Kako se spreminja evropski bančni trg, medtem ko se pri prodaji bank pri nas nič ne premakne Kako se spreminja evropski bančni trg, medtem ko se pri prodaji bank pri nas nič ne premakne Evropske banke se združujejo – velike si utrjujejo položaj, manjše iščejo strateške partnerje, kar je še posebej izrazito v srednji in vzhodni Evropi. Cerarjeva vlada z neprodajo NLB plava proti toku.
Strožji predpisi otežujejo položaj manjšim bankam Strožji predpisi otežujejo položaj manjšim bankam Matej Šimnic iz družbe Alta Invest napoveduje, da lahko število bančnih prevzemov v Evropi doseže rekordno raven.
Če ste za državno NLB, vzemite v službo Cerarja in Mesca Če ste za državno NLB, vzemite v službo Cerarja in Mesca Če zaupate slovenskim politikom, je vaša želja, da NLB ne prodamo, razumljiva in deloma tudi racionalna.
Pičla bilanca Trumpovega prvega leta Pičla bilanca Trumpovega prvega leta Reforma zdravstva, zid na meji z Mehiko, prepoved vstopa muslimanom, znižanje davkov zaznamujejo prvo leto vladanja ameriškega predsednika, njegova nepriljubljenost pa dosega nove višave.
Kdo je človek, ki bo zasedel najvplivnejši položaj finančnega sveta Kdo je človek, ki bo zasedel najvplivnejši položaj finančnega sveta Najverjetnejši novi guverner ameriške centralne banke Jerome Powell bo prvi človek na njenem čelu v zadnjih treh desetletjih, ki ni ekonomist, pa vendarle med njimi uživa visoko podporo. Pravnik, ki je velik del kariere delal v financah, naj ne bi drastično spreminjal začrtanih smernic monetarne politike ZDA.

Za Gorenjsko banko le dve ponudbi z nižjo ceno od pričakovane

10.08.2017  20:00
Za Gorenjsko banko le dve ponudbi z nižjo ceno od pričakovane
230 evrov za delnico Gorenjske banke ponuja ameriški finančni sklad Apollo, lastnik NKBM, 280 evrov pa ponuja AIK banka Miodraga Kostića, ki ima v lasti petino Gorenjske banke, je poročalo Delo.

Zavezujoči ponudbi za nakup 55-odstotnega deleža Gorenjske banke sta oddala le ameriški finančni sklad Apollo, ki je lastnik NKBM, in srbski tajkun Miodrag Kostić oziroma njegova AIK banka. Sklad Apollo naj bi v zavezujoči ponudbi ponudil 230 evrov za delnico, AIK banka, ki ima v lasti petino Gorenjske banke, pa 280 evrov, je poročalo Delo. Obe ponudbi sta nižji od najnižje sprejemljive prodajne cene, ki jo je konzorcij prodajalcev pod vodstvom Save določil pri 289 evrih za delnico oziroma pri likvidacijski vrednosti delnice Gorenjske banke.

Oba zainteresirana kupca sta postavila tudi dodatne zahteve. Kot je razkrilo Delo, naj bi bila med njimi tudi znižanje kupnine za morebitno kazen, ki Gorenjski banki grozi zaradi kazenske ovadbe Banke Slovenije. V Banki Slovenije so namreč prepričani, da je v poslih, povezanih z izstopom Gorenjske banke in nemškega Siemensa iz lastništva kranjskega Iskratela leta 2009, Gorenjska banka pridobila protipravno korist v višini skoraj 20 milijonov evrov. Sklep o uvedbi sodne preiskave sicer še ni pravnomočen, banka se je proti njemu pritožila.

Gorenjska banka je naprodaj predvsem zato, ker njen največji lastnik, potopljeni finančni holding Sava (ta ima 37 odstotkov banke), s to ne sme razpolagati. Natančneje, Banka Slovenije je septembra 2015 Savi, ker je bila ta finančno prešibka za lastnico banke, odvzela dovoljenje za kvalificirani delež v Gorenjski banki. Odvzem je veljal za celotni delež, ki je takrat znašal dobrih 44 odstotkov. Sava bi morala po odločbi Banke Slovenije svoj delež v Gorenjski banki prodati do konca aprila lani. Pa ga ni. Zato je sledil nov ukrep: odvzem vseh glasovalnih pravic. Ta velja še danes.

Gorenjska banka je v prvem polletju 2017 ustvarila 5,3 milijona evrov dobička iz rednega delovanja in 3,6 milijona evrov čistega dobička, danes sporočajo iz banke. Kapitalska ustreznost banke je 17,1-odstotna.

Oznake:   radar Radar: Dostava obvestila ob objavi članka, ki vsebuje oznako.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Dva tedna za prodajo Gorenjske banke: bo sploh prodana? 2

Kakšni sta ponudbi in zakaj je Telekom in Kolektor nista oddala?

FINANCE
Gorenjska banka: lastniki čakajo, ali bo kdo dvignil ponudbo

Sava & Co. se bodo počasi morali odločiti: prodati ali ne

FINANCE
Tri tedne za brskanje po Gorenjski banki: kdo gre v skrbni pregled?

Tega za zdaj ne vedo niti lastniki, ki prodajajo banko

FINANCE
Članki
Članki Čigava bo Gorenjska banka?

Roki za posamezne faze prodaje Gorenjske banke zelo tesni

FINANCE
Je prevzemna bitka za Gorenjsko banko lahko priložnost za malega vlagatelja? 2

Delnice Gorenjske banke je bilo danes na borzi mogoče kupiti po ceni, nižji od najnižje možne prevzemne; delničarji si lahko obetajo...

FINANCE
Kaj je zdaj s prodajo Gorenjske banke? 1

Vsi štirje ponudniki so v skrbnem pregledu zelo aktivni, pravijo naši viri: kakšne bodo ponudbe?

FINANCE
Slovenija
Slovenija Kdo bo novi lastnik Gorenjske banke? 5

Miodrag Kostić proti Telekomu »nacionale«