Manj čakanja na cestah, kilometri v rabljenih avtih, nadzor nad poslanci - kaj imajo s tem odprti podatki Manj čakanja na cestah, kilometri v rabljenih avtih, nadzor nad poslanci - kaj imajo s tem odprti podatki Tudi zaradi rešitev, ki temeljijo na prosto dostopnih podatkih, se vinogradniki lažje odločijo, kdaj škropiti, kupci rabljenih vozil hitreje prepoznajo goljufe, Rimljani imajo boljši pregled nad kakovostjo šol, Evropejci pa manj čakamo v gneči na cestah. Trg odprtih podatkov v EU je vreden 184 milijard evrov in bo po napovedih hitro rasel.
Imamo podatke o vsem mogočem, zakaj jih ne izkoristimo bolje v javno dobro? Imamo podatke o vsem mogočem, zakaj jih ne izkoristimo bolje v javno dobro? Dober primer uporabe prosto dostopnih podatkov je portal Avtolog.si, prek katerega je mogoče preveriti podatke o rabljenem vozilu, če ga kupujete, recimo kilometrih in prejšnjih lastništvih.
(intervju) Matjaž Čemažar, šef Domela: Z naložbami gremo s polno paro naprej (intervju) Matjaž Čemažar, šef Domela: Z naložbami gremo s polno paro naprej Predsednik uprave Domela o pol manjših naročilih avtomobilske industrije, o tem, kako pri glavnih naložbah ne popuščajo, o zanimivem novem ameriškem poslu in pomoči države, od katere bodo odvisni odpuščanja in poslovni izid.
Delnice bank kot da bi bile kužne. Do kdaj? Delnice bank kot da bi bile kužne. Do kdaj? Dokler se ne razjasni splošno okrevanje povpraševanja, je varneje razmišljati o delnicah v drugih panogah.
(intervju) Slovenka na Forbesovem seznamu naj evropskih umetnikov (intervju) Slovenka na Forbesovem seznamu naj evropskih umetnikov Ilustratorka in oblikovalka Alja Horvat svoje slike in vzorce uspešno prodaja tako velikim modnim znamkam kot spletnim kupcem po vsem svetu. Poslovna revija Forbes jo je letos uvrstila med 30 pomembnih evropskih umetnikov, mlajših od 30 let. 

Kitajski Didi Chuxing vstopil v Uberjeva tekmeca Taxify in Careem

Čas branja: 1 min
10.08.2017  22:30
 Kitajski Didi Chuxing vstopil v Uberjeva tekmeca Taxify in Careem
Injekcija svežega denarja in znanje kitajskega partnerja Didi Chuxing bosta Uberjevima tekmecema Taxify in Careem dala nov zagon za širitev.

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Lyft dodaj
Uber dodaj
Markus Villig dodaj
Oliver Leisalu dodaj
Skype dodaj

Kitajski velikan za skupinske prevoze Didi Chuxing z več kot 400 milijoni uporabnikov v 400 kitajskih mestih bo odslej prisoten tudi v Evropi, Afriki in na Bližnjem vzhodu, in sicer prek vstopa v lastništvo dveh Uberjevih tekmecev, estonski start-up Taxify, ki deluje v 18 državah ter ima v Evropi in Afriki 2,5 milijona uporabnikov, in ponudnika skupinskih prevozov iz Dubaja Careem, ki ima v 13 državah Bližnjega vzhoda in severne Afrike 12 milijonov uporabnikov.

Didi Chuxing, ki je v preteklosti lastniško vstopil tudi v podjetja v ZDA (Lyft), v Braziliji (99), Singapurju (Grab) in Indiji (Ola), je lani s kitajskega trga pregnal ameriškega tekmeca Uber – tako da je za dobrih 31 milijard evrov prevzel njegovo tamkajšnje hčerinsko podjetje. Ameriškemu velikanu sicer ne gre vse po načrtih niti na domačem pragu. Njegova dve leti stara lizinška divizija Xchange podjetju na vozilo namreč prinaša kar devet tisoč dolarjev izgube, kar je 18-krat več, kot so ocenjevali sprva. Zato bodo lizinško divizijo s 40 tisoč vozili prodali, ob tem pa bo delo izgubilo 500 Uberjevih zaposlenih oziroma tri odstotke vseh.

Višine vložka in deleža, ki ga je Didi Chuxing pridobil v hitro rastočem estonskem in dubajskem ponudniku aplikacij za skupno uporabo prevozov, podjetja ne razkrivajo. V štiri leta starem estonskem start-upu so kljub vstopu kitajskega partnerja kontrolni lastniški delež obdržali njegovi trije ustanovitelji, Martin in Markus Villig ter Oliver Leisalu, ki so bili sodelavci že v podjetju, ki je razvilo platformo za komuniciranje Skype.

Zaradi svežega denarja in izmenjave znanj s kitajskim strateškim partnerjem bo Taxify svojo dejavnost zdaj razširil tudi zunaj skupine hitro razvijajočih se trgov, na katerih družba deluje zdaj. Med drugim nameravajo še letos vstopiti v London. Pet let stari Careem, ki mu je junija pri vlagateljih uspelo zbrati 500 milijonov dolarjev svežega kapitala, pa se ob pomoči novega partnerja pripravlja na naslednjo fazo rasti družbe.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
MANAGER
Manager
Manager Lomilci koronakrize: ta podjetja so odporna proti virusu

Poiskali smo podjetja, ki so kljub gospodarskemu mrku ohranila naročila ali pa celo pridobila nove kupce

MANAGER
Manager
Manager Warren Buffett ne kupuje, Bank of America čaka novo dno 1

V tečaje na newyorški borzi je vgrajenega preveč optimizma, da bi bilo to vzdržno, ocenjuje ameriška banka

MANAGER
Manager
Manager Dočakali smo maj, čas sprostitve in krutega obračuna. Kaj sledi? 6

Jesen 2021 bo zlata. Tedaj bo zavladala nova normala in črepinje bodo pobrane.

MANAGER
Manager
Manager Merklova gre nad Kurza, Kurz nad Janšo, vsi pa nad ZDA in Kitajce 4

V EU si bomo nagajali, vsi pa bomo proti Kaliforniji in Kitajski.

MANAGER
Manager
Manager Tesla prehiteva po desni, a Volkswagen že stopa na plin 3

Elon Musk premaguje borzo, »butasto« kalifornijsko koronazaporo, a ni edini, ki se pripravlja na vojno za kupce avtov.

MANAGER
Manager
Manager Spoznajte inštruktorja matematike, ki je postal milijarder 3

Kako se je indijski matematik Bidžu Ravendran s startupom za spletno izobraževanje letos uvrstil med najbogatejše ljudi na svetu.

MANAGER
Manager
Manager Menedžerske veteranke in veterani o lekcijah iz krize ob razpadu Jugoslavije 2

Vse krize so različno grde: kako so podjetja preživela izgubo trgov in več zaporednih let krčenja BDP in kateri nauki te krize so še...

MANAGER
Manager
Manager Kako se na sezono pripravljajo turistične kmetije – dva primera

Že prihodnji teden bi vrata lahko odprli tudi manjši ponudniki prenočitev. To je dobra novica za turistične kmetije. Pogledali smo,...