Manager

EU hiti v sporazume, ZDA v osamo

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Lestvica TOP 101: To so najboljši med največjimi in tako meljejo inflacijo
Manager
TOP 101
ManagerJure Ugovšek Lestvica TOP 101: To so najboljši med največjimi in tako meljejo inflacijo 1

Predstavljamo celosten pregled največjih slovenskih skupin in družb ter najboljših med njimi.

FINANCE
Manager
To je lestvica 100 najboljših in največjih slovenskih podjetij
Manager
MANAGER: TOP 101
ManagerJure Ugovšek To je lestvica 100 najboljših in največjih slovenskih podjetij 5

Sestavili smo lestvici največjih slovenskih podjetij in najboljših med njimi.

13.07.2017 20:00
Čas branja: 1 min
EU hiti v sporazume, ZDA v osamo
Predsednik evropskega sveta Donald Tusk je zmagovalno razglasil načelni dogovor o gospodarskem partnerstvu z Japonsko.

»Ob brexitu smo slišali trditve, da članstvo v EU ni smiselno, češ da je laže globalno trgovati zunaj EU. Danes potrjujemo, da to ni res,« je izjavil predsednik evropskega sveta Donald Tusk, ko je objavil, da so evropski in japonski pogajalci dosegli načelni dogovor o sporazumu o gospodarskem partnerstvu z Japonsko.

V evropski komisiji napovedujejo, da bodo do konca leta razrešili še odprta tehnična vprašanja in sprejeli končno besedilo, ki ga morajo odobriti članice EU in evropski parlament. Kot zatrjujejo, bo to najpomembnejši mednarodni trgovinski sporazum v dozdajšnji zgodovini EU.

Z njim bodo za članice EU odpravili večino dajatev za izvoz na Japonsko, kar bo izvoznikom prineslo do milijarde evrov prihrankov na leto. Omejitve bodo pri izvozu kmetijskih pridelkov, v večini drugih sektorjev pa jih bodo močno skrčili. Na drugi strani bo sporazum določil najvišja merila na področju dela, varnosti ter varstva okolja in porabnikov in tudi varoval delovna mesta v javnih službah. Imel bo tudi varovalke za varstvo osebnih podatkov.

Najbrž ni bilo naključje, da je Bruselj načelni dogovor z Japonsko slovesno razglasil prav na predvečer vrhunskega srečanja G-20 v Hamburgu. Na tem srečanju je bilo namreč pričakovati načelne polemike z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom in njegovo politiko, da bo na prvo mesto postavljal interese ZDA. Res je izrazil številne pomisleke o načelih za urejanje trgovinskih odnosov na podlagi pravil Svetovne trgovinske organizacije. Nazadnje je le podpisal skupno sporočilo z zavezo, da se bodo svetovni voditelji »bojevali proti protekcionizmu in vsem nepravičnim trgovinskim praksam«, vendar šele, ko so dodali stavek, da države v mednarodnem trgovanju lahko uporabljajo »legitimne obrambne ukrepe«. Številni ameriški poročevalci so opazili evropsko-japonski sporazum in komentirali, da utegne Trumpov izolacionizem škodovati ameriškim podjetjem in gospodarstvu nasploh.

Med vrhom G-20 je predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncker naredil še eno simbolno potezo: s kanadskim premierom Justinom Trudeaujem se je dogovoril, da bo gospodarski in trgovinski sporazum med EU in Kanado (Ceta) začasno začel veljati 21. septembra, kar pomeni, da bodo lahko podjetja njegove prednosti začela izkoriščati že pred potrditvijo sporazuma v nacionalnih parlamentih.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Namesto da bi vzel lizing za avtomobil, sem raje vložil v zeleno obveznico

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

FINANCE
Članki
Sodišče EU: naložbeno-trgovinske sporazume morajo potrditi parlamenti članic
Finance
FinanceAlbina Kenda Sodišče EU: naložbeno-trgovinske sporazume morajo potrditi parlamenti članic 4

Kot je odločilo Sodišče EU, naložbeno-trgovinskih sporazumov, ki vsebujejo mehanizme za reševanje sporov med vlagatelji in državami, ne more potrditi zgolj evropska komisija, temveč morajo z njimi soglašati tudi parlamenti držav članic.

FINANCE
Okolje & energija
Trump: čas je za nov podnebni sporazum
FINANCE
Okolje & energija
Trump o podnebju: 'Naj ostanem, al' naj grem?'
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Trump o podnebju: 'Naj ostanem, al' naj grem?' 5

Tudi če bi ZDA ostale med članicami pariškega podnebnega dogovora, sodeč po Trumpovih ukrepih ne bi izpolnile svojih obveznosti iz sporazuma.

FINANCE
Okolje & energija
Trump tvitnil, da bo zvečer sporočil odločitev o pariškem sporazumu
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Trump tvitnil, da bo zvečer sporočil odločitev o pariškem sporazumu 1

Odločitev o podnebnem sporazumu bom sporočil v četrtek ob treh popoldne po newyorškem času, je sporočil ameriški predsednik po tviterju.

FINANCE
Članki
Pet prioritet EU: Da, Juncker napoveduje strožjo presojo kitajskih naložb
Finance
FinanceAlbina Kenda Pet prioritet EU: Da, Juncker napoveduje strožjo presojo kitajskih naložb 1

V današnjem govoru o stanju v Uniji je šef evropske komisije Jean-Claude Juncker predstavil vizijo prihodnosti EU, v njej pa - kot smo pisali včeraj - napovedal možnost za strožjo presojo kitajskih naložb - pa tudi prenovljeno industrijsko politiko

FINANCE
Vlagatelj Maks
Maksov piknik vlagateljev: resna vlagateljska vprašanja ob sproščenem ozračju