Manj čakanja na cestah, kilometri v rabljenih avtih, nadzor nad poslanci - kaj imajo s tem odprti podatki Manj čakanja na cestah, kilometri v rabljenih avtih, nadzor nad poslanci - kaj imajo s tem odprti podatki Tudi zaradi rešitev, ki temeljijo na prosto dostopnih podatkih, se vinogradniki lažje odločijo, kdaj škropiti, kupci rabljenih vozil hitreje prepoznajo goljufe, Rimljani imajo boljši pregled nad kakovostjo šol, Evropejci pa manj čakamo v gneči na cestah. Trg odprtih podatkov v EU je vreden 184 milijard evrov in bo po napovedih hitro rasel.
Imamo podatke o vsem mogočem, zakaj jih ne izkoristimo bolje v javno dobro? Imamo podatke o vsem mogočem, zakaj jih ne izkoristimo bolje v javno dobro? Dober primer uporabe prosto dostopnih podatkov je portal Avtolog.si, prek katerega je mogoče preveriti podatke o rabljenem vozilu, če ga kupujete, recimo kilometrih in prejšnjih lastništvih.
(intervju) Matjaž Čemažar, šef Domela: Z naložbami gremo s polno paro naprej (intervju) Matjaž Čemažar, šef Domela: Z naložbami gremo s polno paro naprej Predsednik uprave Domela o pol manjših naročilih avtomobilske industrije, o tem, kako pri glavnih naložbah ne popuščajo, o zanimivem novem ameriškem poslu in pomoči države, od katere bodo odvisni odpuščanja in poslovni izid.
Delnice bank kot da bi bile kužne. Do kdaj? Delnice bank kot da bi bile kužne. Do kdaj? Dokler se ne razjasni splošno okrevanje povpraševanja, je varneje razmišljati o delnicah v drugih panogah.
(intervju) Slovenka na Forbesovem seznamu naj evropskih umetnikov (intervju) Slovenka na Forbesovem seznamu naj evropskih umetnikov Ilustratorka in oblikovalka Alja Horvat svoje slike in vzorce uspešno prodaja tako velikim modnim znamkam kot spletnim kupcem po vsem svetu. Poslovna revija Forbes jo je letos uvrstila med 30 pomembnih evropskih umetnikov, mlajših od 30 let. 

Ob polletju krepka rast slovenske zunanje trgovine

Čas branja: 2 min
17.08.2017  22:30
Ob polletju krepka rast slovenske zunanje trgovine

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

Slovenska podjetja so v prvih šestih mesecih tega leta izvozila za 13,94 milijarde evrov blaga, kar je za 11,7 odstotka več kot v istem obdobju lani, vrednost uvoza pa povečala za 13,9 odstotka, na 13,53 milijarde evrov. V prvem polletju je imela Slovenija za 415,1 milijona evrov presežka v blagovni menjavi s tujino, pokritost uvoza z izvozom pa je bila 103,1-odstotna, ugotavlja slovenski statistični urad.

Najpomembnejši državi partnerici sta bili v prvi polovici leta tako pri izvozu kot uvozu Nemčija in Italija. Med državami, ki niso članice EU, sta bili pri izvozu najpomembnejši Srbija in Rusija, pri uvozu pa Kitajska in Turčija. V države članice EU je Slovenija izvozila za dobrih 10,77 milijarde evrov blaga, kar je 11 odstotkov več kot v prvi polovici prejšnjega leta, od tod pa je uvozila blizu 11 milijard evrov blaga oziroma 13,4 odstotka več kot v istem obdobju lani.

Kot je pojasnil glavni ekonomist pri analitiki Gospodarske zbornice Slovenije Bojan Ivanc, se je v prvih petih mesecih najbolj povečal izvoz električnih strojev in naprav, in sicer za 170 milijonov evrov. Sledil je izvoz vozil, ki je bil večji za 142 milijonov evrov, ter nafte in derivatov, ki je zrasel za 124 milijonov evrov. Prirast pri zadnjih dveh kategorijah je po njegovih ocenah predvsem posledica cenovnih razlik na tem področju, »kar pomeni, da je v Sloveniji ustvarjena dodana vrednost pri izvozu teh proizvodov nizka«. Izvoz farmacevtskih izdelkov, ki pomeni okoli 8,5 odstotka celotnega izvoza, se je povečal za desetino, kar po Ivančevih besedah pomeni, da slovenski generični tovarni pridobivata tržni delež.

Bojan Ivanc je splošno rast uvoza pripisal večjemu uvozu repromateriala in surovin, ki so vhodni materiali za proizvodnjo izvoženih izdelkov, ter večji porabi gospodinjstev in rasti gradbeništva. Na uvozni strani se je najbolj okrepil uvoz naftnih derivatov, cestnih vozil in električnih naprav. Rast uvoza cestnih vozil je rezultat tako večje prodaje na domačem trgu kot povečane količine za poznejši vnovični izvoz.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
MANAGER
Manager
Manager Lomilci koronakrize: ta podjetja so odporna proti virusu

Poiskali smo podjetja, ki so kljub gospodarskemu mrku ohranila naročila ali pa celo pridobila nove kupce

MANAGER
Manager
Manager Warren Buffett ne kupuje, Bank of America čaka novo dno 1

V tečaje na newyorški borzi je vgrajenega preveč optimizma, da bi bilo to vzdržno, ocenjuje ameriška banka

MANAGER
Manager
Manager Dočakali smo maj, čas sprostitve in krutega obračuna. Kaj sledi? 6

Jesen 2021 bo zlata. Tedaj bo zavladala nova normala in črepinje bodo pobrane.

MANAGER
Manager
Manager Merklova gre nad Kurza, Kurz nad Janšo, vsi pa nad ZDA in Kitajce 4

V EU si bomo nagajali, vsi pa bomo proti Kaliforniji in Kitajski.

MANAGER
Manager
Manager Tesla prehiteva po desni, a Volkswagen že stopa na plin 3

Elon Musk premaguje borzo, »butasto« kalifornijsko koronazaporo, a ni edini, ki se pripravlja na vojno za kupce avtov.

MANAGER
Manager
Manager Spoznajte inštruktorja matematike, ki je postal milijarder 3

Kako se je indijski matematik Bidžu Ravendran s startupom za spletno izobraževanje letos uvrstil med najbogatejše ljudi na svetu.

MANAGER
Manager
Manager Menedžerske veteranke in veterani o lekcijah iz krize ob razpadu Jugoslavije 2

Vse krize so različno grde: kako so podjetja preživela izgubo trgov in več zaporednih let krčenja BDP in kateri nauki te krize so še...

MANAGER
Manager
Manager Kako se na sezono pripravljajo turistične kmetije – dva primera

Že prihodnji teden bi vrata lahko odprli tudi manjši ponudniki prenočitev. To je dobra novica za turistične kmetije. Pogledali smo,...