Manager

ZDA in Severna Koreja napenjajo jedrske mišice

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
Manager
ManagerRedakcija Finance Managerja Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
FINANCE
Manager
TOP 101 na enem mestu
Manager
ManagerBojana Humar TOP 101 na enem mestu

Kdo je prvi med največjimi in najboljšimi, kdo je presenečenje med novinci, kdo je z devetimi zaposlenimi ustvaril 80 milijonov dobička, kdo bo letos vlagal in zaposloval, kdo je skopal največjo luknjo …

17.08.2017 22:30
Čas branja: 1 min
ZDA in Severna Koreja napenjajo jedrske mišice
Besedna vojna med ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom in severnokorejskim voditeljem Kim Džong Unom je vplivala tudi na svetovne finančne trge.

Preizkušanje severnokorejskih raket dolgega dosega zadnje tedne spremlja vse ostrejša retorika ameriškega predsednika Donalda Trumpa na eni strani ter severnokorejskega voditelja Kim Džong Una na drugi. Trump je Pjongjangu zagrozil z »ognjem in gnevom«, Severna Koreja pa se je odzvala z grožnjo, da bo napadla otok Guam, ameriško čezmorsko ozemlje v Tihem oceanu. Vojaški spopad se sicer zdi malo verjeten, bi pa lahko imel zelo hude posledice. O tem v intervjuju na straneh od 13 do 16 govori tudi strokovnjak za jedrsko varnost Miroslav Gregorič.

Medtem ko so nekateri predstavniki Trumpove administracije v javnih nastopih želeli omiliti besede predsednika, je Trump nadaljeval napade na račun Severne Koreje. Med drugim je dejal, da bodo njeni voditelji hitro obžalovali morebiten napad na ZDA, in govoril o nabitem orožju, pozneje pa zagrozil, da če se kaj zgodi Guamu, bodo v Severni Koreji velike težave. Trump je sicer izrazil upanje, da bo severnokorejski voditelj Kim Džong Un našel drugo pot.

Severna Koreja je vrnila žogico ZDA in sporočila, da je pripravljenost na priključitev vojski izrazilo 3,5 milijona prostovoljcev, ki nasprotujejo novim sankcijam Združenih narodov in so se pripravljeni boriti proti ZDA. V državi s približno 25 milijoni prebivalcev to pomeni sedmino celotne populacije.

Svetovne velesile pozivajo k umiritvi strasti. Pred zaostrovanjem napetosti je posvaril francoski predsednik Emmanuel Macron, kitajski predsednik Ši Džinping pa je Trumpa pozval, naj se izogiba retoriki, ki bi lahko še poslabšala razmere. Donalda Trumpa oziroma njegov svet za predelovalno industrijo so sicer ta teden zapustili glavni izvršni direktorji podjetij Intel, Merck in Under Armour, ker je Trump izenačil bele neonaciste in rasiste, ki so se na pohodu v bran spomeniku generalu konfederacije Robertu Leeju v Charlottesvillu spopadli z nasprotniki njihovi ideologiji.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Trump in Džong Un prestrašila trge
FINANCE
Okolje & energija
Trump nakazal na pomen plinskega terminala na Krku
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Trump nakazal na pomen plinskega terminala na Krku

Donald Trump: iniciativa treh morij lahko pomaga pri izgradnji energetske infrastrukture v srednji in vzhodni Evropi. Omenil je tudi plinski terminal na Krku.

FINANCE
Tako se dela posel v kmetijstvu
PRO
Finance
Podjetno kmetijstvo 2024
Uredništvo Agrobiznisa Tako se dela posel v kmetijstvu (PRO)

V posebni reviji (Podjetno kmetijstvo) predstavljamo uspešne zgodbe s podeželja. Učijo nas, da je možno tudi v zahtevnih časih ustvarjati dodano vrednost. Brezplačno si jo lahko prenesete prek obrazca spodaj.

FINANCE
Manager
Pismo iz New Yorka: Trumpova hiša iz kart
FINANCE
Članki
Terorizem in Trump odganjata kupce
FINANCE
SODOBNO BANČNIŠTVO: Kako varno bo digitalno plačevanje
PRO
Finance
BREZPLAČNO
Finance prPRO SODOBNO BANČNIŠTVO: Kako varno bo digitalno plačevanje (PRO)

Odgovor boste našli v prilogo Sodobno bančništvo in zavarovalništvo, ki si jo lahko brezplačno prenesete s spleta