Direktorji, tako lahko s svojim digitalnim profilom koristite podjetju Direktorji, tako lahko s svojim digitalnim profilom koristite podjetju Richard Branson, Bill Gates, Elon Musk, Ariana Huffington so uspešni podjetniki, ki jim je skupno tudi to, da razumejo vpliv družabnih omrežij. So sicer izjeme, direktorji po svetu, tudi v Sloveniji, se Twitterja, LinkedIna ali Facebooka še vedno izogibajo v velikem loku, a to ni dobro ne za njihovo podobo ne za posel, ugotavljajo strokovnjaki.
Ruski podjetnik in fizik, ki na Bledu načrtuje znanstveni Disneyland Ruski podjetnik in fizik, ki na Bledu načrtuje znanstveni Disneyland Ruski poslovnež z veseljem do znanosti Anton Popov po Antimuzeju – Deželi fizike, ki ga je postavil na Bledu, napoveduje še Znanstveni park. Piramida, kjer se bo iskrilo tudi med investitorji in inovatorji, bo postala ena od turističnih znamenitosti, ki jo bo treba obiskati, napoveduje.
Kako je kitajski ponudnik prevozov prehitel Uber in osvaja svet Kako je kitajski ponudnik prevozov prehitel Uber in osvaja svet Skoraj vsak Evropejec je že slišal za Uber, redkokateri pa za Didi Chuxing. A to se utegne v prihodnosti spremeniti. Kitajski ponudnik prevozov je z zadnjimi nakupi navzoč že na petih celinah in dosega eksplozivno rast. V čem je boljši od konkurence?
Guggenheim – muzej, ki je iz neuglednega mesta naredil svetovno turistično meko Guggenheim – muzej, ki je iz neuglednega mesta naredil svetovno turistično meko Imenovali so ga največja igrača na svetu in čudež v Bilbau. Samo zaradi te »viharne« stavbe je nekoč neugledna baskovska prestolnica Bilbao v severni Španiji postala turistična meka. Avtor fantastične fluidne konstrukcije iz titana je ameriško-kanadski arhitekt Frank Gehry, ki je z muzejem moderne umetnosti postavil mejnik v zgodovini sodobne arhitekture kot gonila gospodarskega razvoja.

Za Gorenjsko banko le dve ponudbi z nižjo ceno od pričakovane

10.08.2017  20:00
Za Gorenjsko banko le dve ponudbi z nižjo ceno od pričakovane
230 evrov za delnico Gorenjske banke ponuja ameriški finančni sklad Apollo, lastnik NKBM, 280 evrov pa ponuja AIK banka Miodraga Kostića, ki ima v lasti petino Gorenjske banke, je poročalo Delo.

Zavezujoči ponudbi za nakup 55-odstotnega deleža Gorenjske banke sta oddala le ameriški finančni sklad Apollo, ki je lastnik NKBM, in srbski tajkun Miodrag Kostić oziroma njegova AIK banka. Sklad Apollo naj bi v zavezujoči ponudbi ponudil 230 evrov za delnico, AIK banka, ki ima v lasti petino Gorenjske banke, pa 280 evrov, je poročalo Delo. Obe ponudbi sta nižji od najnižje sprejemljive prodajne cene, ki jo je konzorcij prodajalcev pod vodstvom Save določil pri 289 evrih za delnico oziroma pri likvidacijski vrednosti delnice Gorenjske banke.

Oba zainteresirana kupca sta postavila tudi dodatne zahteve. Kot je razkrilo Delo, naj bi bila med njimi tudi znižanje kupnine za morebitno kazen, ki Gorenjski banki grozi zaradi kazenske ovadbe Banke Slovenije. V Banki Slovenije so namreč prepričani, da je v poslih, povezanih z izstopom Gorenjske banke in nemškega Siemensa iz lastništva kranjskega Iskratela leta 2009, Gorenjska banka pridobila protipravno korist v višini skoraj 20 milijonov evrov. Sklep o uvedbi sodne preiskave sicer še ni pravnomočen, banka se je proti njemu pritožila.

Gorenjska banka je naprodaj predvsem zato, ker njen največji lastnik, potopljeni finančni holding Sava (ta ima 37 odstotkov banke), s to ne sme razpolagati. Natančneje, Banka Slovenije je septembra 2015 Savi, ker je bila ta finančno prešibka za lastnico banke, odvzela dovoljenje za kvalificirani delež v Gorenjski banki. Odvzem je veljal za celotni delež, ki je takrat znašal dobrih 44 odstotkov. Sava bi morala po odločbi Banke Slovenije svoj delež v Gorenjski banki prodati do konca aprila lani. Pa ga ni. Zato je sledil nov ukrep: odvzem vseh glasovalnih pravic. Ta velja še danes.

Gorenjska banka je v prvem polletju 2017 ustvarila 5,3 milijona evrov dobička iz rednega delovanja in 3,6 milijona evrov čistega dobička, danes sporočajo iz banke. Kapitalska ustreznost banke je 17,1-odstotna.

Oznake:   radar Radar: Dostava obvestila ob objavi članka, ki vsebuje oznako.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Dva tedna za prodajo Gorenjske banke: bo sploh prodana? 2

Kakšni sta ponudbi in zakaj je Telekom in Kolektor nista oddala?

FINANCE
Tri tedne za brskanje po Gorenjski banki: kdo gre v skrbni pregled?

Tega za zdaj ne vedo niti lastniki, ki prodajajo banko

FINANCE
Članki
Članki Čigava bo Gorenjska banka?

Roki za posamezne faze prodaje Gorenjske banke zelo tesni

FINANCE
Je prevzemna bitka za Gorenjsko banko lahko priložnost za malega vlagatelja? 2

Delnice Gorenjske banke je bilo danes na borzi mogoče kupiti po ceni, nižji od najnižje možne prevzemne; delničarji si lahko obetajo...

FINANCE
Kaj je zdaj s prodajo Gorenjske banke? 1

Vsi štirje ponudniki so v skrbnem pregledu zelo aktivni, pravijo naši viri: kakšne bodo ponudbe?

FINANCE
Slovenija
Slovenija Kdo bo novi lastnik Gorenjske banke? 5

Miodrag Kostić proti Telekomu »nacionale«

FINANCE
Začenja se prodaja Gorenjske banke: kaj vse dobi Miodrag Kostić, če jo kupi 4

Kostićeva AIK banka menda najresnejši interesent, štrene ji lahko zmešajo skladi