Manj čakanja na cestah, kilometri v rabljenih avtih, nadzor nad poslanci - kaj imajo s tem odprti podatki Manj čakanja na cestah, kilometri v rabljenih avtih, nadzor nad poslanci - kaj imajo s tem odprti podatki Tudi zaradi rešitev, ki temeljijo na prosto dostopnih podatkih, se vinogradniki lažje odločijo, kdaj škropiti, kupci rabljenih vozil hitreje prepoznajo goljufe, Rimljani imajo boljši pregled nad kakovostjo šol, Evropejci pa manj čakamo v gneči na cestah. Trg odprtih podatkov v EU je vreden 184 milijard evrov in bo po napovedih hitro rasel.
Imamo podatke o vsem mogočem, zakaj jih ne izkoristimo bolje v javno dobro? Imamo podatke o vsem mogočem, zakaj jih ne izkoristimo bolje v javno dobro? Dober primer uporabe prosto dostopnih podatkov je portal Avtolog.si, prek katerega je mogoče preveriti podatke o rabljenem vozilu, če ga kupujete, recimo kilometrih in prejšnjih lastništvih.
(intervju) Matjaž Čemažar, šef Domela: Z naložbami gremo s polno paro naprej (intervju) Matjaž Čemažar, šef Domela: Z naložbami gremo s polno paro naprej Predsednik uprave Domela o pol manjših naročilih avtomobilske industrije, o tem, kako pri glavnih naložbah ne popuščajo, o zanimivem novem ameriškem poslu in pomoči države, od katere bodo odvisni odpuščanja in poslovni izid.
Delnice bank kot da bi bile kužne. Do kdaj? Delnice bank kot da bi bile kužne. Do kdaj? Dokler se ne razjasni splošno okrevanje povpraševanja, je varneje razmišljati o delnicah v drugih panogah.
(intervju) Slovenka na Forbesovem seznamu naj evropskih umetnikov (intervju) Slovenka na Forbesovem seznamu naj evropskih umetnikov Ilustratorka in oblikovalka Alja Horvat svoje slike in vzorce uspešno prodaja tako velikim modnim znamkam kot spletnim kupcem po vsem svetu. Poslovna revija Forbes jo je letos uvrstila med 30 pomembnih evropskih umetnikov, mlajših od 30 let. 

Francoski Total v prevzem danskega Maersk Oila

Čas branja: 1 min
24.08.2017  22:30
Francoski Total v prevzem danskega Maersk Oila
3 milijone sodov nafte na dan bo z družbo Maersk Oil okrepljeni Total načrpal leta 2019, pol milijona več kot danes.

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Total dodaj
Maersk dodaj
Moller-Maersk dodaj
Shell dodaj
BG Group dodaj

Francoski naftni koncern Total bo za 6,3 milijarde evrov kupil podjetje Maersk Oil danske ladjarske in naftne skupine Moller-Maersk in tako postal druga največja naftna družba v Severnem morju. Moller-Maersk s prodajo svojega naftnega in plinskega podjetja uresničuje svojo novo strategijo, s katero se osredotoča zlasti na transportne in logistične posle.

Total bo večji del prevzema, 4,2 milijarde evrov, financiral s svojimi delnicami, ob tem pa bo prevzel tudi 2,1 milijarde evrov dolga Maersk Oila. Združeno podjetje, ki bo do leta 2019 svojo dnevno proizvodnjo nafte povečalo za pol milijona 159-litrskih sodov, na tri milijone sodov, zaradi sinergij računa tudi na 340 milijonov evrov prihrankov pri stroških.

Prevzemni posel sodi med največje v naftni industriji v zadnjih nekaj letih, ko se panoga spopada s polovico nižjimi cenami surove nafte, kot so bile pred tremi leti. Zadnji večji prevzem se je zgodil predlanskim, ko je britansko-nizozemski naftni velikan Royal Dutch Shell za dobrih 44 milijard evrov prevzel britansko skupino BG Group.

Francoski koncern bo z nakupom danskega naftnega in plinskega podjetja precej povečal svojo prisotnost v Veliki Britaniji, na Norveškem in Danskem ter okrepil svoj položaj v Mehiškem zalivu, Alžiriji, Keniji in Kazahstanu. Po drugi strani bodo Francozi s tem precej zmanjšali svojo izpostavljenost v Iraku in Katarju, kamor je družba v preteklosti veliko vlagala. Posel bo predvidoma končan v prvem četrtletju 2018.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
MANAGER
Manager
Manager Lomilci koronakrize: ta podjetja so odporna proti virusu

Poiskali smo podjetja, ki so kljub gospodarskemu mrku ohranila naročila ali pa celo pridobila nove kupce

MANAGER
Manager
Manager Warren Buffett ne kupuje, Bank of America čaka novo dno 1

V tečaje na newyorški borzi je vgrajenega preveč optimizma, da bi bilo to vzdržno, ocenjuje ameriška banka

MANAGER
Manager
Manager Dočakali smo maj, čas sprostitve in krutega obračuna. Kaj sledi? 6

Jesen 2021 bo zlata. Tedaj bo zavladala nova normala in črepinje bodo pobrane.

MANAGER
Manager
Manager Merklova gre nad Kurza, Kurz nad Janšo, vsi pa nad ZDA in Kitajce 4

V EU si bomo nagajali, vsi pa bomo proti Kaliforniji in Kitajski.

MANAGER
Manager
Manager Tesla prehiteva po desni, a Volkswagen že stopa na plin 3

Elon Musk premaguje borzo, »butasto« kalifornijsko koronazaporo, a ni edini, ki se pripravlja na vojno za kupce avtov.

MANAGER
Manager
Manager Spoznajte inštruktorja matematike, ki je postal milijarder 3

Kako se je indijski matematik Bidžu Ravendran s startupom za spletno izobraževanje letos uvrstil med najbogatejše ljudi na svetu.

MANAGER
Manager
Manager Menedžerske veteranke in veterani o lekcijah iz krize ob razpadu Jugoslavije 2

Vse krize so različno grde: kako so podjetja preživela izgubo trgov in več zaporednih let krčenja BDP in kateri nauki te krize so še...

MANAGER
Manager
Manager Kako se na sezono pripravljajo turistične kmetije – dva primera

Že prihodnji teden bi vrata lahko odprli tudi manjši ponudniki prenočitev. To je dobra novica za turistične kmetije. Pogledali smo,...