Manj čakanja na cestah, kilometri v rabljenih avtih, nadzor nad poslanci - kaj imajo s tem odprti podatki Manj čakanja na cestah, kilometri v rabljenih avtih, nadzor nad poslanci - kaj imajo s tem odprti podatki Tudi zaradi rešitev, ki temeljijo na prosto dostopnih podatkih, se vinogradniki lažje odločijo, kdaj škropiti, kupci rabljenih vozil hitreje prepoznajo goljufe, Rimljani imajo boljši pregled nad kakovostjo šol, Evropejci pa manj čakamo v gneči na cestah. Trg odprtih podatkov v EU je vreden 184 milijard evrov in bo po napovedih hitro rasel.
Imamo podatke o vsem mogočem, zakaj jih ne izkoristimo bolje v javno dobro? Imamo podatke o vsem mogočem, zakaj jih ne izkoristimo bolje v javno dobro? Dober primer uporabe prosto dostopnih podatkov je portal Avtolog.si, prek katerega je mogoče preveriti podatke o rabljenem vozilu, če ga kupujete, recimo kilometrih in prejšnjih lastništvih.
(intervju) Matjaž Čemažar, šef Domela: Z naložbami gremo s polno paro naprej (intervju) Matjaž Čemažar, šef Domela: Z naložbami gremo s polno paro naprej Predsednik uprave Domela o pol manjših naročilih avtomobilske industrije, o tem, kako pri glavnih naložbah ne popuščajo, o zanimivem novem ameriškem poslu in pomoči države, od katere bodo odvisni odpuščanja in poslovni izid.
Delnice bank kot da bi bile kužne. Do kdaj? Delnice bank kot da bi bile kužne. Do kdaj? Dokler se ne razjasni splošno okrevanje povpraševanja, je varneje razmišljati o delnicah v drugih panogah.
(intervju) Slovenka na Forbesovem seznamu naj evropskih umetnikov (intervju) Slovenka na Forbesovem seznamu naj evropskih umetnikov Ilustratorka in oblikovalka Alja Horvat svoje slike in vzorce uspešno prodaja tako velikim modnim znamkam kot spletnim kupcem po vsem svetu. Poslovna revija Forbes jo je letos uvrstila med 30 pomembnih evropskih umetnikov, mlajših od 30 let. 

Sandi Češko osvaja Poljsko

Čas branja: 1 min
27.07.2017  20:30
Sandi Češko osvaja Poljsko
Sandi Češko, predsednik uprave skupine Studio Moderna, je ob nakupu poljske TV-družbe Mango Home Shopping TV povedal, da postaja poljski trg vse pomembnejši za njihovo neposredno prodajo. Foto: Barbara Reya

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Studio Moderna dodaj
Mango dodaj
Sandi Češko dodaj
Alibaba dodaj

Skupina Studio Moderna, ki se ukvarja s prodajo izdelkov po televiziji in spletu, je kupila poljsko podjetje Mango Home Shopping TV. Prvi mož skupine Sandi Češko v pogovoru za časnik Delo ni razkril nakupne cene, je pa izjavil, da bo lastna televizija s 24-urnim programom Studiu Moderni omogočila krepko povečanje prodaje na Poljskem.

Studio Moderna je ob tem sklenil tudi dogovor o strateškem sodelovanju s prejšnjo lastnico Mango TV, to je s poljsko-ameriško komercialno mrežo TVN. Ta je zanimiva, ker je v lasti družbe Scripss Networks, ki je tudi lastnica Food Channela, Travel Channela in še nekatere drugih tovrstnih programov.

Poljski nakup sodi v tržno preusmerjanje skupine Studio Moderna, ki ima sedež na Nizozemskem. Še pred nekaj leti so namreč največ izdelkov prodali na ruskem in ukrajinskem trgu, kjer se je zaradi upada naftnih cen in politične krize kupna moč močno zmanjšala in so zato manjši tudi prihodki Studia Moderna – v Rusiji kar za polovico.

Na ruskem trgu so imeli dodatne težave, ker so skladišče in pripravo paketov oddali zunanjemu izvajalcu, ki tej nalogi ni bil kos. »Po šestih mesecih smo skladišče prevzeli sami in danes je to eden najboljših logističnih centrov za direktno prodajo v Rusiji,« je povedal Češko in to podkrepil s podatkom, da so podpisali pogodbe o sodelovanju z Alibabo in vrsto velikih ruskih spletnih podjetij.

O današnjih razmerah pa je Češko povedal: »Kriza je mimo, imamo še posamezne težave, nasploh pa skupina posluje dobro. Tako lani kot v prvem letošnjem polletju imamo dvoštevilčno rast prihodkov.« Skupina Studio Moderna bo letos dosegla okrog pol milijarde evrov prihodkov. Ruski trg nadomeščajo z drugimi in bodo prihodnje leto vstopili še na nemški trg.

L. J., povzeto po Delu


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
MANAGER
Manager
Manager Lomilci koronakrize: ta podjetja so odporna proti virusu

Poiskali smo podjetja, ki so kljub gospodarskemu mrku ohranila naročila ali pa celo pridobila nove kupce

MANAGER
Manager
Manager Warren Buffett ne kupuje, Bank of America čaka novo dno 1

V tečaje na newyorški borzi je vgrajenega preveč optimizma, da bi bilo to vzdržno, ocenjuje ameriška banka

MANAGER
Manager
Manager Dočakali smo maj, čas sprostitve in krutega obračuna. Kaj sledi? 6

Jesen 2021 bo zlata. Tedaj bo zavladala nova normala in črepinje bodo pobrane.

MANAGER
Manager
Manager Merklova gre nad Kurza, Kurz nad Janšo, vsi pa nad ZDA in Kitajce 4

V EU si bomo nagajali, vsi pa bomo proti Kaliforniji in Kitajski.

MANAGER
Manager
Manager Tesla prehiteva po desni, a Volkswagen že stopa na plin 3

Elon Musk premaguje borzo, »butasto« kalifornijsko koronazaporo, a ni edini, ki se pripravlja na vojno za kupce avtov.

MANAGER
Manager
Manager Spoznajte inštruktorja matematike, ki je postal milijarder 3

Kako se je indijski matematik Bidžu Ravendran s startupom za spletno izobraževanje letos uvrstil med najbogatejše ljudi na svetu.

MANAGER
Manager
Manager Menedžerske veteranke in veterani o lekcijah iz krize ob razpadu Jugoslavije 2

Vse krize so različno grde: kako so podjetja preživela izgubo trgov in več zaporednih let krčenja BDP in kateri nauki te krize so še...

MANAGER
Manager
Manager Kako se na sezono pripravljajo turistične kmetije – dva primera

Že prihodnji teden bi vrata lahko odprli tudi manjši ponudniki prenočitev. To je dobra novica za turistične kmetije. Pogledali smo,...