Manager

Ameriški prevzem slovenske Zemante

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
Manager
ManagerRedakcija Finance Managerja Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
FINANCE
Manager
TOP 101 na enem mestu
Manager
ManagerBojana Humar TOP 101 na enem mestu

Kdo je prvi med največjimi in najboljšimi, kdo je presenečenje med novinci, kdo je z devetimi zaposlenimi ustvaril 80 milijonov dobička, kdo bo letos vlagal in zaposloval, kdo je skopal največjo luknjo …

27.07.2017 22:30
Čas branja: 1 min
Ameriški prevzem slovenske Zemante
Ustanovitelja Zemante Andraž Tori (levo) in Boštjan Špetič sta veliko pripomogla k razvoju slovenske start-up scene. V sredini Ori Lahav, soustanovitelj prevzemnika Outbrain. Foto: Arhiv Zemante Foto: Arhiv Zemante

Prodaja Zemante, ki sta jo leta 2007 ustanovila Boštjan Špetič in Andraž Tori, je prvi primer prodaje (»izhoda«) slovenskega start-upa, podprtega s tveganim kapitalom. Kupec je podjetje Outbrain, upravitelj največje svetovne platforme za odkrivanje oglasne vsebine, višina kupnine pa ni znana.

Ameriško podjetje Outbrain sta leta 2006 ustanovila Izraelca Ori Lahav in Yaron Galai. Outbrain je platforma, ki podjetjem oziroma blagovnim znamkam omogoča, da svojo promocijsko vsebino oglašujejo na straneh tako imenovanih založnikov, ki imajo večje število obiskovalcev. Prihodke od takih oglasov si deli z založnikom. Med večjimi uporabniki so CNN, Fox News, Sky, Bild in Spiegel. Po trditvah Orija Lahava mesečno dosežejo več kot pol milijarde ljudi, ki jim prikažejo okoli 200 milijard različnih vsebinskih priporočil.

Tudi Zemanta deluje v svetu tako imenovanega vsebinskega ali izvornega oglaševanja; razvili so platformo, ki velikim oglaševalcem omogoča, da laže organizirajo vsebino, jo prilagodijo posameznim formatom, najdejo ustrezno oglaševalsko mrežo – kot je Outbrain – in prek enotnega vmesnika spremljajo učinkovitost kampanje.

Zemanta je za svoje delovanje pred leti skupno zbrala blizu devet milijonov dolarjev tveganega kapitala od štirih tujih skladov, ki so zdaj svoje vložke unovčili. Za koliko, ostaja skrivnost. O njenem poslovanju lahko samo ugibamo, v Sloveniji je namreč lani ustvarila le dober milijon evrov prihodkov in večino prihodkov po besedah Boštjana Špetiča ustvari v ZDA, kjer ima sedež. Špetič pravi, da sta bila s soustanoviteljem Andražem Torijem do prevzema največja posamična lastnika, a podrobnosti ne razkriva.

Zemanta velja za enega prvih slovenskih tehnoloških start-upov. Na začetku so se ukvarjali z razvojem pametnih pomočnikov, ki so blogarjem pomagali pri pisanju in opremljanju vsebin. To dejavnost so septembra lani za neznano vsoto prodali podjetju Sovrn iz Kolorada. Tudi po prodaji celotnega podjetja bo razvojna ekipa ostala v Ljubljani, pravi Špetič.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Transport in logistika
To so slovenski transportni projekti, zmagovalci razpisa CEF
Transport in logistika
Transport in logistikaNataša Koražija To so slovenski transportni projekti, zmagovalci razpisa CEF

Konec julija so pri evropski komisiji odobrili 63 milijonov evrov nepovratnega denarja za sofinanciranje 11 slovenskih transportnih projektov

FINANCE
Dober čas za prodajo podjetja?
Finance
Jure Ugovšek Dober čas za prodajo podjetja?

Zagotovo je slovensko podjetje danes lažje prodati po višjih večkratnikih kot pred leti, a po drugi strani nič kaj ne kaže, da bo v prihodnje kaj drugače.

FINANCE
Vlagatelj Maks
Maksov piknik vlagateljev: resna vlagateljska vprašanja ob sproščenem ozračju
FINANCE
V španski BPE izbrisali »podrejence« brez nadomestila; svetovni mediji: V EU je to prvič!
Finance
Tadej Kotnik V španski BPE izbrisali »podrejence« brez nadomestila; svetovni mediji: V EU je to prvič! 5

Prej ali slej se je moralo (spet) zgoditi: tokrat so v španski Banco Popular Español (BPE) bojda ugotovili takó slabo stanje, da so vse njene dotedanje delničarje in imetnike podrejenih obveznic izbrisali brez nadomestila. Globalni finančni mediji so ta izbris razglasili za »prvega« v EU in ga nekateri tudi pohvalili, a glavna dejstva propada BPE za zdaj ostajajo v megli.

FINANCE
Ni dovolj, da le zasveti žarnica v glavi
Finance
Špela Mikuš Ni dovolj, da le zasveti žarnica v glavi

Marsikdo sliši za uspešno podjetje, uspešno idejo in si reče: »Tega bi se tudi jaz spomnil.« Pa se ni. Spomnil se je nekdo drug in s tem zaslužil.

IZVOZNIKI
Novice
Hitri pregled tedna: Nemcem in Avstrijcem brexit prinaša delovna mesta, Srbi pa rešujejo Fiatovo naložbo
Izvozniki.si
NoviceAnja Zaletel Hitri pregled tedna: Nemcem in Avstrijcem brexit prinaša delovna mesta, Srbi pa rešujejo Fiatovo naložbo

Izbrali smo nekaj dogodkov, ki so v preteklem tednu dni zaznamovali dogajanje v državah okoli nas

FINANCE
Tako se dela posel v kmetijstvu
PRO
Finance
Podjetno kmetijstvo 2024
Uredništvo Agrobiznisa Tako se dela posel v kmetijstvu (PRO)

V posebni reviji (Podjetno kmetijstvo) predstavljamo uspešne zgodbe s podeželja. Učijo nas, da je možno tudi v zahtevnih časih ustvarjati dodano vrednost. Brezplačno si jo lahko prenesete prek obrazca spodaj.