Manj čakanja na cestah, kilometri v rabljenih avtih, nadzor nad poslanci - kaj imajo s tem odprti podatki Manj čakanja na cestah, kilometri v rabljenih avtih, nadzor nad poslanci - kaj imajo s tem odprti podatki Tudi zaradi rešitev, ki temeljijo na prosto dostopnih podatkih, se vinogradniki lažje odločijo, kdaj škropiti, kupci rabljenih vozil hitreje prepoznajo goljufe, Rimljani imajo boljši pregled nad kakovostjo šol, Evropejci pa manj čakamo v gneči na cestah. Trg odprtih podatkov v EU je vreden 184 milijard evrov in bo po napovedih hitro rasel.
Imamo podatke o vsem mogočem, zakaj jih ne izkoristimo bolje v javno dobro? Imamo podatke o vsem mogočem, zakaj jih ne izkoristimo bolje v javno dobro? Dober primer uporabe prosto dostopnih podatkov je portal Avtolog.si, prek katerega je mogoče preveriti podatke o rabljenem vozilu, če ga kupujete, recimo kilometrih in prejšnjih lastništvih.
(intervju) Matjaž Čemažar, šef Domela: Z naložbami gremo s polno paro naprej (intervju) Matjaž Čemažar, šef Domela: Z naložbami gremo s polno paro naprej Predsednik uprave Domela o pol manjših naročilih avtomobilske industrije, o tem, kako pri glavnih naložbah ne popuščajo, o zanimivem novem ameriškem poslu in pomoči države, od katere bodo odvisni odpuščanja in poslovni izid.
Delnice bank kot da bi bile kužne. Do kdaj? Delnice bank kot da bi bile kužne. Do kdaj? Dokler se ne razjasni splošno okrevanje povpraševanja, je varneje razmišljati o delnicah v drugih panogah.
(intervju) Slovenka na Forbesovem seznamu naj evropskih umetnikov (intervju) Slovenka na Forbesovem seznamu naj evropskih umetnikov Ilustratorka in oblikovalka Alja Horvat svoje slike in vzorce uspešno prodaja tako velikim modnim znamkam kot spletnim kupcem po vsem svetu. Poslovna revija Forbes jo je letos uvrstila med 30 pomembnih evropskih umetnikov, mlajših od 30 let. 

Alitalii iščejo rešitelja

Čas branja: 1 min
27.07.2017  20:30
Alitalii iščejo rešitelja
3 milijarde evrov so presegle nakopičene izgube italijanske letalske družbe Alitalia, ki že deset let ni letela z dobičkom.

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Alitalia dodaj
CAI dodaj
Poste Italiane dodaj
UniCredit dodaj
Air France dodaj

Nezavezujoče ponudbe za nakup družbe Compagnia aerea Alitalia (CAI), 51-odstotne lastnice letalske družbe Alitalia, je po poročanju italijanskega tiska oddalo 13 interesentov. Prodajni postopek vodi izredni državni upravitelj, ki ga je imenovala vlada na začetku maja, ko je družba zaprosila za zaščito po italijanskih stečajnih predpisih.

Delničarke družbe CAI so upnice z Inteso Sanpaolo, Poste Italiane in Unicreditom na čelu, nekaj čez sedem odstotkov pa ima družba Air France-KLM, s katero Alitalia sodeluje v poslovni povezavi Sky Team. Družbo CAI so ustanovili leta 2008 ob predhodnem prestrukturiranju Alitalie. Leta 2014 je 49-odstotni delež Alitalie z 1,76 milijarde dolarjev vredno dokapitalizacijo pridobila dubajska družba Etihad.

Italijanska letalska družba vse od leta 2008 ni dosegla dobička, njeni dolgovi so presegli že tri milijarde evrov, vsak mesec pa ustvari novih sto milijonov evrov izgube. Na drugi strani so sindikati zavrnili vse predloge za prestrukturiranje, ker bi vključevali znižanje plač in odpuščanje. Zato so lastniki maja zaprosili za zaščito po stečajnih predpisih. Vlada zaradi omejitev državnih pomoči ni mogla drugega kot zagotoviti 600 milijonov evrov premostitvenega posojila, da bi Alitalia preživela do oktobra, ko se mora prodajni postopek končati.

Za nakup se zanimajo številne letalske družbe, med njimi Etihad, ki je že solastnik, pa Ryanair, Easyjet, Air France, Delta Air Lines, British Airways, Turkish Airways, China Airways in IAG, lastnik Iberie, ter nekaj naložbenih skladov. Vendar je pričakovati trda pogajanja z vlado, kar napoveduje izjava predsednika Ryanairove uprave Michaela O'Learyja: »Za Alitalijo se zanimamo samo, če bomo imeli proste roke, da izvedemo temeljito prestrukturiranje. To pomeni, da se italijanska vlada odreče kakršnemukoli vmešavanju, sindikati pa se bodo morali soočiti z realnostjo.«

Če Alitalia do oktobra ne bo dobila novega večinskega lastnika, se po mnenju izrednega upravitelja ne bo mogoče izogniti stečaju, ki bi pomenil izgubo okrog 12 tisoč delovnih mest v Alitalii in približno prav toliko pri njenih partnerjih.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
MANAGER
Manager
Manager Lomilci koronakrize: ta podjetja so odporna proti virusu

Poiskali smo podjetja, ki so kljub gospodarskemu mrku ohranila naročila ali pa celo pridobila nove kupce

MANAGER
Manager
Manager Warren Buffett ne kupuje, Bank of America čaka novo dno 1

V tečaje na newyorški borzi je vgrajenega preveč optimizma, da bi bilo to vzdržno, ocenjuje ameriška banka

MANAGER
Manager
Manager Dočakali smo maj, čas sprostitve in krutega obračuna. Kaj sledi? 6

Jesen 2021 bo zlata. Tedaj bo zavladala nova normala in črepinje bodo pobrane.

MANAGER
Manager
Manager Merklova gre nad Kurza, Kurz nad Janšo, vsi pa nad ZDA in Kitajce 4

V EU si bomo nagajali, vsi pa bomo proti Kaliforniji in Kitajski.

MANAGER
Manager
Manager Tesla prehiteva po desni, a Volkswagen že stopa na plin 3

Elon Musk premaguje borzo, »butasto« kalifornijsko koronazaporo, a ni edini, ki se pripravlja na vojno za kupce avtov.

MANAGER
Manager
Manager Spoznajte inštruktorja matematike, ki je postal milijarder 3

Kako se je indijski matematik Bidžu Ravendran s startupom za spletno izobraževanje letos uvrstil med najbogatejše ljudi na svetu.

MANAGER
Manager
Manager Menedžerske veteranke in veterani o lekcijah iz krize ob razpadu Jugoslavije 2

Vse krize so različno grde: kako so podjetja preživela izgubo trgov in več zaporednih let krčenja BDP in kateri nauki te krize so še...

MANAGER
Manager
Manager Kako se na sezono pripravljajo turistične kmetije – dva primera

Že prihodnji teden bi vrata lahko odprli tudi manjši ponudniki prenočitev. To je dobra novica za turistične kmetije. Pogledali smo,...