Kako se spreminja evropski bančni trg, medtem ko se pri prodaji bank pri nas nič ne premakne Kako se spreminja evropski bančni trg, medtem ko se pri prodaji bank pri nas nič ne premakne Evropske banke se združujejo – velike si utrjujejo položaj, manjše iščejo strateške partnerje, kar je še posebej izrazito v srednji in vzhodni Evropi. Cerarjeva vlada z neprodajo NLB plava proti toku.
Strožji predpisi otežujejo položaj manjšim bankam Strožji predpisi otežujejo položaj manjšim bankam Matej Šimnic iz družbe Alta Invest napoveduje, da lahko število bančnih prevzemov v Evropi doseže rekordno raven.
Če ste za državno NLB, vzemite v službo Cerarja in Mesca Če ste za državno NLB, vzemite v službo Cerarja in Mesca Če zaupate slovenskim politikom, je vaša želja, da NLB ne prodamo, razumljiva in deloma tudi racionalna.
Pičla bilanca Trumpovega prvega leta Pičla bilanca Trumpovega prvega leta Reforma zdravstva, zid na meji z Mehiko, prepoved vstopa muslimanom, znižanje davkov zaznamujejo prvo leto vladanja ameriškega predsednika, njegova nepriljubljenost pa dosega nove višave.
Kdo je človek, ki bo zasedel najvplivnejši položaj finančnega sveta Kdo je človek, ki bo zasedel najvplivnejši položaj finančnega sveta Najverjetnejši novi guverner ameriške centralne banke Jerome Powell bo prvi človek na njenem čelu v zadnjih treh desetletjih, ki ni ekonomist, pa vendarle med njimi uživa visoko podporo. Pravnik, ki je velik del kariere delal v financah, naj ne bi drastično spreminjal začrtanih smernic monetarne politike ZDA.

Kitajski Didi Chuxing vstopil v Uberjeva tekmeca Taxify in Careem

10.08.2017  22:30
 Kitajski Didi Chuxing vstopil v Uberjeva tekmeca Taxify in Careem
Injekcija svežega denarja in znanje kitajskega partnerja Didi Chuxing bosta Uberjevima tekmecema Taxify in Careem dala nov zagon za širitev.

Kitajski velikan za skupinske prevoze Didi Chuxing z več kot 400 milijoni uporabnikov v 400 kitajskih mestih bo odslej prisoten tudi v Evropi, Afriki in na Bližnjem vzhodu, in sicer prek vstopa v lastništvo dveh Uberjevih tekmecev, estonski start-up Taxify, ki deluje v 18 državah ter ima v Evropi in Afriki 2,5 milijona uporabnikov, in ponudnika skupinskih prevozov iz Dubaja Careem, ki ima v 13 državah Bližnjega vzhoda in severne Afrike 12 milijonov uporabnikov.

Didi Chuxing, ki je v preteklosti lastniško vstopil tudi v podjetja v ZDA (Lyft), v Braziliji (99), Singapurju (Grab) in Indiji (Ola), je lani s kitajskega trga pregnal ameriškega tekmeca Uber – tako da je za dobrih 31 milijard evrov prevzel njegovo tamkajšnje hčerinsko podjetje. Ameriškemu velikanu sicer ne gre vse po načrtih niti na domačem pragu. Njegova dve leti stara lizinška divizija Xchange podjetju na vozilo namreč prinaša kar devet tisoč dolarjev izgube, kar je 18-krat več, kot so ocenjevali sprva. Zato bodo lizinško divizijo s 40 tisoč vozili prodali, ob tem pa bo delo izgubilo 500 Uberjevih zaposlenih oziroma tri odstotke vseh.

Višine vložka in deleža, ki ga je Didi Chuxing pridobil v hitro rastočem estonskem in dubajskem ponudniku aplikacij za skupno uporabo prevozov, podjetja ne razkrivajo. V štiri leta starem estonskem start-upu so kljub vstopu kitajskega partnerja kontrolni lastniški delež obdržali njegovi trije ustanovitelji, Martin in Markus Villig ter Oliver Leisalu, ki so bili sodelavci že v podjetju, ki je razvilo platformo za komuniciranje Skype.

Zaradi svežega denarja in izmenjave znanj s kitajskim strateškim partnerjem bo Taxify svojo dejavnost zdaj razširil tudi zunaj skupine hitro razvijajočih se trgov, na katerih družba deluje zdaj. Med drugim nameravajo še letos vstopiti v London. Pet let stari Careem, ki mu je junija pri vlagateljih uspelo zbrati 500 milijonov dolarjev svežega kapitala, pa se ob pomoči novega partnerja pripravlja na naslednjo fazo rasti družbe.

Oznake:   radar Radar: Dostava obvestila ob objavi članka, ki vsebuje oznako.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
MANAGER
Manager
Manager Kako je kitajski ponudnik prevozov prehitel Uber in osvaja svet 1

Skoraj vsak Evropejec je že slišal za Uber, redkokateri pa za Didi Chuxing. A to se utegne v prihodnosti spremeniti. Kitajski ponudnik...

FINANCE
Članki
Članki Ko centralni bančniki zrejo v inflacijske krivulje 2

Kje je inflacija na dolarskem in evrskem območju – ter kaj trg pričakuje od tokratnega zasedanja ameriške centralne banke Fed

FINANCE
Članki
Članki Je EU je po tihem že posekala ZDA v rasti BDP? 7

V minulih letih smo se navadili brati, da ameriško gospodarstvo okreva veliko močneje od evropskega. Pa to še drži?

FINANCE
Članki
Članki Evropska komisija: Zaupamo vodstvu Mariana Rajoya, da bo rešil zadevo 59

Dan po nedeljskem katalonskem referendumu je prinesel prvi uradni odziv evropske komisije

SUBV
Članki
Članki Ste slišali, da bo na voljo denar EU za brezplačni Wi-Fi? Za vas smo prebrali drobni tisk 7

Države članice so danes dosegle dokončni dogovor, ki bo omogočil vzpostavitev javnih točk za brezplačni dostop do Wi-Fi prek evropsko...