Manj čakanja na cestah, kilometri v rabljenih avtih, nadzor nad poslanci - kaj imajo s tem odprti podatki Manj čakanja na cestah, kilometri v rabljenih avtih, nadzor nad poslanci - kaj imajo s tem odprti podatki Tudi zaradi rešitev, ki temeljijo na prosto dostopnih podatkih, se vinogradniki lažje odločijo, kdaj škropiti, kupci rabljenih vozil hitreje prepoznajo goljufe, Rimljani imajo boljši pregled nad kakovostjo šol, Evropejci pa manj čakamo v gneči na cestah. Trg odprtih podatkov v EU je vreden 184 milijard evrov in bo po napovedih hitro rasel.
Imamo podatke o vsem mogočem, zakaj jih ne izkoristimo bolje v javno dobro? Imamo podatke o vsem mogočem, zakaj jih ne izkoristimo bolje v javno dobro? Dober primer uporabe prosto dostopnih podatkov je portal Avtolog.si, prek katerega je mogoče preveriti podatke o rabljenem vozilu, če ga kupujete, recimo kilometrih in prejšnjih lastništvih.
(intervju) Matjaž Čemažar, šef Domela: Z naložbami gremo s polno paro naprej (intervju) Matjaž Čemažar, šef Domela: Z naložbami gremo s polno paro naprej Predsednik uprave Domela o pol manjših naročilih avtomobilske industrije, o tem, kako pri glavnih naložbah ne popuščajo, o zanimivem novem ameriškem poslu in pomoči države, od katere bodo odvisni odpuščanja in poslovni izid.
Delnice bank kot da bi bile kužne. Do kdaj? Delnice bank kot da bi bile kužne. Do kdaj? Dokler se ne razjasni splošno okrevanje povpraševanja, je varneje razmišljati o delnicah v drugih panogah.
(intervju) Slovenka na Forbesovem seznamu naj evropskih umetnikov (intervju) Slovenka na Forbesovem seznamu naj evropskih umetnikov Ilustratorka in oblikovalka Alja Horvat svoje slike in vzorce uspešno prodaja tako velikim modnim znamkam kot spletnim kupcem po vsem svetu. Poslovna revija Forbes jo je letos uvrstila med 30 pomembnih evropskih umetnikov, mlajših od 30 let. 

Ljubljanski Elaphe razvil napreden sistem električnega pogona

Čas branja: 1 min
06.07.2017  20:30
Ljubljanski Elaphe razvil napreden sistem električnega pogona
Elaphe L1500 high-performance direct-drive in-wheel electric motor with standard disc brake and bearing (1500 Nm peak torque). 26.06.2017 Foto: PRNewsfoto/Elaphe Propulsion Technologies

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Elaphe dodaj
BMW dodaj
Gorazd Lampič dodaj
Združenje Manager dodaj

Družba Elaphe pogonske tehnologije je predstavila najzmogljivejši konceptni avto na svetu, ki je gnan le s kolesnimi električnimi motorji. V kolesa vgrajeni elektromotor po prepričanju Elapha prinaša najučinkovitejšo rešitev mobilnosti, saj so izgube najmanjše. Ta zasnova pa omogoča tudi nižje težišče avtomobila.

Koncept je zasnovan na BMW X6, vanj pa so vgrajeni štirje Elaphovi električni motorji L-type, ki so nameščeni v kolesa. Vsak od njih ponuja 1.500 newtonmetrov navora, skupaj šest tisoč newtonmetrov. Vozilo ima tako na voljo prek 440 kilovatov oziroma 590 konjskih moči. Do stotice pospeši v manj kot 4,9 sekunde pri masi 2.390 kilogramov.

Demonstracijsko in testno vozilo bo namenjeno preizkusu pogona v praksi in je del Elaphovega cilja, da snovalcem električnih vozil ponudi visoko zmogljiv, energijsko varčen in kompakten električni pogon, ki je pripravljen na serijsko proizvodnjo in vgradnjo v naslednjo generacijo električnih vozil višjega razreda.

Elaphe sicer pospešeno vlaga v razvoj in povečuje zmogljivosti za proizvodnjo motorjev, lani pa so od evropske komisije prejeli več kot milijon evrov za sofinanciranje komercializacije inovativnega kolesnega motorja.

Ustanovitelj in direktor podjetja Elaphe Gorazd Lampič je lani dobil priznanje Združenja Manager za mladega menedžerja leta. Vanj verjamejo tudi Kitajci, ki so v to podjetje leta 2015 vložili deset milijonov evrov. Elaphe ima zdaj zaposlenih 60 fizikov in dve ekonomistki. Njihov posel so pogonske tehnologije.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
MANAGER
Manager
Manager Lomilci koronakrize: ta podjetja so odporna proti virusu

Poiskali smo podjetja, ki so kljub gospodarskemu mrku ohranila naročila ali pa celo pridobila nove kupce

MANAGER
Manager
Manager Warren Buffett ne kupuje, Bank of America čaka novo dno 1

V tečaje na newyorški borzi je vgrajenega preveč optimizma, da bi bilo to vzdržno, ocenjuje ameriška banka

MANAGER
Manager
Manager Dočakali smo maj, čas sprostitve in krutega obračuna. Kaj sledi? 6

Jesen 2021 bo zlata. Tedaj bo zavladala nova normala in črepinje bodo pobrane.

MANAGER
Manager
Manager Merklova gre nad Kurza, Kurz nad Janšo, vsi pa nad ZDA in Kitajce 4

V EU si bomo nagajali, vsi pa bomo proti Kaliforniji in Kitajski.

MANAGER
Manager
Manager Tesla prehiteva po desni, a Volkswagen že stopa na plin 3

Elon Musk premaguje borzo, »butasto« kalifornijsko koronazaporo, a ni edini, ki se pripravlja na vojno za kupce avtov.

MANAGER
Manager
Manager Spoznajte inštruktorja matematike, ki je postal milijarder 3

Kako se je indijski matematik Bidžu Ravendran s startupom za spletno izobraževanje letos uvrstil med najbogatejše ljudi na svetu.

MANAGER
Manager
Manager Menedžerske veteranke in veterani o lekcijah iz krize ob razpadu Jugoslavije 2

Vse krize so različno grde: kako so podjetja preživela izgubo trgov in več zaporednih let krčenja BDP in kateri nauki te krize so še...

MANAGER
Manager
Manager Kako se na sezono pripravljajo turistične kmetije – dva primera

Že prihodnji teden bi vrata lahko odprli tudi manjši ponudniki prenočitev. To je dobra novica za turistične kmetije. Pogledali smo,...