Glifosat dviga prah, odreka se mu tudi Slovenija – za kaj gre Glifosat dviga prah, odreka se mu tudi Slovenija – za kaj gre Glifosat, najbolje prodajan pesticid na svetu, je v ZDA zaradi domnevne rakotvornosti povzročil stomilijonske sodne odškodnine. V Evropi začenjajo prepovedovati njegovo uporabo, s 1. oktobrom pa bo pri nas prepovedana njegova uporaba na javnih površinah.
Letos se že vsakih tri dni rodi novi milijardni startup Letos se že vsakih tri dni rodi novi milijardni startup V prvih sedmih mesecih letos je po svetu 77 mladih podjetij doseglo milijardno vrednost, skupaj so vredna 118 milijard dolarjev. Pogledali smo jih nekaj – kdo stoji za njimi in kaj počnejo.
Kako je mladi Mariborčan postal direktor berlinske platforme za najem - in jo potegnil iz izgub Kako je mladi Mariborčan postal direktor berlinske platforme za najem - in jo potegnil iz izgub Osemindvajsetletni Luka Dremelj je pred letom in pol prevzel vodenje berlinskega Erenta. V tem času je 1,5-milijonsko izgubo, ki jo je podedoval, spremenil v lep dobiček, zaposleni pa po novem poleti za polno plačo delajo zgolj štiri dni na teden.
Kdo so Francozi, ki serijsko kupujejo domove starejših Kdo so Francozi, ki serijsko kupujejo domove starejših Orpea Group je med največjimi upravljavci domov na svetu; v Sloveniji so letos kupili prvi dom, po naših neuradnih informacijah startajo v nakupe več ustanov s koncesijami.
Spoznajte naslednika Alibabinega Jacka Maja Spoznajte naslednika Alibabinega Jacka Maja Če sedanjega posla ne bomo potopili mi, ga bo kdo drug, pravi 47-letni Daniel Džang, ki niti na Kitajskem ni znan, a zato nič manj radikalen od svojega svetovno znanega predhodnika.

Več kot dve desetletji goljufanja

Čas branja: 1 min
27.07.2017  22:30
Več kot dve desetletji goljufanja
V družbi Daimler (na fotografiji vhod v upravno stavbo) so priznali, da so se kartelno dogovarjali z drugimi nemškimi avtomobilskimi družbami.

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Volkswagen dodaj
Audi dodaj
Porsche dodaj
BMW dodaj
Daimler dodaj

Evropski direktorat za konkurenco in nemški protikartelni urad (Bundeskartellamt) sta potrdila, da preiskujeta sum kartelnega dogovarjanja med nemškimi avtomobilskimi družbami.

Postopek sta začela na podlagi prijave, vendar še ne moreta komentirati očitkov na račun družb Volkswagen, Audi, Porsche, BMW in Daimler. Preiskavo proti navedenim družbam je uvedlo tudi ameriško pravosodno ministrstvo, ki prav tako še ne želi govoriti o podrobnostih.

Javnost je s škandalom seznanil nemški tednik Spiegel, ki je minuli teden poročal, da so se družbe Volkswagen, Audi, Porsche, BMW in Daimler od devetdesetih let prejšnjega stoletja dogovarjale o razvoju avtomobilov. Imele so kar 60 delovnih skupin, v katerih si je več kot 200 uslužbencev izmenjavalo informacije o različnih razvojnih nalogah, od razvoja bencinskih in dizelskih motorjev do razvoja zavornih sistemov in tudi razvoja posod za tekočino, ki so jo dodajali dizelskemu gorivu za goljufanje pri meritvah nedovoljenih snovi v izpuhih.

V nobeni od osumljenih avtomobilskih družb niso odgovorili na vprašanja novinarjev, Spiegel in drugi mediji pa so izvedeli, da sta družbi Volkswagen in Daimler preiskovalcem že priznali kartelno dogovarjanje. Poznavalci menijo, da si s tem podjetji prizadevata za zmanjšanje škode, saj je evropska komisija podjetjem, ki so kršitev priznala, pogosto naložila nižje kazni.

Kazen za kršenje konkurenčne zakonodaje lahko doseže do deset odstotkov letnih prihodkov. Nemške avtomobilske družbe so lani imele 546 milijard evrov prodajnih prihodkov in skupno 800 tisoč zaposlenih.

Spomnimo, evropska komisija je družbi Daimler lani izrekla kazen v višini milijarde dolarjev, ker se je s tremi evropskimi konkurenti dogovarjala o cenah tovornjakov.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AVTO
Novice
Novice Spor zaradi kartelnih dogovarjanj: BMW ustavil projekte z Daimlerjem

Za tak korak so se odločili, saj naj bi konkurent Daimler organom razkril kartelno dogovarjanje med nemškimi proizvajalci avtomobilov

AVTO
Novice
Novice Dizelski kartel: BMW zanikal obtožbe, VW sklical izredno sejo

Podrobnosti o kartelnem dogovarjanju avtomobilskih proizvajalcev še vedno nejasne. Te bodo tudi težko dokazljive, saj je meja med...

AVTO
Novice
Novice Je afera Dieselgate ustvarila nov kartel?

Volkswagen, Audi, BMW in Porsche naj bi sklenili kartelni dogovor o oblikovanju cen sistemov za čiščenje dizelskih motorjev, poroča...

AVTO
Posel
Posel Daimler: leta 2025 bo električni avto stal enako kot klasični 5

Smarti bodo od leta 2020 vozili le na elektriko, za doseganje visoke dobičkovne marže pa bo moral Daimler zaradi visokih stroškov...

AVTO
Posel
Posel Volkswagen v novem škandalu: posojilo EIB naj bi dobili z goljufijo 4

Še en udarec za nemško avtomobilsko industrijo

FINANCE
Članki
Članki Dobra novica: Evroposlanci podprli znižanje DDV za e-knjige in digitalne naročnine 1

Če bodo spremembo sredi meseca potrdile še države članice, e-knjige in digitalne naročnine ne bodo več obdavčene višje kot tiskane...

FINANCE
Članki
Članki Prelom: ECB je začela opuščati spodbujevalne ukrepe – kaj to pomeni za ceno vaših posojil? 2

Šef ECB Mario Draghi sporoča: ECB bo kmalu, že januarja 2018 začela opuščati spodbujevalne ukrepe, s katerimi je doslej trg zalivala...