Manager

Toyota in Mazda skupaj v razvoj električnih avtomobilov

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
Manager
ManagerRedakcija Finance Managerja Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
FINANCE
Manager
TOP 101 na enem mestu
Manager
ManagerBojana Humar TOP 101 na enem mestu

Kdo je prvi med največjimi in najboljšimi, kdo je presenečenje med novinci, kdo je z devetimi zaposlenimi ustvaril 80 milijonov dobička, kdo bo letos vlagal in zaposloval, kdo je skopal največjo luknjo …

10.08.2017 20:00
Čas branja: 1 min
Toyota in Mazda skupaj v razvoj električnih avtomobilov
1,3 milijarde evrov bosta Toyota in Mazda vložili v skupno tovarno v ZDA, v kateri bodo na leto izdelali 300 tisoč avtomobilov. Foto: Jure Makovec

Japonski proizvajalki avtomobilov Toyota in Mazda sta se dogovorili o partnerstvu pri proizvodnji električnih avtomobilov, pa tudi o manjšem navzkrižnem lastništvu.

Toyota, ki je z nekaj več kot desetimi milijoni vozil največja proizvajalka avtomobilov na svetu, bo v precej manjši Mazdi pridobila okoli petodstotni delež, ta pa bo v Toyoti imela 0,25-odstotnega. Vsaka bo za navzkrižni nakup delnic namenila dobrih 381 milijonov evrov. V Toyoti, ki ima lastniški delež tudi v Suzukiju, so prepričani, da se bo tesneje povezana avtomobilska industrija laže spopadla z visokotehnološkimi tekmeci, kot so Apple, Amazon in Google, ki intenzivno razvijajo samovozeča vozila.

Družbi bosta partnerstvo izkoristili za optimizacijo stroškov pri naložbah v tehnologijo električnih avtomobilov. Medtem ko ima Toyota na tem področju zaradi svojega priusa že veliko izkušenj, pa v Mazdi razvoju električnih avtomobilov doslej niso namenjali večje pozornosti. Glavnino približno milijardo evrov velikega proračuna za razvoj so vlagali v izboljšave delovanja motorjev svojih avtomobilov.

Toyota in Mazda sta se dogovorili tudi o skupni 1,3 milijarde evrov vredni naložbi v novo tovarno v ZDA z okoli štiri tisoč zaposlenimi, ki naj bi začela delovati z letom 2021. Lokacije tovarne, v kateri bodo letno izdelali 300 tisoč vozil, družbi še nista razkrili.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še...

FINANCE
Avto
Z Miss Universe v objemu Jadranske magistrale
Avto
AvtoMatej Kačič Z Miss Universe v objemu Jadranske magistrale

Legendarna Mazda MX-5 je prava Miss Universe, saj je s svojimi čari od leta 1989 zapeljala že prek milijon kupcev. Ker tudi sodobna miata velja za roadster, ki vozniku prinaša kar največ užitka in zabave med vožnjo, smo s šibkejšim motorjem odkrivali čare Jadranske magistrale in bisere ob njej.

FINANCE
Avto
Mazdin butični SUV se je srečal z realnostjo
Avto
AvtoMiloš Milač Mazdin butični SUV se je srečal z realnostjo 14

Kar dve prenovi v dobrih petih letih, še vedno enaka silhueta, dodatna masa in nekaj višje cene mazde CX-5

FINANCE
Avto
Mazdin dragulj poslej še bolj sijoč
Avto
AvtoMatej Kačič Mazdin dragulj poslej še bolj sijoč

Skozi prste smo spustili novo Mazdo CX-5, ki je le na pogled podobna predhodnici, višjo ceno pa športni terenec upraviči z več kot 700 oblikovnimi in tehničnimi dodelavami na vseh področjih.

FINANCE
Avto
Ko ti njegova ekscelenca poišče avtomobilsko razbitino v džungli
Avto
AvtoJanez Kovačič Ko ti njegova ekscelenca poišče avtomobilsko razbitino v džungli 1

V nemškem Augsburgu je na ogled edini Mazdin muzej, ki ni na Japonskem, in verjetno tudi edini, kjer zveš kakšno podrobnost, ki je uradna tovarniška zgodovina ne pozna.

FINANCE
Avto
Prodaja avtomobilov na predkrizni ravni, smo dosegli vrh?
Avto
AvtoUroš Božin Prodaja avtomobilov na predkrizni ravni, smo dosegli vrh? 1

Med podjetji je prodajo najbolj povečala Alfa Romeo, kateri se je prodaja okrepila za kar 40 odstotkov. Med blagovnimi znamkami je s 15 odstotki največ pridobila Toyota. Italija je po velikosti trga na tretjem mestu prehitela Francijo.

FINANCE
Tako se dela posel v kmetijstvu
PRO
Finance
Podjetno kmetijstvo 2024
Uredništvo Agrobiznisa Tako se dela posel v kmetijstvu (PRO)

V posebni reviji (Podjetno kmetijstvo) predstavljamo uspešne zgodbe s podeželja. Učijo nas, da je možno tudi v zahtevnih časih ustvarjati dodano vrednost. Brezplačno si jo lahko prenesete prek obrazca spodaj.