
PRO
Finance
Podjetno kmetijstvo 2024
Uredništvo Agrobiznisa Tako se dela posel v kmetijstvu (PRO)

V posebni reviji (Podjetno kmetijstvo) predstavljamo uspešne zgodbe s podeželja. Učijo nas, da je možno tudi v zahtevnih časih ustvarjati dodano vrednost. Brezplačno si jo lahko prenesete prek obrazca spodaj.