Manj čakanja na cestah, kilometri v rabljenih avtih, nadzor nad poslanci - kaj imajo s tem odprti podatki Manj čakanja na cestah, kilometri v rabljenih avtih, nadzor nad poslanci - kaj imajo s tem odprti podatki Tudi zaradi rešitev, ki temeljijo na prosto dostopnih podatkih, se vinogradniki lažje odločijo, kdaj škropiti, kupci rabljenih vozil hitreje prepoznajo goljufe, Rimljani imajo boljši pregled nad kakovostjo šol, Evropejci pa manj čakamo v gneči na cestah. Trg odprtih podatkov v EU je vreden 184 milijard evrov in bo po napovedih hitro rasel.
Imamo podatke o vsem mogočem, zakaj jih ne izkoristimo bolje v javno dobro? Imamo podatke o vsem mogočem, zakaj jih ne izkoristimo bolje v javno dobro? Dober primer uporabe prosto dostopnih podatkov je portal Avtolog.si, prek katerega je mogoče preveriti podatke o rabljenem vozilu, če ga kupujete, recimo kilometrih in prejšnjih lastništvih.
(intervju) Matjaž Čemažar, šef Domela: Z naložbami gremo s polno paro naprej (intervju) Matjaž Čemažar, šef Domela: Z naložbami gremo s polno paro naprej Predsednik uprave Domela o pol manjših naročilih avtomobilske industrije, o tem, kako pri glavnih naložbah ne popuščajo, o zanimivem novem ameriškem poslu in pomoči države, od katere bodo odvisni odpuščanja in poslovni izid.
Delnice bank kot da bi bile kužne. Do kdaj? Delnice bank kot da bi bile kužne. Do kdaj? Dokler se ne razjasni splošno okrevanje povpraševanja, je varneje razmišljati o delnicah v drugih panogah.
(intervju) Slovenka na Forbesovem seznamu naj evropskih umetnikov (intervju) Slovenka na Forbesovem seznamu naj evropskih umetnikov Ilustratorka in oblikovalka Alja Horvat svoje slike in vzorce uspešno prodaja tako velikim modnim znamkam kot spletnim kupcem po vsem svetu. Poslovna revija Forbes jo je letos uvrstila med 30 pomembnih evropskih umetnikov, mlajših od 30 let. 

Nemčija junija z manjšo proizvodnjo in mednarodno menjavo

Čas branja: 2 min
10.08.2017  22:30
Nemčija junija z manjšo proizvodnjo in mednarodno menjavo

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Destatis dodaj

Potem ko so v Nemčiji v ponedeljek objavili, da se je obseg industrijske proizvodnje junija na mesečni ravni prvič letos nepričakovano skrčil, so v torek nemški statistiki sporočili še, da se je junija na mesečni ravni prav tako skrčil tudi obseg nemškega izvoza in uvoza; izvoz prav tako prvič letos.

Uvoz je upadel bolj – za 4,5 odstotka, izvoz pa se je zmanjšal za 2,8 odstotka, kažejo sezonsko prilagojeni podatki nemškega statističnega urada Destatis. Ne eno ne drugo ni ravno spodbudno za številna podjetja z evrskega območja, ki so poslovno navezana na nemško gospodarstvo. Po oceni tržnih analitikov gre tako pri upadu izvoza kot uvoza za tehnično korekcijo, ki je sledila petmesečni rasti. Nekateri ekonomisti pa so ob objavi podatkov vendar na glas razmišljali, ali junijski izvozno-uvozni podatki lahko vnesejo kredibilni dvom o moči nemškega gospodarskega okrevanja.

Hladna prha je tudi podatek o junijskem obsegu industrijske proizvodnje v Nemčiji, ki se je junija na mesečni ravni nepričakovano prvič letos skrčila, in sicer za 1,1 odstotka v primerjavi z majem. Analitiki so namreč predvidevali, da se je nemška industrijska proizvodnja v juniju (malenkostno) povečala. V povprečju so pričakovali 0,2-odstotno rast. V predelovalni industriji se je proizvodnja skrčila za 1,4 odstotka, znotraj nje se je za 3,7 odstotka zmanjšala proizvodnja motornih vozil, prav tako je za 3,7 odstotka upadla proizvodnja strojev in opreme.

Po namenskih skupinah je junijski upad industrijske proizvodnje pripisati predvsem manjši proizvodnji proizvodov za investicije, ki se je na mesečni ravni skrčila za 1,9 odstotka, manjša pa je bila tudi mesečna proizvodnja izdelkov iz drugih namenskih skupin. Na drugi strani so v nemški industriji na medletni ravni ohranili rast proizvodnje, a je bila ta pol manjša kot maja. Maja je namreč dosegla 4,9 odstotka, junija pa se je stopnja rasti znižala na 2,4 odstotka. A. K.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
MANAGER
Manager
Manager Lomilci koronakrize: ta podjetja so odporna proti virusu

Poiskali smo podjetja, ki so kljub gospodarskemu mrku ohranila naročila ali pa celo pridobila nove kupce

MANAGER
Manager
Manager Warren Buffett ne kupuje, Bank of America čaka novo dno 1

V tečaje na newyorški borzi je vgrajenega preveč optimizma, da bi bilo to vzdržno, ocenjuje ameriška banka

MANAGER
Manager
Manager Dočakali smo maj, čas sprostitve in krutega obračuna. Kaj sledi? 6

Jesen 2021 bo zlata. Tedaj bo zavladala nova normala in črepinje bodo pobrane.

MANAGER
Manager
Manager Merklova gre nad Kurza, Kurz nad Janšo, vsi pa nad ZDA in Kitajce 4

V EU si bomo nagajali, vsi pa bomo proti Kaliforniji in Kitajski.

MANAGER
Manager
Manager Tesla prehiteva po desni, a Volkswagen že stopa na plin 3

Elon Musk premaguje borzo, »butasto« kalifornijsko koronazaporo, a ni edini, ki se pripravlja na vojno za kupce avtov.

MANAGER
Manager
Manager Spoznajte inštruktorja matematike, ki je postal milijarder 3

Kako se je indijski matematik Bidžu Ravendran s startupom za spletno izobraževanje letos uvrstil med najbogatejše ljudi na svetu.

MANAGER
Manager
Manager Menedžerske veteranke in veterani o lekcijah iz krize ob razpadu Jugoslavije 2

Vse krize so različno grde: kako so podjetja preživela izgubo trgov in več zaporednih let krčenja BDP in kateri nauki te krize so še...

MANAGER
Manager
Manager Kako se na sezono pripravljajo turistične kmetije – dva primera

Že prihodnji teden bi vrata lahko odprli tudi manjši ponudniki prenočitev. To je dobra novica za turistične kmetije. Pogledali smo,...