Kako bodo samovozeča vozila spremenila cele industrije Kako bodo samovozeča vozila spremenila cele industrije Z vzponom avtonomnih vozil bodo morale številne panoge, od avtomobilske do transportne in zavarovalništva, temeljito spremeniti svoje poslovne strategije. Kje bodo spremembe največje, katere nove storitve se bodo razvile in kako se bomo sposobni prilagoditi v Sloveniji?
Intervju s slovenskim projektantom simbola moderne Hrvaške: »Most na Pelješac bo med petimi konstrukcijsko najzahtevnejšimi in najlepšimi Evropi« Intervju s slovenskim projektantom simbola moderne Hrvaške: »Most na Pelješac bo med petimi konstrukcijsko najzahtevnejšimi in najlepšimi Evropi« Marjan Pipenbaher, projektant mostov, tudi pelješkega: Po krizi v gradbeništvu smo se preusmerili v tujino - od Izraela do Turčije, Alžirije, Hrvaške, Srbije in Črne gore.
Kdo je ženska, ki bo Elonu Musku dihala za ovratnik Kdo je ženska, ki bo Elonu Musku dihala za ovratnik Robyn Denholm se je začela kaliti na bencinski črpalki svojih staršev, maja pa bo kot predsednica upravnega odbora prevzela aktivno vlogo pri vodenju Tesle. Na tem položaju, na katerem je zamenjala Elona Muska, jo čaka več zahtevnih nalog.
Spoznajte industrijskega oblikovalca iz Ljubljane, ki sodeluje pri razvoju hyperloopa Spoznajte industrijskega oblikovalca iz Ljubljane, ki sodeluje pri razvoju hyperloopa Jaka Verbič, rLoop: V zadnjih desetletjih ni bilo tehnologije, ki bi ljudem dala toliko misliti kot hyperloop. Nekaj podobnega je bilo v sedemdesetih letih, ko so bile cele generacije otrok in inženirjev navdušene nad vesoljskimi plovili.

Ob polletju krepka rast slovenske zunanje trgovine

Čas branja: 2 min
17.08.2017  22:30
Ob polletju krepka rast slovenske zunanje trgovine

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

Slovenska podjetja so v prvih šestih mesecih tega leta izvozila za 13,94 milijarde evrov blaga, kar je za 11,7 odstotka več kot v istem obdobju lani, vrednost uvoza pa povečala za 13,9 odstotka, na 13,53 milijarde evrov. V prvem polletju je imela Slovenija za 415,1 milijona evrov presežka v blagovni menjavi s tujino, pokritost uvoza z izvozom pa je bila 103,1-odstotna, ugotavlja slovenski statistični urad.

Najpomembnejši državi partnerici sta bili v prvi polovici leta tako pri izvozu kot uvozu Nemčija in Italija. Med državami, ki niso članice EU, sta bili pri izvozu najpomembnejši Srbija in Rusija, pri uvozu pa Kitajska in Turčija. V države članice EU je Slovenija izvozila za dobrih 10,77 milijarde evrov blaga, kar je 11 odstotkov več kot v prvi polovici prejšnjega leta, od tod pa je uvozila blizu 11 milijard evrov blaga oziroma 13,4 odstotka več kot v istem obdobju lani.

Kot je pojasnil glavni ekonomist pri analitiki Gospodarske zbornice Slovenije Bojan Ivanc, se je v prvih petih mesecih najbolj povečal izvoz električnih strojev in naprav, in sicer za 170 milijonov evrov. Sledil je izvoz vozil, ki je bil večji za 142 milijonov evrov, ter nafte in derivatov, ki je zrasel za 124 milijonov evrov. Prirast pri zadnjih dveh kategorijah je po njegovih ocenah predvsem posledica cenovnih razlik na tem področju, »kar pomeni, da je v Sloveniji ustvarjena dodana vrednost pri izvozu teh proizvodov nizka«. Izvoz farmacevtskih izdelkov, ki pomeni okoli 8,5 odstotka celotnega izvoza, se je povečal za desetino, kar po Ivančevih besedah pomeni, da slovenski generični tovarni pridobivata tržni delež.

Bojan Ivanc je splošno rast uvoza pripisal večjemu uvozu repromateriala in surovin, ki so vhodni materiali za proizvodnjo izvoženih izdelkov, ter večji porabi gospodinjstev in rasti gradbeništva. Na uvozni strani se je najbolj okrepil uvoz naftnih derivatov, cestnih vozil in električnih naprav. Rast uvoza cestnih vozil je rezultat tako večje prodaje na domačem trgu kot povečane količine za poznejši vnovični izvoz.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Kdo bo najbolj občutil, da je Umar izboljšal napoved rasti BDP 4

Deset stvari, ki jih morate vedeti o sveži napovedi gospodarske rasti v Sloveniji, ki so jo pripravili na Umarju in jo glede na pomlad...

FINANCE
Članki
Članki Evropski finančni ministri tokrat o reformi DDV in obdavčitve dela

Davki … in davki - ti bodo zaznamovali ponedeljkovo zasedanje evrskih finančnih ministrov ter torkovo zasedanje finančnih ministrov...

FINANCE
Članki
Članki Kdo je Peter Altmaier, ki bo začasni nemški finančni minister 4

Wolfgang Schäuble je privolil, da bo vodil nemški parlament, v državi pa so določili, kdo bo prevzel njegov položaj do oblikovanja...

FINANCE
Članki
Članki Evropska komisija: Zaupamo vodstvu Mariana Rajoya, da bo rešil zadevo 57

Dan po nedeljskem katalonskem referendumu je prinesel prvi uradni odziv evropske komisije

FINANCE
Nemčija danes voli: kdaj bo znan izid in komu koristi, da so volivci vse starejši 2

V Nemčiji imajo danes parlamentarne volitve. Kot kažejo raziskave javnega mnenja, bodo v državi za zmagovalko izbrali Angelo Merkel, ni...

SUBV
Članki
Članki Ste slišali, da bo na voljo denar EU za brezplačni Wi-Fi? Za vas smo prebrali drobni tisk 6

Države članice so danes dosegle dokončni dogovor, ki bo omogočil vzpostavitev javnih točk za brezplačni dostop do Wi-Fi prek evropsko...