Manager

Ob polletju krepka rast slovenske zunanje trgovine

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
Manager
ManagerRedakcija Finance Managerja Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
FINANCE
Manager
TOP 101 na enem mestu
Manager
ManagerBojana Humar TOP 101 na enem mestu

Kdo je prvi med največjimi in najboljšimi, kdo je presenečenje med novinci, kdo je z devetimi zaposlenimi ustvaril 80 milijonov dobička, kdo bo letos vlagal in zaposloval, kdo je skopal največjo luknjo …

17.08.2017 22:30
Čas branja: 2 min

Slovenska podjetja so v prvih šestih mesecih tega leta izvozila za 13,94 milijarde evrov blaga, kar je za 11,7 odstotka več kot v istem obdobju lani, vrednost uvoza pa povečala za 13,9 odstotka, na 13,53 milijarde evrov. V prvem polletju je imela Slovenija za 415,1 milijona evrov presežka v blagovni menjavi s tujino, pokritost uvoza z izvozom pa je bila 103,1-odstotna, ugotavlja slovenski statistični urad.

Najpomembnejši državi partnerici sta bili v prvi polovici leta tako pri izvozu kot uvozu Nemčija in Italija. Med državami, ki niso članice EU, sta bili pri izvozu najpomembnejši Srbija in Rusija, pri uvozu pa Kitajska in Turčija. V države članice EU je Slovenija izvozila za dobrih 10,77 milijarde evrov blaga, kar je 11 odstotkov več kot v prvi polovici prejšnjega leta, od tod pa je uvozila blizu 11 milijard evrov blaga oziroma 13,4 odstotka več kot v istem obdobju lani.

Kot je pojasnil glavni ekonomist pri analitiki Gospodarske zbornice Slovenije Bojan Ivanc, se je v prvih petih mesecih najbolj povečal izvoz električnih strojev in naprav, in sicer za 170 milijonov evrov. Sledil je izvoz vozil, ki je bil večji za 142 milijonov evrov, ter nafte in derivatov, ki je zrasel za 124 milijonov evrov. Prirast pri zadnjih dveh kategorijah je po njegovih ocenah predvsem posledica cenovnih razlik na tem področju, »kar pomeni, da je v Sloveniji ustvarjena dodana vrednost pri izvozu teh proizvodov nizka«. Izvoz farmacevtskih izdelkov, ki pomeni okoli 8,5 odstotka celotnega izvoza, se je povečal za desetino, kar po Ivančevih besedah pomeni, da slovenski generični tovarni pridobivata tržni delež.

Bojan Ivanc je splošno rast uvoza pripisal večjemu uvozu repromateriala in surovin, ki so vhodni materiali za proizvodnjo izvoženih izdelkov, ter večji porabi gospodinjstev in rasti gradbeništva. Na uvozni strani se je najbolj okrepil uvoz naftnih derivatov, cestnih vozil in električnih naprav. Rast uvoza cestnih vozil je rezultat tako večje prodaje na domačem trgu kot povečane količine za poznejši vnovični izvoz.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

IZVOZNIKI
Novice
Avstrija na poti do največje rasti po letu 2011
IZVOZNIKI
Novice
Dobre novice: Izvoz je najbolj zrasel po letu 2011
FINANCE
IKT
Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!
IKT
SPLETNO POSLOVANJE
IKTFinance PRO Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!

Z izborom želimo ozaveščati o pomenu in koristih digitalizacije medpodjetniškega poslovanja ter predstaviti slovenske dobre prakse spletnega poslovanja na področju B2B

FINANCE
Japonce je za Slovenijo prepričalo, da smo cenejši od Švice, govorimo angleško in smo blizu kupcem
Finance
Petra Sovdat Japonce je za Slovenijo prepričalo, da smo cenejši od Švice, govorimo angleško in smo blizu kupcem 7

Dobra novica: Sumitomo Rubber Industries bo v Sloveniji proizvajal visokotehnološke elastomere za medicino! Lokacija tovarne bo znana predvidoma do konca meseca, neuradno sta v igri Komenda in Trbovlje, delo bo dobilo okoli 200 ljudi!

FINANCE
Venezuela – kolaps brez primere
Finance
Ricardo Hausmann Venezuela – kolaps brez primere 16

Nobena druga država nima večjega deleža javnega zunanjega dolga v BDP ali izvozu in nobena druga država se ne spopada z večjim deležem odplačevanja dolga v izvozu

FINANCE
SODOBNO BANČNIŠTVO: Kako varno bo digitalno plačevanje
PRO
Finance
BREZPLAČNO
Finance prPRO SODOBNO BANČNIŠTVO: Kako varno bo digitalno plačevanje (PRO)

Odgovor boste našli v prilogo Sodobno bančništvo in zavarovalništvo, ki si jo lahko brezplačno prenesete s spleta