Manj čakanja na cestah, kilometri v rabljenih avtih, nadzor nad poslanci - kaj imajo s tem odprti podatki Manj čakanja na cestah, kilometri v rabljenih avtih, nadzor nad poslanci - kaj imajo s tem odprti podatki Tudi zaradi rešitev, ki temeljijo na prosto dostopnih podatkih, se vinogradniki lažje odločijo, kdaj škropiti, kupci rabljenih vozil hitreje prepoznajo goljufe, Rimljani imajo boljši pregled nad kakovostjo šol, Evropejci pa manj čakamo v gneči na cestah. Trg odprtih podatkov v EU je vreden 184 milijard evrov in bo po napovedih hitro rasel.
Imamo podatke o vsem mogočem, zakaj jih ne izkoristimo bolje v javno dobro? Imamo podatke o vsem mogočem, zakaj jih ne izkoristimo bolje v javno dobro? Dober primer uporabe prosto dostopnih podatkov je portal Avtolog.si, prek katerega je mogoče preveriti podatke o rabljenem vozilu, če ga kupujete, recimo kilometrih in prejšnjih lastništvih.
(intervju) Matjaž Čemažar, šef Domela: Z naložbami gremo s polno paro naprej (intervju) Matjaž Čemažar, šef Domela: Z naložbami gremo s polno paro naprej Predsednik uprave Domela o pol manjših naročilih avtomobilske industrije, o tem, kako pri glavnih naložbah ne popuščajo, o zanimivem novem ameriškem poslu in pomoči države, od katere bodo odvisni odpuščanja in poslovni izid.
Delnice bank kot da bi bile kužne. Do kdaj? Delnice bank kot da bi bile kužne. Do kdaj? Dokler se ne razjasni splošno okrevanje povpraševanja, je varneje razmišljati o delnicah v drugih panogah.
(intervju) Slovenka na Forbesovem seznamu naj evropskih umetnikov (intervju) Slovenka na Forbesovem seznamu naj evropskih umetnikov Ilustratorka in oblikovalka Alja Horvat svoje slike in vzorce uspešno prodaja tako velikim modnim znamkam kot spletnim kupcem po vsem svetu. Poslovna revija Forbes jo je letos uvrstila med 30 pomembnih evropskih umetnikov, mlajših od 30 let. 

EU je Googlu naložila 2,4 milijarde evrov visoko kazen

Čas branja: 1 min
29.06.2017  22:30
EU je Googlu naložila 2,4 milijarde evrov visoko kazen
8 milijard evrov kazni bi EK teoretično lahko naložil Googlu zaradi zlorabe prevladujočega položaja na trgu oziroma 10 odstotkov prihodkov v letu 2016. Foto: Shutterstock

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Google dodaj
Evropska komisija dodaj
Alphabet dodaj

Ker je ameriški spletni velikan Google svoj prevladujoči položaj na trgu zlorabljal pri storitvah primerjave cen, mu je evropska komisija (EK) izrekla 2,4 milijarde evrov »težko« kazen oziroma tri odstotke letnih prihodkov družbe.

Ta je večja od prvotnih ocen, ki so se vrtele okoli 1,1 milijarde evrov, a še vedno precej manjša od teoretične kazni, ki bi jo EK lahko naložil Googlu oziroma njegovemu matičnemu podjetju Alphabet. Če bi se EK odločil za maksimalno kazen v vrednosti desetih odstotkov letnih prihodkov, bi moral Google zaradi omejevanja konkurence plačati osem milijard evrov kazni. V Googlu odločitev EK spoštujejo, a se z njo ne strinjajo in se bodo po poročanju tujih medijev zoper to pritožili.

Kot pojasnjujejo v EK, je Google svoj prevladujoči položaj na trgu zlorabljal tako, da je svojo storitev primerjave cen Google Shopping (ta v Sloveniji ni na voljo) v rezultatih iskanja uvrščal višje, storitev konkurentov, ki prav tako ponujajo primerjave cen izdelkov in storitev, pa nižje. To prakso je po ugotovitvah EK uporabljal v vseh 13 državah EU, kjer je uvedel storitev primerjave cen. To je januarja 2008 najprej storil v Nemčiji in Veliki Britaniji, prakso je nato oktobra 2010 razširil na Francijo, maja 2011 na Italijo, Nizozemsko in Španijo, februarja 2013 na Češko in novembra 2013 na Avstrijo, Belgijo, Dansko, Norveško, Poljsko in Švedsko. Od začetka zlorab je Googlova storitev primerjave cen v Veliki Britaniji denimo dosegla 45-kratno povečanje prometa, v Nemčiji pa 35-kratno.

EK je Googlu naložil, da mora to prakso v 90 dneh opustiti, sicer mu grozi denarna kazen v višini do pet odstotkov povprečnega dnevnega svetovnega prometa matične družbe podjetja Google Alphabet. Oziroma več kot deset milijonov evrov na dan.

EK je Google začel podrobneje spremljati že leta 2010, ko so se nekatera konkurenčna podjetja pritožila, da Google izkorišča prevladujoč položaj na trgu spretnih iskalnikov. Ameriški velikan je pod drobnogledom EK tudi zaradi domnevnega zaviranja izbire in inovacij na področju aplikacij za operativni sistem Android in sumov omejevanja konkurence z oglaševalsko platformo AdSense.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
MANAGER
Manager
Manager Lomilci koronakrize: ta podjetja so odporna proti virusu

Poiskali smo podjetja, ki so kljub gospodarskemu mrku ohranila naročila ali pa celo pridobila nove kupce

MANAGER
Manager
Manager Warren Buffett ne kupuje, Bank of America čaka novo dno 1

V tečaje na newyorški borzi je vgrajenega preveč optimizma, da bi bilo to vzdržno, ocenjuje ameriška banka

MANAGER
Manager
Manager Dočakali smo maj, čas sprostitve in krutega obračuna. Kaj sledi? 6

Jesen 2021 bo zlata. Tedaj bo zavladala nova normala in črepinje bodo pobrane.

MANAGER
Manager
Manager Merklova gre nad Kurza, Kurz nad Janšo, vsi pa nad ZDA in Kitajce 4

V EU si bomo nagajali, vsi pa bomo proti Kaliforniji in Kitajski.

MANAGER
Manager
Manager Tesla prehiteva po desni, a Volkswagen že stopa na plin 3

Elon Musk premaguje borzo, »butasto« kalifornijsko koronazaporo, a ni edini, ki se pripravlja na vojno za kupce avtov.

MANAGER
Manager
Manager Spoznajte inštruktorja matematike, ki je postal milijarder 3

Kako se je indijski matematik Bidžu Ravendran s startupom za spletno izobraževanje letos uvrstil med najbogatejše ljudi na svetu.

MANAGER
Manager
Manager Menedžerske veteranke in veterani o lekcijah iz krize ob razpadu Jugoslavije 2

Vse krize so različno grde: kako so podjetja preživela izgubo trgov in več zaporednih let krčenja BDP in kateri nauki te krize so še...

MANAGER
Manager
Manager Kako se na sezono pripravljajo turistične kmetije – dva primera

Že prihodnji teden bi vrata lahko odprli tudi manjši ponudniki prenočitev. To je dobra novica za turistične kmetije. Pogledali smo,...