Manager

Kitajski Didi Chuxing vstopil v Uberjeva tekmeca Taxify in Careem

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
Manager
ManagerRedakcija Finance Managerja Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
FINANCE
Manager
TOP 101 na enem mestu
Manager
ManagerBojana Humar TOP 101 na enem mestu

Kdo je prvi med največjimi in najboljšimi, kdo je presenečenje med novinci, kdo je z devetimi zaposlenimi ustvaril 80 milijonov dobička, kdo bo letos vlagal in zaposloval, kdo je skopal največjo luknjo …

10.08.2017 22:30
Čas branja: 1 min
 Kitajski Didi Chuxing vstopil v Uberjeva tekmeca Taxify in Careem
Injekcija svežega denarja in znanje kitajskega partnerja Didi Chuxing bosta Uberjevima tekmecema Taxify in Careem dala nov zagon za širitev.

Kitajski velikan za skupinske prevoze Didi Chuxing z več kot 400 milijoni uporabnikov v 400 kitajskih mestih bo odslej prisoten tudi v Evropi, Afriki in na Bližnjem vzhodu, in sicer prek vstopa v lastništvo dveh Uberjevih tekmecev, estonski start-up Taxify, ki deluje v 18 državah ter ima v Evropi in Afriki 2,5 milijona uporabnikov, in ponudnika skupinskih prevozov iz Dubaja Careem, ki ima v 13 državah Bližnjega vzhoda in severne Afrike 12 milijonov uporabnikov.

Didi Chuxing, ki je v preteklosti lastniško vstopil tudi v podjetja v ZDA (Lyft), v Braziliji (99), Singapurju (Grab) in Indiji (Ola), je lani s kitajskega trga pregnal ameriškega tekmeca Uber – tako da je za dobrih 31 milijard evrov prevzel njegovo tamkajšnje hčerinsko podjetje. Ameriškemu velikanu sicer ne gre vse po načrtih niti na domačem pragu. Njegova dve leti stara lizinška divizija Xchange podjetju na vozilo namreč prinaša kar devet tisoč dolarjev izgube, kar je 18-krat več, kot so ocenjevali sprva. Zato bodo lizinško divizijo s 40 tisoč vozili prodali, ob tem pa bo delo izgubilo 500 Uberjevih zaposlenih oziroma tri odstotke vseh.

Višine vložka in deleža, ki ga je Didi Chuxing pridobil v hitro rastočem estonskem in dubajskem ponudniku aplikacij za skupno uporabo prevozov, podjetja ne razkrivajo. V štiri leta starem estonskem start-upu so kljub vstopu kitajskega partnerja kontrolni lastniški delež obdržali njegovi trije ustanovitelji, Martin in Markus Villig ter Oliver Leisalu, ki so bili sodelavci že v podjetju, ki je razvilo platformo za komuniciranje Skype.

Zaradi svežega denarja in izmenjave znanj s kitajskim strateškim partnerjem bo Taxify svojo dejavnost zdaj razširil tudi zunaj skupine hitro razvijajočih se trgov, na katerih družba deluje zdaj. Med drugim nameravajo še letos vstopiti v London. Pet let stari Careem, ki mu je junija pri vlagateljih uspelo zbrati 500 milijonov dolarjev svežega kapitala, pa se ob pomoči novega partnerja pripravlja na naslednjo fazo rasti družbe.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Manager
Kako je kitajski ponudnik prevozov prehitel Uber in osvaja svet
Manager
ManagerTina Bernik Kako je kitajski ponudnik prevozov prehitel Uber in osvaja svet 1

Skoraj vsak Evropejec je že slišal za Uber, redkokateri pa za Didi Chuxing. A to se utegne v prihodnosti spremeniti. Kitajski ponudnik prevozov je z zadnjimi nakupi navzoč že na petih celinah in dosega eksplozivno rast. V čem je boljši od konkurence?

FINANCE
Manager
Uber pod lupo ameriškega zveznega urada FBI
FINANCE
Manager
Uberju v Londonu zapirajo vrata
FINANCE
To so agropodjetniki, ki izstopajo iz povprečja
PRO
Finance
Podjetno kmetijstvo 2024
Uredništvo Agrobiznisa To so agropodjetniki, ki izstopajo iz povprečja (PRO)

V posebni reviji (Podjetno kmetijstvo) predstavljamo uspešne zgodbe s podeželja. Učijo nas, da je možno tudi v zahtevnih časih ustvarjati dodano vrednost. Brezplačno si jo lahko prenesete prek obrazca spodaj.

FINANCE
Manager
Uber iz škandala v škandal – ga lahko reši odhod kontroverznega šefa?
Manager
ManagerTina Bernik Uber iz škandala v škandal – ga lahko reši odhod kontroverznega šefa? 3

Inženirka Susan Fowler je februarja razkrila spolno nadlegovanje v Uberju in sprožila preiskavo, ki je privedla do umika šefa Travisa Kalanicka, glavnega kreatorja »kulture« v podjetju. Zdaj se išče novi direktor, ki naj bi pravila in vrednote postavil na novo.

FINANCE
Finančni vodnik 2024: Kam vlagati v času majhne rasti in velikih tveganj
PRO
Finance
Finance PRO Finančni vodnik 2024: Kam vlagati v času majhne rasti in velikih tveganj (PRO)

Če ste zamudili letošnjo izdajo Finančnega vodnika v tisku, si ga lahko preberete v spletni različici.