Kako se spreminja evropski bančni trg, medtem ko se pri prodaji bank pri nas nič ne premakne Kako se spreminja evropski bančni trg, medtem ko se pri prodaji bank pri nas nič ne premakne Evropske banke se združujejo – velike si utrjujejo položaj, manjše iščejo strateške partnerje, kar je še posebej izrazito v srednji in vzhodni Evropi. Cerarjeva vlada z neprodajo NLB plava proti toku.
Strožji predpisi otežujejo položaj manjšim bankam Strožji predpisi otežujejo položaj manjšim bankam Matej Šimnic iz družbe Alta Invest napoveduje, da lahko število bančnih prevzemov v Evropi doseže rekordno raven.
Če ste za državno NLB, vzemite v službo Cerarja in Mesca Če ste za državno NLB, vzemite v službo Cerarja in Mesca Če zaupate slovenskim politikom, je vaša želja, da NLB ne prodamo, razumljiva in deloma tudi racionalna.
Pičla bilanca Trumpovega prvega leta Pičla bilanca Trumpovega prvega leta Reforma zdravstva, zid na meji z Mehiko, prepoved vstopa muslimanom, znižanje davkov zaznamujejo prvo leto vladanja ameriškega predsednika, njegova nepriljubljenost pa dosega nove višave.
Kdo je človek, ki bo zasedel najvplivnejši položaj finančnega sveta Kdo je človek, ki bo zasedel najvplivnejši položaj finančnega sveta Najverjetnejši novi guverner ameriške centralne banke Jerome Powell bo prvi človek na njenem čelu v zadnjih treh desetletjih, ki ni ekonomist, pa vendarle med njimi uživa visoko podporo. Pravnik, ki je velik del kariere delal v financah, naj ne bi drastično spreminjal začrtanih smernic monetarne politike ZDA.

Toyota in Mazda skupaj v razvoj električnih avtomobilov

10.08.2017  20:00
Toyota in Mazda skupaj v razvoj električnih avtomobilov
1,3 milijarde evrov bosta Toyota in Mazda vložili v skupno tovarno v ZDA, v kateri bodo na leto izdelali 300 tisoč avtomobilov. Foto: Jure Makovec

Japonski proizvajalki avtomobilov Toyota in Mazda sta se dogovorili o partnerstvu pri proizvodnji električnih avtomobilov, pa tudi o manjšem navzkrižnem lastništvu.

Toyota, ki je z nekaj več kot desetimi milijoni vozil največja proizvajalka avtomobilov na svetu, bo v precej manjši Mazdi pridobila okoli petodstotni delež, ta pa bo v Toyoti imela 0,25-odstotnega. Vsaka bo za navzkrižni nakup delnic namenila dobrih 381 milijonov evrov. V Toyoti, ki ima lastniški delež tudi v Suzukiju, so prepričani, da se bo tesneje povezana avtomobilska industrija laže spopadla z visokotehnološkimi tekmeci, kot so Apple, Amazon in Google, ki intenzivno razvijajo samovozeča vozila.

Družbi bosta partnerstvo izkoristili za optimizacijo stroškov pri naložbah v tehnologijo električnih avtomobilov. Medtem ko ima Toyota na tem področju zaradi svojega priusa že veliko izkušenj, pa v Mazdi razvoju električnih avtomobilov doslej niso namenjali večje pozornosti. Glavnino približno milijardo evrov velikega proračuna za razvoj so vlagali v izboljšave delovanja motorjev svojih avtomobilov.

Toyota in Mazda sta se dogovorili tudi o skupni 1,3 milijarde evrov vredni naložbi v novo tovarno v ZDA z okoli štiri tisoč zaposlenimi, ki naj bi začela delovati z letom 2021. Lokacije tovarne, v kateri bodo letno izdelali 300 tisoč vozil, družbi še nista razkrili.

Oznake:   radar Radar: Dostava obvestila ob objavi članka, ki vsebuje oznako.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AVTO
Testi
Testi Z Miss Universe v objemu Jadranske magistrale

Legendarna Mazda MX-5 je prava Miss Universe, saj je s svojimi čari od leta 1989 zapeljala že prek milijon kupcev. Ker tudi sodobna miata...

FINANCE
Nemčija danes voli: kdaj bo znan izid in komu koristi, da so volivci vse starejši 3

V Nemčiji imajo danes parlamentarne volitve. Kot kažejo raziskave javnega mnenja, bodo v državi za zmagovalko izbrali Angelo Merkel, ni...

FINANCE
Članki
Članki Kdo bo najbolj občutil, da je Umar izboljšal napoved rasti BDP 3

Deset stvari, ki jih morate vedeti o sveži napovedi gospodarske rasti v Sloveniji, ki so jo pripravili na Umarju in jo glede na pomlad...

FINANCE
Članki
Članki Ko centralni bančniki zrejo v inflacijske krivulje 2

Kje je inflacija na dolarskem in evrskem območju – ter kaj trg pričakuje od tokratnega zasedanja ameriške centralne banke Fed

FINANCE
Članki
Članki Evroposlanci tudi o širitvi šengna na Bolgarijo in Romunijo ter o Ryanairu 8

Na plenarnem zasedanju od 2. do 5. oktobra v Strasbourgu bodo govorili tudi o šengnu, brexitu, ustanovitvi evropskega javnega tožilstva...