Kako se spreminja evropski bančni trg, medtem ko se pri prodaji bank pri nas nič ne premakne Kako se spreminja evropski bančni trg, medtem ko se pri prodaji bank pri nas nič ne premakne Evropske banke se združujejo – velike si utrjujejo položaj, manjše iščejo strateške partnerje, kar je še posebej izrazito v srednji in vzhodni Evropi. Cerarjeva vlada z neprodajo NLB plava proti toku.
Strožji predpisi otežujejo položaj manjšim bankam Strožji predpisi otežujejo položaj manjšim bankam Matej Šimnic iz družbe Alta Invest napoveduje, da lahko število bančnih prevzemov v Evropi doseže rekordno raven.
Če ste za državno NLB, vzemite v službo Cerarja in Mesca Če ste za državno NLB, vzemite v službo Cerarja in Mesca Če zaupate slovenskim politikom, je vaša želja, da NLB ne prodamo, razumljiva in deloma tudi racionalna.
Pičla bilanca Trumpovega prvega leta Pičla bilanca Trumpovega prvega leta Reforma zdravstva, zid na meji z Mehiko, prepoved vstopa muslimanom, znižanje davkov zaznamujejo prvo leto vladanja ameriškega predsednika, njegova nepriljubljenost pa dosega nove višave.
Kdo je človek, ki bo zasedel najvplivnejši položaj finančnega sveta Kdo je človek, ki bo zasedel najvplivnejši položaj finančnega sveta Najverjetnejši novi guverner ameriške centralne banke Jerome Powell bo prvi človek na njenem čelu v zadnjih treh desetletjih, ki ni ekonomist, pa vendarle med njimi uživa visoko podporo. Pravnik, ki je velik del kariere delal v financah, naj ne bi drastično spreminjal začrtanih smernic monetarne politike ZDA.

Nemčija junija z manjšo proizvodnjo in mednarodno menjavo

10.08.2017  22:30
Nemčija junija z manjšo proizvodnjo in mednarodno menjavo

Potem ko so v Nemčiji v ponedeljek objavili, da se je obseg industrijske proizvodnje junija na mesečni ravni prvič letos nepričakovano skrčil, so v torek nemški statistiki sporočili še, da se je junija na mesečni ravni prav tako skrčil tudi obseg nemškega izvoza in uvoza; izvoz prav tako prvič letos.

Uvoz je upadel bolj – za 4,5 odstotka, izvoz pa se je zmanjšal za 2,8 odstotka, kažejo sezonsko prilagojeni podatki nemškega statističnega urada Destatis. Ne eno ne drugo ni ravno spodbudno za številna podjetja z evrskega območja, ki so poslovno navezana na nemško gospodarstvo. Po oceni tržnih analitikov gre tako pri upadu izvoza kot uvoza za tehnično korekcijo, ki je sledila petmesečni rasti. Nekateri ekonomisti pa so ob objavi podatkov vendar na glas razmišljali, ali junijski izvozno-uvozni podatki lahko vnesejo kredibilni dvom o moči nemškega gospodarskega okrevanja.

Hladna prha je tudi podatek o junijskem obsegu industrijske proizvodnje v Nemčiji, ki se je junija na mesečni ravni nepričakovano prvič letos skrčila, in sicer za 1,1 odstotka v primerjavi z majem. Analitiki so namreč predvidevali, da se je nemška industrijska proizvodnja v juniju (malenkostno) povečala. V povprečju so pričakovali 0,2-odstotno rast. V predelovalni industriji se je proizvodnja skrčila za 1,4 odstotka, znotraj nje se je za 3,7 odstotka zmanjšala proizvodnja motornih vozil, prav tako je za 3,7 odstotka upadla proizvodnja strojev in opreme.

Po namenskih skupinah je junijski upad industrijske proizvodnje pripisati predvsem manjši proizvodnji proizvodov za investicije, ki se je na mesečni ravni skrčila za 1,9 odstotka, manjša pa je bila tudi mesečna proizvodnja izdelkov iz drugih namenskih skupin. Na drugi strani so v nemški industriji na medletni ravni ohranili rast proizvodnje, a je bila ta pol manjša kot maja. Maja je namreč dosegla 4,9 odstotka, junija pa se je stopnja rasti znižala na 2,4 odstotka. A. K.

Oznake:   radar Radar: Dostava obvestila ob objavi članka, ki vsebuje oznako.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
MANAGER
Manager
Manager (intervju, Marta Kos Marko) Veliko nemških podjetij sploh še ni slišalo za Luko Koper 26

Z odhajajočo veleposlanico Slovenije v Nemčiji Marto Kos Marko o gospodarskih priložnostih v Nemčiji, političnih razmerah – pa tudi...

FINANCE
Članki
Članki Umetnost nemškega presežka 1

V primeru Nemčije bi njen cilj ne smel biti neposredno obravnavanje neravnovesja na tekočem računu, temveč zvišanje ravni donosnosti...

FINANCE
Članki
Članki Dobra novica: Evroposlanci podprli znižanje DDV za e-knjige in digitalne naročnine 1

Če bodo spremembo sredi meseca potrdile še države članice, e-knjige in digitalne naročnine ne bodo več obdavčene višje kot tiskane...

FINANCE
Članki
Članki Analiza: V kakšni formi je Nemčija in kaj ji priporoča Mednarodni denarni sklad

Pri Mednarodnem denarnem skladu (MDS) so Nemčiji namenili enako priporočilo kot evropska komisija: nemška vlada naj pospeši državne...

AVTO
Posel
Posel Tesla model 3 predčasno v proizvodnjo

Ameriški proizvajalec električnih avtomobilov Tesla je dva tedna pred načrtovanim datumom zagnal proizvodnjo modela 3, prvega hišnega...

AVTO
Posel
Posel Kaj oblaki nad nemško avtomobilsko industrijo pomenijo za proizvajalce avtomobilskih delov

Upada prodaja dizelskih vozil, prav tako cene delnic avtomobilskih proizvajalcev

FINANCE
Nova japonska naložba: Zaposlovali bomo kemike, inženirje, mehanike, električarje in tiste, ki znajo delati 7

Japonski Sumitomo je neuradno najbližje lokaciji v Logatcu – kaj prinaša v Slovenijo?