Manager

Počasna rast plač in rahljanje finančnih predpisov sta grožnji

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
Manager
ManagerRedakcija Finance Managerja Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
FINANCE
Manager
TOP 101 na enem mestu
Manager
ManagerBojana Humar TOP 101 na enem mestu

Kdo je prvi med največjimi in najboljšimi, kdo je presenečenje med novinci, kdo je z devetimi zaposlenimi ustvaril 80 milijonov dobička, kdo bo letos vlagal in zaposloval, kdo je skopal največjo luknjo …

27.07.2017 22:30
Čas branja: 1 min

Krepitev svetovne gospodarske rasti ni več dvomljiva, so zapisali analitiki. Mednarodni denarni sklad (MDS) v julijski napovedi gospodarskih gibanj predvidenih stopenj rasti sicer ni spremenil, svetovno gospodarstvo bo letos zraslo za 3,5 odstotka, prihodnje leto pa še za desetinko odstotne točke več. Vendar so v MDS zatrdili, da je podlaga za rast trdnejša, kot se je zdela v aprilu.

Ob nespremenjenih skupnih številkah so zanimivi nekateri notranji premiki. Tako so napovedano rast evrskega območja zvišali za 0,2 odstotne točke v letošnjem in za 0,1 odstotne točke v prihodnjem letu, to je na 1,9 in 1,7 odstotka. Na drugi strani so napoved za ZDA znižali za 0,2 odstotne točke v letošnjem in za 0,4 odstotne točke v prihodnjem letu, a bo rast ameriškega BDP z 2,1 odstotka še vedno nad evrsko. Za 0,3 odstotne točke, na 1,7 odstotka, so znižali napoved letošnje britanske gospodarske rasti, napovedane 1,5-odstotne stopnje rasti v prihodnjem letu pa niso spremenili, vendar so napisali, da posledice brexita ostajajo nejasne.

Motor svetovne rasti bo znova Kitajska, ki bo po predvidevanjih letos dosegla 6,7-odstotno rast BDP, prihodnje leto pa 6,4-odstotno; napoved letošnje so zvišali za desetinko odstotne točke, napoved rasti v prihodnjem letu pa za dve desetinki.

V opisu razmer so analitiki MDS znova opozorili na krepitev sovražne nastrojenosti proti globalizaciji, kar bi lahko škodovalo vsem gospodarstvom. Kot ugotavljajo, to sovražnost spodbuja tudi dejstvo, da koristi večje gospodarske rasti niso enakomerno porazdeljene, saj plače rastejo opazno počasneje kot BDP. Počasna rast plač zadržuje izboljševanje življenjskega standarda in prinaša nevarnost krepitve socialnih napetosti, ki so določene politike že usmerile v protekcionizem, so poudarili analitiki MDS. Na drugi strani so opozorili tudi na prizadevanje za odpravo poostrene finančne regulacije iz obdobja po veliki finančni in gospodarski krizi, za kar si prizadeva administracija ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Taki ukrepi lahko ogrozijo svetovno finančno stabilnost, je posvaril Mednarodni denarni sklad.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Članki
Napovedi MDS o rasti: Kje bo treba odpreti senčnik, kje pa dežnik
Finance
FinanceAlbina Kenda Napovedi MDS o rasti: Kje bo treba odpreti senčnik, kje pa dežnik

Pri MDS so izboljšali napovedi za evrsko območje, poslabšali pa so jih za ZDA in Veliko Britanijo

FINANCE
Manager
Svetovno gospodarstvo bo raslo, slovensko še bolj
FINANCE
Manager
OECD izboljšala napoved za evrsko območje
FINANCE
SODOBNO BANČNIŠTVO: Kako varno bo digitalno plačevanje
PRO
Finance
BREZPLAČNO
Finance prPRO SODOBNO BANČNIŠTVO: Kako varno bo digitalno plačevanje (PRO)

Odgovor boste našli v prilogo Sodobno bančništvo in zavarovalništvo, ki si jo lahko brezplačno prenesete s spleta

FINANCE
Članki
MDS nam za prihodnje leto napoveduje krepko manjšo rast kot letos
Finance
FinanceAlbina Kenda MDS nam za prihodnje leto napoveduje krepko manjšo rast kot letos 4

MDS, ki ga vodi Christine Lagarde, nam za letos napoveduje kar štiriodstotno rast, prihodnje leto pa le 2,5-odstotno; podobno skromnejši so analitiki MDS glede Japonske – tej so za prihodnje leto napovedali kar pol manjšo rast

FINANCE
Manager
Izstrelitev BDP v prvem četrtletju
FINANCE
Evropski gospodarski čudež?
Finance
Simon Johnson Evropski gospodarski čudež? 1
FINANCE
IKT
Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!
IKT
SPLETNO POSLOVANJE
IKTFinance PRO Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!

Z izborom želimo ozaveščati o pomenu in koristih digitalizacije medpodjetniškega poslovanja ter predstaviti slovenske dobre prakse spletnega poslovanja na področju B2B